Escharen

Beeklander Boeren Buurt Brunch (B4) groot succes

Door Herman Peters

ESCHAREN - Zondag 5 september ging een groot deel van de leden van buurtvereniging De Beeklanders uit Escharen letterlijk de wei in. Het bestuur had zich flink ingespannen om een corona-verantwoorde bijeenkomst te organiseren, waarbij gepaste afstand kon worden gegarandeerd. Er was volop te drinken en eten voor de 45 gasten, waarbij zoveel mogelijk de nadruk lag op eten uit eigen buurt. Zelfgemaakte soep, eieren uit De Bus, ambachtelijke honing en jam uit eigen bestuurstuin en ijs na uit de boerderij-ijsautomaat van de familie Maassen waar we te gast waren. Voor de 11 kinderen was het grootste speelkussen gehuurd dat er te krijgen is. De zon stond strak aan de blauwe hemel en koesterde de aanwezigen: als je iets goed organiseert, dwing je het geluk af...

Volop buurten, drinken, uitwisselen. Het heet niet voor niks een buurtvereniging. Hoe lang hebben we elkaar niet kunnen ontmoeten: jaarvergaderingen alleen digitaal, geen fietstocht, jaarfeest, enzovoort. Het vijfkoppige bestuur heeft zich in het voorbije anderhalf jaar flink ingespannen om contact te houden. Zo kregen alle leden met Pasen 2020, Kerst 2020 en Pasen 2021 een uitgebreid pakket thuisbezorgd met vele lekkernijen. 'Houd de moed erin', was het devies. Dat werkt.

Een kern waar pit in zit
Het idee voor een buurtbrunch ontstond al in 2020. Er moesten wel extra financiële middelen gevonden worden om een en ander mogelijk te maken. Die werden gezocht en gevonden bij het project KernMetPit van de KNHM foundation van Arcadis ingenieursbureau. Een oplettend buurtlid had deze mogelijkheid aangedragen. Het fonds geeft subsidie aan groepen die vanuit maatschappelijke betrokkenheid iets extra's willen doen. Buurtvereniging De Beeklanders, die door Covid 19 zo lang weinig had kunnen doen, legde het uitgewerkte plan voor aan de organisatie van KernMetPit en kreeg groen licht: “Organiseer het maar”. De aangeboden ondersteuning door Arcadis-ingenieurs was voor de Beeklanders niet nodig. En met de toezegging van KernMetPit gingen de vijf bestuursleden (Matt, Elly, Christa, Tjerk en Hélene) aan de slag.

'Gaat de brunch door?' en Max
Lange tijd bleef het onzeker of de gekozen datum van 5 september door Covid wel haalbaar zou zijn. De maatregelen werden de laatste tijd gelukkig dermate versoepeld dat het verantwoord werd gevonden het feest te laten doorgaan. Toch trokken enkele buurtleden zich last-minute terug, anderen gingen zondagmiddag voortijdig naar huis. Dit omdat Max Verstappen het weer niet kon laten om succesvol te zijn, ook nog eens in eigen land. (Hoezo Nederland op de wereldkaart... ) Ja, daar kan een Beeklander Boeren Buurt Brunch niet bij iedereen tegenop. "Kleinigheid hou je toch”, aldus voorzitter Matt Maassen van De Beeklanders. De diehards bleven de gehele brunchtijd - die van 12 tot 16 uur stond gepland - en lieten zich tot op het laatste moment de pannenkoeken en al het andere lekkers goed smaken. Ook de Graafse Speciaalbiertjes vonden moeiteloos hun weg. Het ter plekke zelf te tappen ijsje van Maatschap Maassen: recht van de koeien in de ijsmachine ("jammie”), was niet te versmaden. De meeste kinderen waren echt niet met één ijsmuntje af te schepen. Het heeft zijn voordelen om bij de boer in de wei te zijn...

Buurtvereniging De Beeklanders is alive and kicking en gaat zich opmaken voor een groots te vieren 40-jarig jubileum, een mijlpaal die in december 2021 bereikt wordt. In 2022 opnieuw de wei in? Ik zie het wel zitten, echt wel!

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties