Escharen

Verering Sint Machatus op tweede pinksterdag

Bedevaartgangers trekken massaal naar Escharen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ESCHAREN - Pelgrims kwamen maandag 10 juni van heinde en verre samen in Escharen om Sint Machutus aan te roepen en te danken. Hiermee werd tweede pinksterdag een meer dan drie eeuwen oude traditie voortgezet. De St. Lambertuskerk zat vol tijdens de heilige missen om 8 en 10 uur waarin pastoor René Aarden voorging. Aansluitend op de Eucharistieviering konden bedevaartgangers op voorspraak van Machuut de zegen ontvangen en zijn relieken eren.

Sint Machutus, bijna 1.500 jaar geleden in Wales geboren, is sinds mensenheugenis gekend in Normandië en Bretagne, bovenal als beschermer van zieke kinderen en mensen met een beperking. Vanuit de Esterse devotie voor ‘Machuut’, met nog jaarlijks bedevaartgangers tot uit het Land van Maas en Waal en de omgeving van Kleef, zijn gedurende de afgelopen driehonderd jaar en tot nog niet zo lang geleden wonderbaarlijke voorvallen opgetekend.

Hoezeer de traditie vandaag de dag nog leeft blijkt ook uit de goed bezochte kofferbakverkoop door het St. Antonius Abtgilde, geheel in het verlengde van de eeuwenoude bedevaartmarkt.

(foto's: Matt Gerrits)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties