Escharen

Abonnement op elftal van de week KeukenKampioenDivisie

Bart van Rooij: 'Alles doen om met NEC naar de Eredivisie te gaan'

Door Freddy Klooté

ESCHAREN - Begin juni 2019 sprak ik Bart van Rooij voor het laatst. De toen 18-jarige Escharenaar zat vlak voor zijn eindexamen VWO en mocht bij NEC, waar hij de hele jeugdopleiding had gevolgd, af en toe op 'de bank' zitten. Nog twee stappen te zetten en Bart kon aan zijn grote droom beginnen. Profvoetballer worden, met een goed schooldiploma in de achterzak. (foto: Broer van den Boom)

Bijna twee jaar later zit ik weer tegenover Bart. Leuke gast met de looks van de ideale schoonzoon. Wel wat in de breedte gegroeid. En tijdens het interview blijkt dat hij ook mentaal een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. De twee stappen van twee jaar geleden zijn gezet. Diploma VWO op zak en een vaste basisplaats bij NEC. Bart: "Ik ben begonnen als bankzitter. Vijf wedstrijden lang. Ik kwam net terug van een interlandperiode van Oranje -19. De rechtsback die toen speelde had een wat mindere periode en ik mocht in de basis starten in de wedstrijd tegen de Graafschap. Thuis. Met publiek nog. Mijn eerste kans. Die heb ik blijkbaar gegrepen, want sindsdien heb ik geen wedstrijd meer gemist. Ja, zelfs de meeste minuten gemaakt van ons hele team. Helaas brak toen in maart corona uit. Een ramp voor de mensen die erdoor getroffen werden. Ook het voetbal lag stil”.

In augustus 2020 startte het nieuwe seizoen. NEC nog steeds in de KeukenKampioenDivisie (KKD), met duidelijke aspiraties om een gooi naar promotie naar de Eredivisie te doen. Met een jong team, dat geformeerd was rond de kracht en ervaring van enkele gelouterde spelers.

Vaste waarde
Bart van Rooij bleef vaste waarde op de rechtsbackpositie, waarbij uitstapjes naar voren een vast patroon moesten worden: “Goede perioden wisselden af met wat mindere wedstrijden. De hoop op directe promotie werd bijgesteld naar de nacompetitie. En wat dat betreft staan we er goed voor. Ik heb op elf minuten na alle wedstrijden volledig gespeeld. Ik heb veel extra uurtjes in de gym besteed om wat steviger te worden. En dat is gelukt. Maar ik ga er mee door. Ik weet dat als je profvoetballer bent, je de hele dag bezig bent met “je werk”. En dat werk is nu precies datgene wat ik het liefste doe. Je begrijpt dat ik elke dag fluitend naar 'mijn werk' ga”. Bart lacht.

Escharen
Hij is en blijft de jongen uit Escharen. Bescheiden, open, vriendelijk, sociaal. Iemand die zijn vrienden en familie niet vergeet. Hij wordt daarom ook meestal 'Bartje' genoemd. Al is 'Bartje' door al zijn uren in de gym intussen wel Bart geworden. Een speler met een ijzeren conditie, snel, voor en achter te vinden, met een goede inspeelpass, goede voorzetten, spelinzicht, een geweldige inworp en alles voetballend oplossen.

Leven als profvoetballer
Een profsporter heeft in deze tijd vooral een strak en regelmatig dagritme.
Bart: “Op een gewone trainingsdag loopt om zeven uur de wekker af. Om kwart voor acht zit ik in de auto en ben een half uurtje later in de gym te vinden. Dat is een extra uurtje om wat meer kracht op te doen. Om kwart over negen verzamelt de selectie zich in het spelershome. Zo’n 25 spelers en de staf. We krijgen dan een voorbereiding voordat we om kwart over tien naar buiten gaan voor de training op de Eendracht. Na twee uur is de training klaar en lunchen we samen. Daarna hebben we nog anderhalf uur krachttraining, tot half vier. En dan zijn we vrij. Op wedstrijddagen, als we om acht uur 's avonds spelen, loopt de wekker om kwart over acht af en kan ik na het ontbijt tot half elf lekker ontspannen. Om half elf eet ik bananenpannenkoeken. Dan ontspan ik de spieren wat en bekijk ik beelden van de tegenstander. Om één uur eet ik bami. Na het eten maak ik een wandeling door Escharen, vaak samen met mijn moeder. Rond vier uur vertrek ik naar Nijmegen. Daar hebben we om vijf uur een sportmaaltijd op de club”.

'Brandstof voor het motortje'
Als ik opmerk dat er nogal wat gegeten wordt, breekt de lach alweer door bij Bart: “We mogen eigenlijk alles eten, maar met mate. We hebben bij NEC een voedingsdeskundige waar ik elke week één op één contact mee heb. Op wedstrijddagen moeten we veel koolhydraten binnenkrijgen. Brandstof voor het motortje. Dan eten we veel witte boterhammen met jam, pannenkoeken en pasta of bami. En veel drinken natuurlijk. In de rust veel vocht en veel suikers bijvullen. Na de wedstrijd eten we vaak een pizza en drinken we een eiwitshake. ’s Avonds thuis nog een bakje kwark. Als je dan na een wedstrijd thuiskomt zit je nog zo vol adrenaline dat je nog even niet aan slapen moet denken. Dus blijf ik nog een tijd beneden zitten”.

Toekomst
Bart van Rooij is al een tijd niet meer de anonieme rechtsback van NEC. Hij is inmiddels zeven keer in het elftal van de week van de KKD gekozen, en dat doen niet veel spelers hem na.

Play-offs
Hij hoort bij de beste verdedigers van deze competitie: “Ja, er doen allerlei verhalen de ronde. Ik heb nog een contract van een jaar bij NEC met een jaar optie. Ik heb het enorm naar mijn zin bij de club, speel met een soort vriendenteam. De sfeer is geweldig. Op dit moment tellen alleen de play-offs voor mij. Dan is iedere wedstrijd een finale. Ik probeer met NEC naar de eredivisie te gaan. Is het niet dit jaar, dan wel het volgend jaar. En dan eventueel later verdere stappen maken naar de Eredivisie of misschien wel naar het buitenland. Ik weet dat er momenteel van diverse clubs belangstelling is, maar nogmaals, eerst de laatste drie wedstrijden in deze competitie en dan de play-offs”.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties