Grave

Er was eens....

Door Carla Wijnhoven van Penitentiaire Inrichting Grave

In PI Grave is het een traditie dat de directeur van de inrichting op 31 december samen met het hoofd Veiligheid oliebollen bakt voor gedetineerden en medewerkers. Dit kan omdat PI Grave nog als een van de weinige gevangenissen in Nederland beschikt over een eigen keuken. In deze keuken werken per dagdeel 8 tot 10 gedetineerden en 3 professionele koks samen om de maaltijden voor de rest van de ruim 400 gedetineerden te verzorgen. Voor dit “baantje” komt een gedetineerde in aanmerking als hij op de zogenaamde “baantjesafdeling” is geplaatst. Op deze afdeling verblijven mannen die serieus bezig zijn met hun toekomst en terugkeer naar de maatschappij.

Bovendien tonen deze gedetineerden een positieve houding en hebben ze geen rapporten vanwege negatief gedrag. Elke ochtend wordt er in de keuken gekookt en in de middag wordt de keuken opgeruimd en gepoetst. Zo ook op oudejaarsdag, nadat wij de 1350 oliebollen hadden gebakken. Er werd geboend en geschrobd om alles weer blinkend schoon te maken. Tijdens het schoonmaken raakte ik in gesprek met een aantal van deze mannen. Ze vertelden mij hun verhaal, hoe ze in detentie terecht waren gekomen, maar ook over hoe het was om tijdens de jaarwisseling in de gevangenis te zitten. Een van de mannen vond het niet erg om in zijn cel te zijn op deze, toch wel bijzondere, avond maar was wel verdrietig omdat hij zijn vrouw en dochter Cinderella erg miste. Toen de andere man dit hoorde, vertelde hij dat hij zich ook een soort van Cinderella of Assepoester voelde tijdens de vele uren schoonmaakwerk in de keuken van de gevangenis.

Ik vroeg de mannen wat ze zouden doen als ze net als Assepoester voor een paar uurtjes van twee pompoenen iets zouden kunnen toveren. De ene man vertelde dat hij net als in het sprookje een koets met paarden zou laten voorrijden om voor een paar uurtjes naar huis te kunnen om de jaarwisseling te kunnen vieren met zijn gezin. De andere man begreep dit… maar zou de twee pompoenen dan toch echt inruilen voor twee dames! De mannen keken elkaar aan, moesten heel erg hard lachen en gingen hierna weer verder met schoonmaken. Kortom; de ideale oudejaarsavond kan voor iedereen er heel anders uitzien.

Maar… pompoenen en sprookjes, die zijn er niet in PI Grave. Dus de cel van beide mannen ging ook op oudejaarsavond gewoon weer om 17.00 uur op slot.
En ook in het nieuwe jaar zullen zij zelf weer aan de slag moeten gaan voor hun eigen traject om te werken aan een goede positieve toekomst!

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties