Grave

Succesvolle avond over energiebesparing in het Estersveld

'Er valt nog heel wat te halen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - De zaal van Esterade liep lekker vol. De altijd vriendelijke vrijwilligers schonken koffie. De standhouders van diverse bedrijven op het gebied van energie waren er klaar voor. Geen wonder dat de initiator van deze 'avond van de energie', Peter Linders, met een blij gezicht de avond kon openen. Zo’n vijftig bewoners van de wijk Estersveld had de weg naar het wijkcentrum gevonden. Hongerig naar informatie. Ze zouden flink aan hun trekken komen. Het programma was gevarieerd en uitdagend. Professionele bijdragen van Nibag en Buurkracht. Een gezellig quizje. Gelegenheid tot vragen stellen. Voor de gedetailleerde vragen kon men na het plenaire gedeelte terecht bij de aanwezige deskundigen op het terrein van energie en duurzaamheid, Duits Isolatie, Nibag, Sun & Wind uit Schaijk en Airflex. Namens de gemeente Grave was wethouder Eric Daandels aanwezig.

Aan Peter Linders kun je de inleiding van een avond wel overlaten. Hij gaf een duidelijk overzicht van de ideeën en plannen van Brabant Woont Slim. Al in 18 gemeenten bezig met bewoners en bedrijven. Hij peuterde bij de bezoekers los, dat 20% van hen al met energiebesparende maatregelen aan de slag is gegaan. De andere 80% wil er graag mee aan de slag. “Er valt nog heel wat te halen”, legde Peter uit. “Als iedereen in de gemeente Grave erin slaagt om op energieniveau B te komen, levert dat de inwoners totaal een besparing op van 1,9 miljoen euro”.

Info uit diverse hoeken
Wethouder Daandels was blij met de grote opkomst: “De duurzaamheid staat centraal. De fossiele brandstoffen raken op. De gemeente heeft allereerst een voorbeeldfunctie. Verder komen hier op het dak van Esterade, op het gemeentehuis en op de gemeentewerf zonnepanelen. Burgers kunnen daarin investeren. Het rendement zal ongeveer 4% bedragen. We zijn ook samen met de gemeente Heumen bezig om de mogelijkheden van waterkracht bij de stuw te onderzoeken. We zouden daarbij zo’n twee- tot drieduizend woningen van stroom kunnen voorzien. We zetten ook in op bewustwording en informatie. Bij de gemeente is een duurzaamheidslening mogelijk”. De wethouder was nog niet uitgesproken of de eerste vraag kwam er al: “Doet de gemeente ook iets aan de huurwoningen?” Eric Daandels wees in zijn antwoord op de prestatieafspraken die met bijvoorbeeld Mooiland zijn gemaakt.

Tijd voor Marloes Bosman van Nibag, 'regisseur van huisvesting'. Vlot en nimmer saai, want helemaal op de praktijk gericht, vertelde zij haar verhaal over de gedane energiescan van het Estersveld en deelde ze de belevenissen bij de woningscan aan de Dr. Kanterslaan. Ze liet het gemiddeld gasverbruik in Nederland zien. 1200 kWh voor Nederland, 1250 voor Noord-Brabant, 1400 voor Grave en 1300 voor het Estersveld. Voor elektriciteitverbruik waren de cijfers respectievelijk 3050 m3, 3250, 3400 en 3250. Er moet wel rekening worden gehouden dat de woningen in het Estersveld tussen 1965 en 1983 gebouwd zijn en dat er gemiddeld 2,4 personen per huis wonen, terwijl dat in heel Nederland gemiddeld 2,2 bedraagt. Bij de referentiewoning in de Dr. Kanterslaag was het gebruik van elektriciteit 3451 en van gas 1286, op jaarbasis. Op het scherm werd duidelijk waar zich de warmte en waar de koude plaatsen waren. Marloes Bosman: “De wasmachine en de droger zijn energieslurpers. De vrieskist? Doe weg dat ding. Een lege koelkast kost meer energie dan een volle. Een ledlamp is per jaar 10 euro goedkoper dan een gloeilamp”.
Joop van de Ven, uit de wijk de Stoof, werd nog even in het zonnetje gezet. Hij stond, samen met vrouwlief Wilma, als buurtheld op de posters die overal ophingen. “We hebben veel nageïsoleerd, gebruiken zonnepanelen, hebben overal ledverlichting en letten op het vervoer. Maar het belangrijkste is, dat we voor ons nageslacht een leefbare wereld overhouden”.

Irmy van Paassen van Buurkracht, ook al zo’n enthousiasmerend spreker, vertelde over haar organisatie: “Samen aan de slag. Daar krijg je energie van. We werken in vijf stappen. Of meer, want iedere buurt is weer anders. Eerst leggen we contact. Zoals we dit vanavond hebben. Daarna kijken we waar de kansen liggen. We verkennen de buurt. Dan gaan we de buurt mobiliseren, waarna we samen aan de slag gaan. We kijken naar andere buurten waar het al werkt en vervolgens is het van “sparen maar”. Wij kunnen jullie bij alle stappen helpen. Het succes staat of valt met enthousiaste mensen in de buurt”.

Tot slot
Peter Linders: “Het was een mooie avond, met een verrassende opkomst. mensen van alle leeftijden. Met een enorme belangstelling”. Eric Daandels: “Het komt nu echt dichterbij. Een heel positieve avond. Mensen zien dat ze dingen aan kunnen pakken. Dit ook samen kunnen doen. Vooral ook leren van elkaar. Het gaat om de toekomst”.

De stands van de vier bedrijven hadden het nog lang druk. De bewoners van het Estersveld zijn serieus geïnteresseerd. Peter Linders: “En nu op naar de oprichting van een Graafse energiecoöperatie”.

Peter Linders.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties