Grave

Elvécé - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is het mooie stadje Grave veranderd in een soort belegerde veste. Ditmaal geen belegering door op inname beluste Spanjaarden, Franse of Staatse troepen, maar door een Spook dat rondwaart.

Komend vanuit het oosten, inmiddels al heel wat plaatsen veroverd. Er wordt gefluisterd dat het Spook besmettelijk is. Mensen via het gesproken of geschreven woord kan aansteken. Wie besmet raakt is onherroepelijk aan het Spook overgeleverd. Een weg terug is er niet. Een soort Hotel California, maar dan in Noordoost-Brabant. En omdat men over het Spook niet meer weet dan zijn naam, Elvécé, is de toekomst van de geïnfecteerden nog totaal onduidelijk. Er wordt weliswaar gefluisterd over grote bergen goudstukken en de enorme kracht van het Spook, maar bewijzen heeft nog niemand in de grote glazen bol kunnen ontdekken.

Er zijn ook heel veel mensen die nog niet besmet zijn. Die koesteren wat ze hebben en prefereren een toekomst uit een glazen bol niet boven een leven in hun stadje. Sommigen zijn er geboren en getogen, kennen elke steen van de Elisabeth of van de Hampoort. Vertellen met trots over de schoonheid van hun stadje aan eenieder die het maar horen wil. Ze pochen dat de naam van hun stadje ook op de lijst staat van mooiste vestingstadjes van Nederland.

Nou, twee verschillende groepen mensen, samen in het lieflijke stadje. Wel, het stadje is lieflijk, maar de belegering is dat niet. Naast het Spook van buiten, zorgen ook de geïnfecteerden van binnen voor een hoop onrust. Wie hardop durft uit te spreken dat hij alle vertrouwen heeft in een toekomst van het stadje, wordt hard aangepakt. De Spookfans zijn dermate geïndoctrineerd in de wetenschap dat het gras elders groener is dan het eigen gazon, dat ze de gok op de koop toenemen.

Op 17 maart mogen Spook- en stadsfans naar de Grote Volksraadpleging. Met mondkapjes voor, om elkaar toch vooral niet te besmetten. Laat in de avond van die historische 17e maart, of in de vroege ochtend van de 18e, zal bekend worden wat de toekomst van het lieflijke stadje wordt.
Ik hoop dat we uit de klauwen van het Spook blijven, zodat we in alle vrijheid verder kunnen leven en sterven. In het stadje van ons hart. Waar onze regels gelden. Waar we ons thuisvoelen. Waar een stukje aarde van ons is.

Ik ken mensen, vrienden, die liever het Spook achterna gaan. Hun goed recht. Natuurlijk. Alleen weten ze niet in welke situatie ze terechtkomen. Daar is helaas nog niets over bekend. Veel succes allemaal.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Louis Sparidans

2021-03-09 14:30:52


Beste Freddy, ik ken weinig mensen die nog in spoken geloven, maar kennelijk ben jij er één van. Veel mensen zullen je column van deze week een kulverhaal vinden, of ze nu wel of niet voor een zelfstandig Grave zijn.

Ik had beter van je verwacht en waarschijnlijk niet ik alleen. Ofschoon ik óók vind dat we in een ‘lieflijk stadje’ wonen. Evenals jij zal ik er ook blijven wonen. Ik voel me er eveneens thuis, maar hoop stiekem toch op een betere bestuurlijke toekomst.

Waarschijnlijk zal één partij, de LPG, je verhaal ongeëvenaard prachtig vinden. Die geloven wel in sprookjes en misschien ook wel in spoken!

Hans Satter

2021-03-09 19:31:03

Beste Freddy,

Wat een bombastische retoriek. Maar goed, het klopt dat we in zelfstandig Grave weten wat we hebben. Enkele voorbeelden: KihK de nek omgedraaid, evenals de schoolbieb en de ouderenzorg en subsidies aan verenigingen. De investeringen in groen geschrapt, de OZB extra omhoog. Geen ambtenaren meer. Onder toezicht van de provincie. Een contraproductieve bestuurscultuur. Kan het nog erger?

In je schrijfsel zet je je medeburgers die anderdenkend zijn min of meer weg als domoren. Zij geloven inderdaad niet in de uitzichtloze zelfstandigheidspolitiek van de LPG en broertje VVD.

Jij hebt in het onderwijs gewerkt, ik ook. In mijn werk met jongeren vond ik het een belangrijke opgave om ze een kritische, onafhankelijke geest te laten ontwikkelen en hun geest steeds te scherpen aan de opvattingen van anderen om zo in het leven eigen keuzes te kunnen maken. Wat ik ze niet leerde, was om anderdenkenden te zien als domme besmettelijke mafkezen of zoiets.

Hans Satter

E. Harbers, Grave

2021-03-10 11:39:32

Als ik nog twijfelde of ik Ja of Nee zou stemmen dan heeft dit infantiele stukje er wel voor gezorgd dat ik volmondig Nee ga stemmen.

Inwoner

2021-03-10 12:42:17

Klooté gelooft blijkbaar liever in sprookjes.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties