Grave

Elke dag Champions League - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Voetbal. De belangrijkste bijzaak van het leven. Nu we verplicht emotioneel en sociaal moeten vasten, lijkt de voetbalpolonaise ver weg. Dus gaan we alvast beslissingen maken voor het post-coroniale tijdperk. Er is namelijk een hiaat ontstaan in de competitie-uitslag en dat moet natuurlijk even worden opgelost.

Voor dergelijke mega-belangrijke beslissingen heb je een eerlijke, onafhankelijke ‘scheidsrechter’ nodig, en wie kan dat nu beter dan de KNVB. Ajax had ook een mooi plan, het merendeel van de clubs was het ermee eens, maar die zijn natuurlijk niet onafhankelijk. Dus was de KNVB aan zet. Ajax werd op de eerste plaats gezet, maar ze werden geen kampioen. Superlogisch, want zo kunnen ze meedoen aan de Champions League, het miljoenenbal, maar wordt er geen besmettingshaardfeestje op de Dam georganiseerd.
AZ en Feyenoord hadden het momentum en stonden te trappelen om Ajax van de troon te stoten. Vette pech, ze krijgen een doekje voor het bloeden in de vorm van een ticket voor (de voorronde van) Europees voetbal, waar ook PSV en Willem II aan deel mogen nemen. De clubs krijgen nu wel de knaken die uit deze prestigieuze toernooien komen rollen.
FC Utrecht is ontstemd, die pissen namelijk naast de pot. Ze zaten ook in een flow, de spreekwoordelijke weg naar boven was gevonden, en ze zouden ze de bekerfinale gaan spelen. Het spelen van de finale voor de prestige staat nu op de planning. De twee onderste teams hoeven niet te degraderen, lekker voor ze. Maar daar staat tegenover dat de twee bovenste van de Eerste divisie in hun hok moeten blijven. Booskijkers aldaar. Potvolblommen wat oneerlijk. Die clubs hebben er hard voor gewerkt en natuurlijk hebben ze al die euro's keihard nodig.

Trouwens, weet je wie ook hard gewerkt hebben? Weet je wie ook de euro’s keihard nodig hebben? Ziekenhuispersoneel. Huh? We hadden het toch over voetbal? Nee wacht, dat was maar bijzaak. Verpleegkundigen, artsen en overig personeel leveren nog steeds iedere dag een onmenselijke strijd om levens van doodzieke mensen te redden. Vele zielen slippen door hun vingers, nog steeds. Terneergeslagen ogen uit onmacht als het doek over het lichaam valt. Toch, ondanks de vele verliezen op het slagveld, lijken ze de strijd langzaam te gaan winnen. De laatste fase van de strijd is begonnen. De finale met zeer waarschijnlijk een verlenging.

Eigenlijk wordt de Champions League dit jaar niet gespeeld buiten op het grasveld, maar binnen tussen de betonnen muren van de IC-afdelingen. Dagelijks een nieuwe wedstrijd, zonder publiek. De eerste weken begonnen alsof een onvoorbereid team plotseling oog-in-oog stond met een (tot dan toe) onbekende, doch ijzersterke tegenstander. Vervolgens kregen de sterren in het veld de steun en toewijding van het clubmanagement en het thuis kijkende publiek. “Zonder jullie was het ons niet gelukt”, zal men na afloop van de wedstrijd terugblikken. Als we tenminste ooit kunnen zeggen dat de finale is afgelopen.

En als de finale dan is gewonnen.
Dan mogen we zij-aan-zij.
Als toeschouwer applaudisseren.
Voor de helden van de zorg.
Bij een rondvaart door de Amsterdamse grachten.

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties