Grave

Samuel Conteh en Bep Fest zoeken hulp voor hun ideaal

'Eerst de oorlog en toen ebola'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Oorlogsgebieden, vluchtelingenstromen, honger, ziekte, dood. Samuel Conteh heeft het van heel nabij meegemaakt in zijn geboorteland Sierra Leone in Afrika. Hij verloor er zijn vrouw door. Zijn ouders. Kon op het nippertje vluchten. Had ooit eens een vriend geholpen, die nu zijn leven redde. Hij praat er niet graag meer over. De herinneringen zijn nog te pijnlijk en zullen dat ongetwijfeld blijven. Toch is hij een opgewekt mens. Blij in zijn nieuwe leefsituatie. Met partner Bep Fest, hun dochter Lana die in groep 6 van de Sprankel zit. Een vrolijk meisje, dat even naar huis mag komen voor de foto in de krant. Ik hoor een licht Graafs accent.

Samuel (43), voor vrienden Sam, is geboren in Makeni in Sierra Leone, een land aan de kust van het midden-westen in Afrika. Hij ging er naar school in Makump. Woonde toen bij zijn oma: “Dat is daar heel normaal. Als allebei je ouders werken helpt een familielid. Tijdens mijn middelbare schooltijd woonde ik bij een oom. Daarna ging ik naar een soort college waar ik management voor organisatie en bedrijven studeerde. Ik kreeg daarna meteen werk in een bedrijf. Inmiddels was er een burgeroorlog uitgebroken. Ik was ook getrouwd. Kreeg twee kinderen. Van een normaal gezinsleven was geen sprake. Het werd steeds gevaarlijker. De strijd tussen regeringspartijen en rebellen was wreed. Moorden en martelingen werden er normaal. Veel mensen vluchtten naar de hoofdstad Freetown. Ik ook. Kocht en verkocht er van alles om maar in leven te blijven. Tijdens een grote aanval van de rebellen werd ik door een vriend die ik onderdak verleende en zelf door de rebellen werd gezocht, geholpen bij mijn vlucht naar het vliegveld Lungi. Via Nigeria kwam ik in Amsterdam terecht. Ik heb het hele traject langs AZC’s gevolgd. In Noorbeek in Limburg heb ik een boer gevraagd of ik voor niks bij hem mocht werken. Alles was beter dan de enorme verveling. Later heb ik op die boerderij nog ingewoond. Na nog een verblijf in het AZC in Gasselte heb ik mijn verblijfsvergunning gekregen. En het bericht dat mijn vrouw en mijn ouders in Sierra Leone waren overleden. Via Arnhem ben ik in Nijmegen terecht gekomen. Ik werkte er bij Asito als schoonmaker. Ik ontmoette er Bep”.

Grave helpt Makump
Bep Fest, geboren in Nijmegen is in 2000 in Grave komen wonen en werkte op het kantoor van Mooiland. Na de ontmoeting met Sam is hij uiteindelijk ook In Grave komen wonen. Zijn twee kinderen zijn overgekomen en samen hebben ze Lana. Een schilderij met vijf stenen symboliseert hun gezin. Bep: “Sam wilde zo graag de mensen in de dorpjes van Makump helpen. Vooral de school waar hij zelf heeft opgezeten moet dringend aangepast worden. Er is ook helemaal niets in die school. De driehonderd kinderen hebben geen schriften, boeken of zelfs maar een potlood. Ze krijgen, zittend op de grond, les van meestal onbevoegde leerkrachten. Zo moeten ze het maar zien te onthouden. Sam is er al een paar keer geweest, want de situatie is nu weer veilig. En gezond. Want na die vreselijke oorlog kwam die vreselijke ebola. En veel weeskinderen. Om in Makump te helpen hebben we de Stichting Padipadi opgericht”. Sam vult aan: “Padi betekent “vriend in het Krio, de taal van Sierra Leone. Padipadi betekent “maatjes van elkaar”. We willen niet zomaar geld sturen want dat heeft geen effect. We zijn gestart met het sturen van goederen. Daar hebben de mensen meer aan. Sommigen zijn er al bedrijfjes mee begonnen. We stimuleren die zelfredzaamheid. Omdat scholing erg belangrijk is, richten we ons eerste project vooral op de scholen in Makump. De kinderen uit de omliggende dorpen gaan hier naar de kleuter- en basisschool en naar het voortgezet onderwijs. De gebouwen moeten echt helemaal opgeknapt worden. Hiervoor is financiële steun nodig. Onze stichting heeft de ANBI-status. Dus minimaal 90 % komt bij de projecten terecht en giften zijn aftrekbaar bij de belasting”. Verdere informatie vindt u op www.padipadifoundation.wordpress.com.

Acties
Bep benadrukt nog eens het einddoel, haar droom: “Mensen doorhelpen”. Daarvoor is hulp nodig van bedrijven en donateurs. Bovendien worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Op 27 september staan we op Boxmeer Culinair, op 28 en 29 september hebben we masseren bij de sportschool Lifestyle in Gennep. Op 18 oktober en 22 november organiseren we een rommelmarkt op het terrein van het voormalig tuincentrum Van der Venne aan de Mgr. Borretweg in Grave. We zijn verder alle mensen dankbaar die ons helpen met het brengen van tweedehands kleding, schoenen, huishoudelijke apparaten en Engelstalige boeken. Ons telefoonnummer is 0486-785230. “Ook met gewoon wat medeleven zijn we blij. We willen zo graag helpen”, zegt Sam.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties