Grave

Online open dag Merletcollege Grave

'Een samenleving waar alle niveaus samen optrekken'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een aantal jaren mocht ik namens Arena getuige zijn van de diploma-uitreiking, gevolgd door het lerarencabaret. Ik kwam superlatieven tekort om mijn bewondering voor deze avonden op te schrijven. Schitterende avonden waren dat. Op hoog niveau, enorm creatief, vol humor. Maar vooral, een ode aan de leerlingen, die op de drempel stonden van het vervolg van hun leven. Ovationeel was het applaus van leerlingen en ouders die hun leraren in geheel andere verschijningen op het podium zagen gloriëren. Het totaalbeeld was een prima schets van de sfeer van het Merletcollege in Grave.

Enkele reacties van leerlingen en ouders. Lieke uit Gassel: “Het waren gezellige jaren. Ik heb er veel geleerd. Na de vakantie ga ik naar ROC de Leijgraaf de opleiding administratie en secretaresse doen”. Ook Lotte uit Escharen kijkt met veel plezier terug: “Ik vond eigenlijk alles leuk. Wiskunde en biologie waren mijn beste vakken. Ik ga Naar Helicon in Nijmegen, dierenverzorging doen. Met als specialisatie “het paard”. Ook de ouders stelde ik de vraag om terug te kijken. De moeder van Nina uit Grave: “Het waren mooie jaren voor mijn dochter. De start was moeilijk, maar ik heb gelukkig altijd goed met de school kunnen praten en daarna is het als vanzelf gegaan. Nina gaat de eerste twee jaar Zorg doen en daarna twee jaar als tandartsassistente. Als ouder heb ik het ook een prettige tijd gevonden. Bas uit Grave: “Goed naar mijn zin gehad. Prima school. Ik ga autotechniek in Den Bosch doen. Kan ik meteen in de derde instromen”. Ruben uit Overlangel: “Ik vond het leuk en vooral gezellig. Ik ga naar de Pabo”. Tenslotte, uit de lange rij ondervraagden, een vader: “Ik heb hier 39 jaar geleden mijn diploma gehaald. Mijn zoon en dochter zijn dit jaar allebei geslaagd. Het is een streekschool met familie-eigenschappen”.

Open dag 2021
Hans Klein, adjunct-directeur van HAVO/VWO: “Door corona hebben we de Open Dagen anders moeten organiseren. Gelukkig is het team enorm creatief en hebben we een virtuele rondleiding door de school gemaakt. Met een “rondje school” langs alle lokalen en leraren. We laten de bezoeker kennis maken met de verschillende vakken en een blik in de methodes. In een speciale versie van het Jeugdjournaal geven enkele docenten verdere uitleg. We laten zien wat we aan extra zorg en ondersteuning in huis hebben. Het Zorgteam, de orthopedagoog, de zorgconsulent, de schoolpsycholoog, de zorgcoördinator. Alles ten dienste van onze leerlingen die extra zorg nodig hebben, of met prangende vragen zitten”.

In de presentatie komt de schoolleiding voorbij. Geen locatie-directeur meer, maar John Rigters als adjunct-directeur van VMBO/MAVO en Hans Klein als adjunct-directeur HAVO/VWO. De buitenschoolse activiteiten, die vorig jaar door corona veel uitval kende, geven een beeld van wat er in de afgelopen jaren is gedaan. Europese hoofdsteden worden afgewisseld met het Oorlogsmuseum in Overloon. Het Galabal is steeds meer een topper geworden en natuurlijk is er plaats voor veel sport en beweging. Achter het deurtje Ontwikkelingen zie je dat alle leerlingen een coach hebben, die hen het hele jaar begeleidt. Een begeleiding met ouders, leerlingen en mentor in de hoofdrol. De Open Dag Presentatie is nog steeds te zien op de website van het Merletcollege. Hier vind je ook de schoolgids met alle informatie over feiten en data.

Spannend, uitdagend, leerzaam en leuk
Hans Klein: “Het Merletcollege blijft in beweging. De hoge scores bij de eindexamens van de laatste jaren is geen reden om op onze lauweren te rusten. We zijn afgelopen jaren al begonnen met contacten met basisscholen te leggen. Onze brugklassers werken dan een ochtend samen aan een project. Dat loopt geweldig. We hebben intensieve contacten met Visio. De leerlingen van Visio doen bij ons op school hun examens. Leerlingen van ons gaan ook op bezoek naar Visio. De Kerstkaartenactie die onze leerlingen hebben gehouden voor de bewoners van Catharinahof was een groot succes. En dan hebben we enkele lokalen verbouwd tot een 'ontdeklab'.

Over dat ontdeklablab spreek ik Peter Kuijpers: “We hebben het de naam gegeven van “Bouwen aan een ontdeklab voor de makers van morgen”. De wereld verandert steeds sneller. Grote nieuwe uitdagingen dienen zich aan. Technologie, creativiteit, innovatie en duurzaamheid gaan een steeds belangrijkere rol spelen. Traditionele beroepen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe werkvormen. Dit vraagt veel van onderwijs en leerlingen, “de makers van morgen”. Om hierop goed in te kunnen spelen ontwikkelt het Merletcollege in Grave een ontdeklab. Dit ontdeklab zal in de loop van het nieuwe schooljaar in gebruik genomen gaan worden. In het ontdeklab maken leerlingen kennis met het brede beeld van techniek. Kunnen ze elkaar ontmoeten, samenwerken, en hun talent voor techniek ontdekken. Leerlingen inspireren en verleiden met nieuwe technologie is van groot belang. Zo komen ze in het ontdeklab onder andere in contact met robotica, drones, virtual reality en programmeren. Techniek ontwerpen en onderzoeken is grenzeloos boeiend. Leerlingen worden uitgedaagd om zelf creatief te zijn en oplossingen te bedenken. Het ontdeklab vormt een inspirerende aanvulling op het al rijke aanbod van techniek. En we bouwen het samen. Van groot belang voor de makers van morgen. Je maakt het op ’t Merlet”.

Laat ik het hierbij maar houden. Het enthousiasme van het Merletteam zou moeiteloos de hele Arena kunnen vullen. Maar daarvoor hebben ze ook hun site.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties