Grave

Voor alle senioren uit de gemeente Grave

Een ander helpen? “Graag gedaan”

Door Freddy Klooté

GRAVE - Op 1 januari van dit jaar is Welzijn Ouderen Grave van start gegaan. Eén van de takken aan deze overkoepelende boom is “Graag Gedaan”. Als burgerinitiatief gestart, met als doelgroep: senioren die zelfstandig wonen. Dat kunnen alleenstaanden, maar ook echtparen/samenwonenden zijn. Het doel van deze organisatie is de mantelzorger(s) te ondersteunen en te ontlasten.

Linda Dubois (links) en Mien van den Broek.

Arena sprak met coördinatoren Mien van den Broek en Linda Dubois. Zij trekken momenteel de kar, geholpen door 16 vrijwilligers, die het leuk vinden de medemens te helpen. Het eerste wat ze kwijt willen is het feit dat er best nog wat vrijwilligers bij kunnen. Mien: “Geen honderd, want dan kunnen wij het niet meer organiseren. Want ook wij zijn vrijwilligers”. Graag Gedaan heeft onderdak gevonden op het kantoor van WOG, spreekkamer 1 in Catharinahof. Daar kan eenieder ook telefonisch terecht op 085-0202353.

Wat doen de vrijwilligers?
Linda: “Een paar voorbeelden. Even binnenlopen voor een kopje koffie. Een praatje maken. Boodschappen doen, liefst samen. Samen is heel belangrijk. Samen een eindje wandelen bijvoorbeeld. Ook kan de vrijwilliger het vervoer naar en van het ziekenhuis of de huisarts regelen. Let wel, zonder concurrent te worden van taxibedrijven of het regiovervoer. We hebben ook vrijwilligers die tegen een kleine vergoeding (5 euro per half uur) kleine klusjes doen. Bijvoorbeeld lampen vernieuwen, afvoer wasmachine zit verstopt en dat repareren, stekkertjes vernieuwen. Hier hoort geen tuinonderhoud bij. De meeste aanvragen krijgen we van mensen die graag een praatje willen maken. Eens iemand anders dan de therapeut of arts zien. Een mooi middel tegen het alleen-zijn”.

Op dit moment komt Gerrie (81) binnen. Een supervrijwilliger: “Het is zo’n dankbaar werk. De ander blij te zien. Ik kom hier al acht jaar. Toen het nog RIGOM heette. Elke week was ik hier te vinden. Was hier soms bij drie mensen na elkaar. Dan praatten we over de kinderen, de kleinkinderen. Of we gingen een rondje lopen. Dat doe ik dus nog. Ik ga ook boodschapjes met ze doen. Medicijnen ophalen. Ik ben laatst nog met de museumbus, samen met een cliënt naar een museum geweest. Onlangs ben ik op vakantie naar Spanje geweest. Ja dat kan gewoon hoor, als vrijwilliger. Als je het maar op tijd meldt. Vanuit Spanje belde ik de mevrouw waar ik elke week kwam, ook een paar keer op. Dat was hartstikke leuk. Voor haar en dus ook voor mij. Maar, ik moet er nu vandoor naar mijn broer in Wijchen om te mantelzorgen”.

Wat wordt gevraagd van een vrijwilliger?
Mien: “Allereerst moet een vrijwilliger goed kunnen luisteren. Inlevingsvermogen hebben. Goed kunnen omgaan met privacy. Een rijbewijs kan soms gemakkelijk zijn. De leeftijd van een vrijwilliger speelt geen rol. Je hoeft dus niet per se oud te zijn om dit te doen. Leeftijdsverschil kan zelfs voor een mooie wisselwerking zorgen. Je moet wel open staan voor de oudere mens. Omdat bij dit vrijwilligerswerk ook een signaalfunctie hoort, is een open blik naar de ouderen belangrijk. Iedereen kan dit vrijwilligerswerk doen hoor. Gewoon jezelf zijn. Dat is belangrijk. Je moet zelf wel mobiel zijn. En de vrijwilligers kunnen altijd op ons terugvallen”.

Graag Gedaan is er voor alle senioren uit de hele gemeente Grave. Wie een vrijwilliger nodig heeft kan bellen, of door de mantelzorger laten bellen naar 085-0202353. Er is altijd iemand op kantoor op werkdagen tussen 09.30 en 12.30 uur. Wie zich op wil geven als vrijwilliger kan dat via hetzelfde nummer doen. Mien: “Door dit werk doe je zulke leuke contacten op”.

Alle vier de kernen van Grave. (foto: Gerard Veenstra)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties