Grave

Doula Dominique van der Vorst:

'Een aanstaande moeder moet in de bevalbubbel kunnen komen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Dominique van der Vorst (foto) is in Aalst-Waalre geboren, als oudste van vier kinderen. Haar moeder was verloskundige: “Ja, grappig hè. Als klein meisje mocht ik met mijn moeder mee baby’s kijken in het kraambed. Ik herinner me nog dat ik een jaar of zeven was dat ik de telefoon opnam en vroeg om de hoeveel minuten de weeën kwamen. Geen wonder dat ik na het voortgezet onderwijs de studie voor verloskundige deed. En die met succes en plezier afmaakte. Inmiddels is het meer dan dertig jaar geleden dat ik mijn eerste bevalling deed. Weliswaar als leerling-verloskundige, maar toch. Ik had meteen de smaak te pakken. Tussen 1987 en 1997 heb ik meer dan duizend thuisbevallingen en vijfhonderd in het ziekenhuis begeleid. Ik woonde inmiddels al een hele tijd in Grave, was getrouwd en kreeg zelf ook vier kinderen. Ik stopte als verloskundige”. (foto: Helen Akkerman)

“Toch bleef ik bezig met zwangerschap en geboorte. Ik heb me georiënteerd in allerlei aanverwante vakgebieden, gelieerd aan conceptie, zwangerschap, en geboorte. Bleef alles volgen werd me steeds meer bewust dat deze periode in ons leven de basis is, die de rest van ons leven bepaalt. Rond 2018 hoorde ik over het beroep doula. Een vriendin vond dit echt iets voor mij. Mijn man zei dat ik daar niet eens voor hoefde te leren, maar dat ik dat al was. Ik proefde de woorden die ik al kende: “De zwangerschap is een tijd van voorbereiden. Deze periode is er om helder te krijgen wat jij en je partner willen voor jullie kind. Een tijd om in verbinding te zijn en blijven met jezelf, elkaar en je kindje. Een gezonde en relaxte zwangerschap met emotionele, mentale en fysieke steun is essentieel voor het welzijn van zowel de moeder als de baby. De rol van doula, spreek uit als doelaa, is om deze ondersteuning te bieden tijdens zwangerschap, bevalling en in de kraamtijd. Ook voor de andere aanstaande ouder kan de aanwezigheid van een doula tijdens de bevalling een steun in de rug zijn. Na dit alles gehoord en gelezen te hebben heb ik de opleiding met succes gedaan en ben nu als zodanig aan het werk. En het is geweldig leuk”.

Doula Dominique
“Ik krijg nogal wat alleenstaande vrouwen of vrouwen met een traumatische ervaring bij een eerdere zwangerschap op mijn pad”, vertelt de eerste Graafse doula. “Uit onderzoek is gebleken dat 10 tot 20% van de vrouwen de bevalling als traumatisch ervaart. 1 tot 3% houdt er een PTSS aan over. Ook bleek dat dit niet zo zeer aan het fysiek gebeuren lag, maar aan het niet goed communiceren. Dat er niet goed geluisterd is naar de bevallende vrouw en de partner. Een voorbeeld: ouders willen dat de navelstreng eerst uitgeklopt is en dan pas afgenaveld wordt. Als dat niet zo gebeurt is dat voor de moeder een verlies van haar controle. Als ik daar als doula bij ben, weet ik alle wensen van de ouders en kan ik die in de gaten houden en dat communiceren met de verloskundige of arts. Ik ben er voor de moeder en kan het proces bijsturen naar de wensen van die moeder. Als het medisch verantwoord is natuurlijk. Medisch heb ik natuurlijk niets meer te zeggen en ik weet heel goed mijn plaats”.

Dominique is er voor elke zwangere vrouw, dus ook voor vrouwen met een speciale zorgvraag: “Ik bedoel dan vrouwen die erg opzien tegen de bevalling of last hebben van angst- en paniekklachten. Vrouwen die op zoek zijn naar steun bij een vertrouwd gezicht. Vrouwen die een nare ervaring hebben opgedaan bij een eerdere bevalling en het nu anders willen. Vrouwen met een medische indicatie. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind overleg heel belangrijk. Net als communicatie. Kijken hoe de moeder reageert en hoe het goed voor haar is. Eigenlijk het vlak van “ik wil alles weten” tot “ik hoef het niet te weten”. Wat belangrijk is, is dat een aanstaande moeder in haar bevalbubbel kan komen. Met natuurlijk als doel, een gezonde moeder en een gezonde baby. De weg daarnaartoe kan verschillend zijn. De moeder maakt de keuzes, en ik ondersteun haar. Als het moet van het begin tot het eind”.

Contact:
Dominique van der Vorst
06-45 054 794
info@douladominique.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties