Lezingen

Drie lezingen over Spinoza in Graafse bieb

Door Annet van 't Geloof van Biblioplus Grave

GRAVE - Bij de naam Spinoza weten de meeste mensen dat we het dan hebben over Nederlands grootste filosoof en misschien wel de grootste wetenschapper. In zijn tijd omstreden maar met een aanzienlijke invloed op zijn tijdgenoten en de generaties erna. Zijn tijd soms ver vooruit met zijn ideeën over democratie, macht en vrijheid. In drie lezingen in de bibliotheek Grave kun je kennismaken met zijn rijke gedachtegoed.

Maandag 18 november 20-22 uur:
De eerste lezing gaat over basisbegrippen van Spinoza. Hoe is de werkelijkheid opgebouwd, en wat is de kern van die opbouw? Daarnaast staan de begrippen vrijheid en vooral macht centraal in zijn denken. Deze onderwerpen komen uitgebreid aan de orde. Zijn denken hierover wordt hier vergeleken met het werk van Descartes.

Maandag 25 november 20-22 uur:
De tweede lezing behandelt de mens. Zijn ideeën over de mens zijn op zijn minst zeer verrassend en modern. Hij onderscheidt verschillende denkniveaus die elk zijn eigen relatie hebben met de waarheid. Spinoza benadrukt het verband tussen denken en emoties (zijn affectenleer) en werkt dit zo uit dat je hem met wat fantasie een filosofisch therapeut zou kunnen noemen. Ook zijn antwoord op de vraag waar het om gaat in het leven, zet je onherroepelijk aan het denken.

Maandag 2 december 20-22 uur:
In de derde bijeenkomst staat De Staat centraal. 350 jaar geleden had Spinoza al heldere ideeën over democratie en vrijheid van meningsuiting, ideeën waarvoor je je heden ten dage niet zou hoeven te schamen. Hij gaat in op de grondvraag: Waarom zouden we überhaupt een staat moeten hebben? Al voor Spinoza hielden Machiavelli en Hobbes zich al met deze vraag bezig. In deze bijeenkomst wordt duidelijk welke invloed beiden hadden op Spinoza.

Herm Gerits (foto) geeft de lezingen. Hij is cultuurwetenschapper met filosofie als specialisatie.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties