Grave

Doorrekenen - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

“Nou, jongens en meisjes, even doorrekenen”. Het zal jullie misschien vertrouwd in de oren klinken. De bedoeling was dan dat de leerlingen verder gingen met het vak rekenen. Meestal na een onderbreking. Dat kon een wesp zijn, die plotseling het lokaal was binnengedrongen. Gillende meiden, stoere jongens en een dappere meester met een lullig boekje in de hand probeerden de indringer te verjagen. Nadat een raam uitnodigend was open gezet, bleek het gevaar, tot spijt van iedereen, al snel weer verdwenen.

Doorrekenen is ons het leven lang blijven volgen. Maar dan in een andere betekenis. Voornamelijk in politieke plannen bleek de noodzaak om plannen door te laten rekenen steeds vaker aanwezig. We hadden daar eerst het CBS voor. Als enige, dus een autoriteit. En als iets succesvol is, komen er meer van.

Nu, in 2019, hebben we voor elk probleem wel een aantal instanties die dat even gaan doorrekenen. En dan gebeurt het bijna onvermijdelijke. In een tijd waarin het onderwijs constant aan het kruis genageld wordt omdat de kinderen er niet leren rekenen, blijkt dat ook zij die er voor doorgeleerd hebben, er niets van kunnen. Nadat er op klimaatgebied al diverse blunders vielen te rapporteren, ging ons KNMI vorige week opzichtig de mist in met foutieve metingen van de Groningse bodem. Ai, dat deed meer pijn dan de tafel van acht verkeerd opzeggen. Het Planbureau voor de Leefomgeving deed er nog een schepje bovenop met te laag ingeschatte energiekosten. Oeps, zoiets als twee plus twee is vijf. Dan denk je meteen dat de Citotoets voor deskundigen al in de maak is. Goed voor het vertrouwen in deze meetgiganten is het echt niet. Maar de steeds groeiende markt van “meters en weters “ gaat gewoon door. Wat te denken van de SCP? Het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dat wist, na uitvoerig onderzoek te melden: “Nederland heeft politici met bredere blik nodig”. Een open deur zo groot als het voorbeeld dat ze gaven over de kinderopvang: “Als je daar als ouder nu voor kiest, wil je niet dat een volgend kabinet het roer helemaal omgooit”. Lijkt logisch. Maar wat is er allemaal in de afgelopen decennia met bijvoorbeeld de pensioenen gebeurd? Met het openbaar vervoer? Met de gezondheidszorg? Moet ik nog doorgaan? Voorbeeldje van loos onderzoek.

En zo wordt alles doorgerekend. Een scheidsrechter in de eredivisie voetbal, staat met drie cijfers achter de komma opzichtig in de krant. Het nut daarvan? Ik zou het niet weten. Zelfs de VAR biedt hiervoor geen uitkomst.
Nog even terug naar het doorrekenen. Woningmarktcijfers.nl heeft doorgerekend dat de prijzen van koopwoningen in Den Helder het afgelopen jaar zelfs goedkoper waren dan vóór de crisis in 2007. Fantastisch nieuws. Als dat maar goed gaat.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties