Grave

Door donorwet en coronacrisis zijn Nederlanders meer bezig met laatste levensfase

Door Leon Kersten

Vanaf 1 juli hebben we in Nederland een nieuwe donorwet. Uit een peiling van Netwerk Notarissen blijkt dat meer mensen hierover aan het denken zijn gezet. Maar ook de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat meer mensen weten wat ze willen in hun laatste levensfase. Dat wil echter niet zeggen dat zij ook hun nabestaanden erover hebben geïnformeerd of hebben vastgelegd wat ze willen.

Zelf zeggenschap
De nieuwe donorwet zette mensen aan het denken: een meerderheid van de respondenten is gaan nadenken over het orgaandonorschap. Van de ondervraagden staat een meerderheid nu op ‘ja’ of ‘geen bezwaar’ geregistreerd. Aan deze groep werd gevraagd of ze het ermee eens zijn dat nabestaanden hier tegenin kunnen gaan als ze een zwaarwegende reden daarvoor hebben. Meer dan de helft is het er niet mee eens dat nabestaanden hun registratie kunnen overrulen.
In een levenstestament zou je een donorclausule kunnen opnemen. Hiermee neem je niet alleen het heft in eigen hand. Je helpt er ook de nabestaanden mee. Voor nabestaanden is de orgaandonatie een ingrijpende gebeurtenis, zeker als zij niet weten wat de wens van hun geliefde of familielid was op dat gebied.

Coronacrisis
De verontrustende berichten over de gevolgen van de ziekte COVID-19, de krapte op de intensive cares en de situatie in de verpleeghuizen heeft de mensen die meededen aan de peiling aan het denken gezet over de medische behandeling die ze willen ondergaan als ze ernstig ziek zijn. 40% van hen heeft namelijk een duidelijker beeld gekregen van welke medische behandelingen ze wel of niet willen ondergaan als ze ernstig ziek worden.
Als mensen bijvoorbeeld niet naar het verpleeghuis willen, moeten zij hun laatste levensfase dus op een andere manier regelen. Ze moeten er rekening mee houden dat ze op enig moment hun wensen niet meer goed kunnen uiten. Daarom is het belangrijk om je wensen te bespreken met je dierbaren. En om het zwart op wit vast te leggen. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om thuis verzorgd te worden ook al brengt dat hoge kosten met zich mee. Dit kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat kinderen hier onderling discussie over krijgen met het zicht op de aanstaande erfenis. Vaak mondt dit uit in een ruzie die doorwerkt in de erfenis.

Uitvaartwensen vaak onbekend bij dierbaren
Uit de peiling blijkt dat men beter is gaan nadenken over wat men wil maar dat ze er nog wel mee aan de slag moeten. Dat is terug te zien als het gaan om uitvaartwensen. Omdat nabestaanden bij een uitvaart graag willen handelen naar de wens van de overledene, is het belangrijk om vast te leggen wat je wensen zijn. Bijvoorbeeld met een zelfgeschreven codicil of met hulp van in een levenstestament bij de notaris. Geen of onduidelijke wensen kunnen leiden tot ruzie onder nabestaanden en zelfs tot rechtszaken.

Tijdelijk geen spreekuur
Begrijpelijkerwijs zullen er de komende weken op onze kantoren in Grave en Mill geen gratis spreekuren meer zijn. Indien u vragen heeft kunt u altijd telefonisch of per mail contact met onze kantoren opnemen. Het kan wel zijn dat we als gevolg van de lagere personeelsbezetting op de kantoren minder goed bereikbaar zijn.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave
Kersten en Wilhelm Notarissen
Markt 10, Grave
0486-473941
notarisgrave@kerstenwilhelm.nl 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties