Grave

Donkere dagen - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het weekend van terugdraaien van de klok is weer voorbij. Meestal gebeurt dat al automatisch. Zonder dat je er een vinger naar uit moet steken heeft er blijkbaar iemand toegang tot mijn pc, tablet en smartphone en verandert een uur van mijn leven. Wim Sonneveld zong er al over: “De nieuwe tijd, net wat u zegt, maar het maakt me wat melancholiek”. Kon Sonneveld nog een romantische wandeling langs het tuinpad van zijn vader maken, wij zitten opgesloten in een rij van blik. Met priemende koplampen. Tussen mensen die op dat moment niet hun opperste geluk beleven.

Nu is er over dat uurtje voor- of achteruit heel wat te doen. Het leven bestaat niet meer alleen uit CO2 of stikstof, laat staan fijnstof, maar in alle landen van de Europese Unie moet er flink over nagedacht worden wat we gaan doen met licht en duisternis. Als moderne Goden schijnen we daarover te kunnen beslissen. En we moeten alle 28 voor hetzelfde kiezen. Hahaha. Zien jullie het al voor je? Voorlopig is de beslissing door “Europa” al tot 2021 uitgesteld. Zoiets als de Brexit, waarin het uur van de waarheid maar niet wil verschijnen.

Natuurlijk staan ook wetenschappers aller landen op. Voor- en tegenstanders van “spelen met het uur”. Deskundigen die ons lichaam bijna uit elkaar zien vallen van ellende als de klok voor- of achteruit wordt gezet. Verkeersdeskundigen die donkere dagen vol ongelukken voorspellen. Kortom, zoals bij elk vraagstuk van deze post-Sonneveldtijd, voor- en tegenstanders vechten elkaar de tijd uit.
Afgelopen weekend moest ik terugdenken aan mijn veel te vroeg overleden zwager. De zomertijd werd voor het eerst ingevoerd. Hij was niet het type dat nieuwe dingen als vanzelf in de armen sloot. Hij mopperde al dagen dat dit helemaal niets was. De ochtend na de tijdverandering (nog alles met de hand) zat hij aan het ontbijt te mopperen. Dit kon alleen maar slechte dingen voortbrengen. En hij moest die middag nog wel een belangrijke voetbalwedstrijd spelen. Toen we ’s avonds weer vanuit Zeeuws-Vlaanderen in Grave terugkwamen, ging de telefoon. Zijn vrouw meldde dat hij met een neus- en kaakbeenbreuk van het voetbalveld rechtstreeks naar het ziekenhuis vervoerd was. Hij is in de paar jaar die hem restten nooit een voorstander van klok verzetten geweest.

Kinderpsychologen waarschuwen. Geriaters trekken aan de alarmbel. En voor alles wat daar tussenin zit is het ’s avonds een uur eerder donker. Voor de paar optimisten onder ons, in deze vreemde wereld, is het ’s ochtends een uur eerder licht. Kies maar.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties