Grave

‘We gaan voor aanbod dat voor iedereen financieel haalbaar is’

Dokter Kanterslaan Grave combineert asbestsanering met dakisolatie

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - In de daken van de woningen aan de Dokter Kanterslaan in Grave is asbest verwerkt. Uiterlijk in 2024 moet dit verwijderd zijn. Kees Buijs, Willem van den Tillart, Fred Vink en Mike Vos willen die sanering met de hele straat oppakken en dan de daken meteen laten isoleren. Ze maken er werk van dit zo te regelen dat het voor alle huishoudens financieel haalbaar is. Willem: “Daarover zijn we bijvoorbeeld met de gemeente in gesprek. Zodra we meer duidelijkheid hebben, organiseren we een bijeenkomst. Straatgenoten kunnen op de hoogte blijven via www.buurkracht.nl/dokter-kanterslaan.

De Dokter Kanterslaan is eind jaren zeventig gebouwd, vlak voordat asbest verboden werd. Willem: “Op onze daken liggen golfplaten met asbest. Daar moeten we de komende jaren iets mee. Wij willen zo snel mogelijk starten, zodat we straks de hausse vóór zijn en niet de hoofdprijs betalen. Als we samen optrekken, kunnen we mogelijk nog meer voordeel halen.” De combinatie met dakisolatie ligt voor de hand: “Daarmee slaan we twee vliegen in één klap, want de dakisolatie is op dit moment nog minimaal. Daardoor verliezen onze huizen onnodig veel warmte.”

Duurzaamheidslening
Het vervangen van de daken is geen goedkope ingreep, realiseren Willem, Fred, Kees en Jeroen zich. “Financieel zal dit voor veel mensen een flinke kluif zijn”, zegt Willem. “Daarom willen we de gemeente zo ver krijgen dat ze de voorwaarden voor de duurzaamheidslening verruimt. Zodat het mogelijk wordt om met de duurzaamheidslening ook de asbestsanering te financieren. Want het is natuurlijk leuk om samen op te trekken, het is nóg leuker als iedereen mee kan doen.”

Wat is realistisch?
Behalve dat het team in gesprek is met de gemeente, zijn de leden ook aan het uitzoeken wat de mogelijkheden zijn en op welke kosten bewoners ongeveer moeten rekenen. “Er worden bedragen genoemd van tussen de 5.000 en 20.000 euro. Het gaat er nu om dat we boven tafel krijgen wat realistisch is: wat kost het écht? En hoe gaan we dat betalen? Als we daar meer informatie hebben, houden we een bijeenkomst om de straat hierover in te lichten.”

Buurkracht helpt
Het bewonersteam krijgt ondersteuning van Buurkracht. Al 215 buurten in Nederland hebben hier goede ervaringen mee. Buurkracht helpt bijvoorbeeld om bekendheid aan de actie te geven. Willem: “We hebben een eigen buurtpagina op www.buurkracht.nl/dokter-kanterslaan. Daar kondigen we onze acties en activiteiten aan. Je vindt op hier ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. Daar kunnen we veel van opsteken, want ook op andere vlakken dan dakisolatie is in onze huizen nog veel winst te halen. Reden genoeg om je vrijblijvend aan te melden.

Inwoners van Grave
Inwoners uit Grave die niet in de Dokter Kanterslaan wonen maar wel samen energie willen besparen, kunnen contact opnemen met Irmy van Paassen van Buurkracht via irmy@buurkracht of 06-11615624.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties