Grave

Doei - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

We weten het inmiddels allemaal. We zijn druk doende onze leefbol op te consumeren. En, het moet gezegd, hij/zij/het smaakt nog steeds voortreffelijk. Toch zijn de eerste schokjes en scheurtjes in ons genot zichtbaar aan het worden. Nog maar sinds een halve eeuw. Dus op de totale leeftijd van onze ronde vriend, nog maar heel even. Maatregelen om de totale teloorgang te voorkomen zijn moeilijk. Allereerst omdat enkele mensen in de bergen van Bolivia plus de president van de VS het probleem nog niet kennen, anderzijds omdat we meer om onszelf geven en tenslotte omdat van nieuwe gegevens niet meer te herkennen is of die gegevens al dan niet juist zijn. Nepnieuws, leugennieuws en echt nieuws lopen dwars door elkaar heen, als kinderen op een schoolplein.

Ook hebben wij als bewoners niet allemaal evenveel zin om onszelf in het gebruik van onze overwegend blauwe knikker te beperken. Enkele voorbeelden.

Ons vleesgebruik. Uit onderzoek is gebleken dat koeien een nogal winderige natuur hebben. Wat voor de hele natuur blijkbaar niet goed is. Vooral mensen die geen vlees eten weten daar alles van. Dat mag, ondanks het feit dat ze flink in de minderheid zijn. Voor deze eters zijn de vegetarische varianten uitgevonden. Dat er daardoor nogal verwarrende producten op de markt verschijnen is logisch. Van een vegetarische gehaktbal wordt menigeen op een dwaalspoor geplaatst. Maar ook de redenering van koeieneters dat, hoe meer koeien we eten, er minder winden de lucht in gaan, snijdt geen hout. In plaats van de verorberde exemplaren komen er gewoon weer anderen in de plaats. En ook dat overheidsbeleid is nogal wisselend.

Ons roken. Onze overheid en velen met haar/hem/het vinden roken niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook gevaarlijk voor niet-rokers die in de buurt verblijven. Binnenkort vindt de echte veldslag om het terras plaats. En dat, terwijl er langs dat terras de ene na de andere auto voorbij schuift. Terwijl ook het gewoon in de buitenlucht verkeren door allerlei fijnstoffen al een heikele activiteit is. Ook binnenshuis schijnt het niet pluis meer te zijn. Over een decennium weten we precies wat we onder primaire en secundaire partikels verstaan.

Ons peuteren in de grond. Het zoeken en winnen van allerlei grondstoffen doet onze draaiende gastheer ook al geen goed. Vooral Groningers kunnen daar schokkende verhalen over vertellen. We moeten van het gas af. Wie een offerte aanvraagt om dat te realiseren heeft dan weer dringend frisse lucht nodig. De prijzen liegen er niet om. Dat gaat straks, als de overheid gaat subsidiëren, nog duurder worden. Booming business wordt dat.

Ons tijdsbegrip. Veel nare voorspellingen (einde grondstoffen, overbevolking, geen dieren meer) gaan over de volgende eeuw. Dat is ver vooruit kijken. Zo ver dat we meteen in het achterhoofd al weten dat we er dan zelf niet meer zijn. Wie dan leeft mag het ook namens ons zeggen. Ouwe, trouwe bolle vriend: doei.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties