Grave

Dance for Health in Catharinahof

'Dit wil ik niet meer missen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een voor een druppelen de deelnemers aan Dance for Health de danszaal van Catharinahof binnen. Door de carnavalsvakantie hebben ze elkaar een week langer niet gezien. Er is een hoop bij te praten. Inge Duyts is de ideale gastvrouw. Het plan om meer beweging voor ouderen te organiseren kwam van Brabantzorg. Die trok Inge aan om dit te organiseren en uit te voeren. Voor “de vrouw die Grave leerde dansen”, een op het lijf geschreven opdracht. “Ik ben er meteen volop voor gegaan. Volgde een cursus, zocht muziek uit en maakte programma’s”. Sinds anderhalf jaar wordt er iedere dinsdagmiddag bewogen. In de professioneel uitgeruste danszaal van Catharinahof.

Het zijn allemaal mannen en één vrouw op leeftijd. Mensen die voor hun gezondheid gestructureerde beweging nodig hebben. Allemaal met onwillige spieren of gewrichten die wat tegenstribbelen. “De sfeer is geweldig”, merkt een man uit Grave op, “het is goed voor mijn lijf en het is nog gezellig ook. Dit wil ik niet meer missen”. In een mum van tijd krijgt Inge Duyts haar leerlingen in een cirkel. Op een stoel. Na een korte inleiding en persoonlijke woorden zet ze de muziek aan. Een mooi vioolstuk. “Daar houd jij wel van hè?” zegt ze tegen één van haar buren in de kring.

Dance for Health
Officieel staat er op de site van Dance: “Wil jij je fysiek en mentaal lekkerder voelen, maar denk je dat niet meer mogelijk is? Dance for Health zet mensen letterlijk en figuurlijk in beweging”. In de 75 minuten dat het programma duurt ga ik ontdekken hoe Inge Duyts dit gegeven handen en voeten geeft.
Tijdens de prachtige muziek vraagt Inge aan de deelnemers om lang in en uit te ademen. Ontspannen. De armen gaan, op haar vraag, langzaam omhoog, omlaag en opzij. Een mengeling van spelen met de adem en rustig bewegen. “Laat je armen lekker hangen”, wordt afgewisseld door “hoger die armen. Alsof je naar het plafond wilt”. Tijdens de oefeningen geeft Inge aanwijzingen of zegt tegen iemand waarmee ze oogcontact heeft: “Mooie muziek, hè”. De oefeningen op de stoel verschuiven zich naar de handen, de vingers, de duimen. Alles in ontspannen sfeer. Ieder op zijn eigen wijze. “Adem rustig uit”, armen open, opzij, borst vooruit, ruggen van je handen naar elkaar toe. Lekker uitademen. Laat alles los”. Ik kijk om me heen, de kring rond, en zie ouderen bezig met bewegen. Ontspannen. Een glimlach. Het tempo gaat ietwat omhoog. Op rockmuziek, jawel, van The Shadows, gaan de handen op de dijen, naar beneden en terug omhoog. De eerste deelnemer trekt zijn vestje uit en lacht: “Lekker is dit”.

Na het zitoefeningen is er even pauze met een glas verfrissend water. Een mevrouw uit Wijchen: “Ik ben hier nog maar voor de vierde keer en ik voel me zichtbaar beter. Mijn hoofd hing eerst wat naar links en ik liep ook helemaal krom. Vorige week moest ik op controle in het ziekenhuis. De arts was heel verbaasd en vroeg wat er gebeurd was. Ik vertelde hem van Dance for Health. Deed wat oefeningen voor. Hij adviseerde me vooral zo door te gaan”. Haar hoofd is weer recht en ze loopt, achter de rollator, een stuk meer rechtop. “Ik voel me ook beter. Bovendien kom ik ook voor de gezelligheid. Dat mag je best weten”.

Inge gaat verder. Het zitten heeft plaatsgemaakt voor staande oefeningen. “We gaan de bewegingen van de tango doen”, verrast Inge. De deelnemers hebben er zin in. En het gaat ook zo relaxed. Het is best wel moeilijk, maar dat kan de pret niet drukken. “We bouwen het langzaam op, hoor”, zegt Inge, “we doen het niet allemaal vandaag”. De deelnemers kunnen zichzelf bewonderen in de grote spiegel die de zijwand bedekt. “De eerste lessen wilden ze er gordijnen voor. Nu vinden ze het gewoon”, lacht Inge. Ze is ontzettend blij dat ze assistentie heeft van vrijwilliger Agnes: “Bij sommige oefeningen kan zij mensen helpen. Zonder haar zou het nog best lastig zijn”.

De tijd gaat razendsnel voorbij. Je ziet het aan de mensen die verbaasd opkijken als Inge zegt dat de les klaar is. “Nu al?” klinkt het uit diverse monden.
Na de les sprak ik met de deelnemers. “Ik ga dinsdagmorgen bridgen. Best inspannend. Als ik thuis kom ben ik moe. Eigenlijk heb ik dan geen zin om nog naar hier te komen. Gelukkig weet mijn vrouw me te motiveren om te gaan. Als ik straks weer thuis ben, voel ik me fit en uitgerust”. Of de meneer van 83 jaar oud: “Ik voel me steeds fitter worden. Na de laatste les die we hadden, was ik zelfs mijn wandelstok vergeten. En ik dacht nog wel dat ik niet zonder kon”. Inge Duyts is blij: “Het is een geweldige groep. Sociaal. Iedereen houdt rekening met de ander. Een nieuweling wordt meteen in de groep opgenomen”. Kosten voor deze Dance for Health bedragen 50 euro per kwartaal. Let wel: er zijn nog plaatsen vrij. Gewoon op dinsdagmiddag naar de danszaal van Catharinahof komen. Even proeven aan de lessen kan ook.

Op de Seniorenbeurs op 18 maart in Catharinahof zijn er open lessen. Om 14 uur Dance for Health en om 15.15 uur een speciale les Tai Chi.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties