Grave

Direct leidinggevenden en andere ongemakken - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

“Stroperigheid nekt onze ic’s” kopte de wakkere krant van Nederland. Mijn gedachten raasden naar een gesprek dat ik onlangs had met een man wiens vrouw in een ziekenhuis werkte. De afdeling waar zij werkte kreeg nieuwe mobieltjes. Ha fijn. Zijn vrouw was erg gehecht aan haar “oude” mobieltje van de zaak en vroeg haar direct leidinggevende of zij het, tegen betaling, voor privégebruik mocht houden. Ze wilde er best 50 euro voor in het potje lief en leed stoppen. De direct leidinggevende krabde zich achter de oren en het mondkapje en zei dat hij er met zijn direct leidinggevende over zou praten. “Je hoort snel van me”. Drie weken slopen voorbij en ze herhaalde haar vraag aan de direct leidinggevende. Die vertelde dat haar vraag via zes stopplaatsen van direct leidinggevenden nu bij de algemeen manager lag. De kans is groot dat de vraag ook bij de Raad van Bestuur en/of bij de Raad van Toezicht terecht is gekomen. Dat wist de man niet. “Maar het zou zomaar kunnen”. Een week later kreeg de vrouw de uitslag van het beraad. Er hadden inmiddels 7 mensen overheen gekeken. “Er overheen gepist”, zei de man. En het verdict? “U mag het kopen voor privégebruik. De kosten bedragen € 7,50”.

Zomaar een voorbeeld van een vraag van niks in een grote organisatie. Een kapitale vraag op dit moment bij veel mensen gaat over de duur van het nemen van beslissingen. “Het gaat allemaal zo langzaam”. Als je nog even het verhaal van het mobieltje leest en dat plaatst in verhouding tot de coronapandemie, dan pissen er aanzienlijk meer mensen over dit probleem dan bij het mobieltje. Ik was eerst van plan om hier een lijstje van instanties te noemen die allemaal een vinger in de covidpap willen hebben. Maar die lijst is zo lang dat ze niet in deze column passen. Van minister-president tot onderwijsorganisaties, van de minister van Volksgezondheid tot brancheorganisaties, verder OMT, LCH, RIVM, NVMM, LCPS en alle mogelijke lettercombinaties die je maar kunt bedenken. Dan komen de MP en de minister, en niet te vergeten het team Irma dat zo’n persconferentie nog enigszins draaglijk maakt, de inmiddels allemaal uitgelekte maatregelen vertellen. Dan denk je dat het klaar is voor de komende drie weken. Nee hoor. Dan moeten beide heren zich in de Tweede Kamer ook nog eens een paar dagen tot diep in de nacht staan te verantwoorden. En moeten 150 kamerleden er ook nog eens overheen pissen.

En daarom moeten we mopperen over de stroperigheid van beslissingen. Want de regering is ook nog eens bang om bepaalde groepen voor het hoofd te stoten. Want kinderen voelen zich eenzaam, tieners worden onrustig en suïcidaal, mensen die thuis werken worden knettergek en op de zaak je ding doen is de hemel op aarde. De koffie is niet te zuipen, maar het gesprekje met die eikel van afdeling Binnenlandse Crediteuren doet in coronatijd wonderen.
Gelukkig dat de Schepper ons het vermogen om te mopperen heeft gegeven. De uitbraak van nieuwe varianten doet vrezen dat de bodem van de mopperpot eens in zicht komt. En wat moeten we dan?

Thuis heb ik ook een leidinggevende.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties