Grave

'Handige aanvulling op de behandeling'

Digi Zorgmaatje van Fysiotherapie Grave multifunctioneel bruikbaar

Door Freddy Klooté

GRAVE - Praktijkmanager en aanspreekpunt Shirley Sniekers van Fysiotherapie Grave aan de Stoofweg 3 bij Laco en aan de Koninginnedijk 252 in Catharinahof is laaiend enthousiast over de mogelijkheden van Digi Zorgmaatje: “Door het coronavirus zijn cliënten meer aan huis gekluisterd. Dat kan invloed hebben op hun gezondheid, maar ook op hun herstel. Wij kenden Digi Zorgmaatje en waren er klaar voor om het te gebruiken. Maar we wisten ook dat de ontvangende groep, de cliënten, daar ook klaar voor moest zijn. Dat was natuurlijk een knelpunt. Vooral de wat oudere mensen zijn digitaal wat zwakker. Zij voelden bezwaren. Daarom hebben we subsidie aangevraagd bij het Rijk, een plan ingediend en dat werd goedgekeurd. We konden 50 tablets uitzetten onder de cliënten”.

De start
Shirley: “Als je als eerste met iets begint, en het is ook nog eens nieuw voor je cliënten dan moet je van te voren goed overleggen wat de mogelijkheden zijn, hoe je die wilt gebruiken en hoe je dat op de gebruikers overbrengt. Dat vraagt om een simpele bediening. Dat was ons uitgangspunt. De bediening mag geen knelpunt zijn. We zijn gestart en hebben regelmatig bijgesteld, als we iets merkten van een lastig onderdeel van het platform. Dit deden we in samenwerking met “De eerste verdieping”, een instituut dat ons leerde om een leuk, toegankelijk, bruikbaar en inspirerend platform te bouwen met Digi Zorgmaatje”.

Sinds twee maanden zijn de tablets bij de cliënten. Shirley Sniekers: “Het blijkt inderdaad een toegankelijk platform, boordevol handige oefeningen en educatieve spelletjes. Daarnaast kunnen de cliënten via Digi Zorgmaatje heel eenvoudig contact leggen met hun zorgverlener via een videoverbinding. Eenvoudig ja, één klik op een knop en de verbinding is er. Via dit Zorgmaatje kunnen de cliënten simpel in de beveiligde zorgomgeving komen. Hun zorgomgeving want zij zien hun persoonlijk behandelplan. Er zijn speciale oefeningen geselecteerd die zij vanuit huis kunnen oppakken. De zorgverlener kan berichten achterlaten en de cliënt kan dus ook met de zorgverlener in contact komen. Dit Zorgmaatje is er voor alle cliënten van Fysiotherapie Grave, die er baat bij hebben om ook thuis fysiotherapeutische begeleiding te ontvangen. Dit kan belangrijk zijn omdat in deze coronatijd er toch een risico is als ze zelf naar de praktijk komen. Maar, let wel, dit Zorgmaatje is geen vervanger van de fysiotherapeut, maar een aanvullend hulpmiddel. Voor fysieke behandelingen kunnen de cliënten natuurlijk altijd naar één van de praktijken komen, of komt de fysiotherapeut bij u thuis”.

Digitaal Zorgmaatje als sociaal hulpmiddel
Shirley heeft inmiddels al met diverse organisaties contact gehad: “Met Welzijn Ouderen Grave (WOG) is er al een gesprek geweest. Ook zij hebben met veel belangstelling naar deze mogelijkheden voor sociaal contact gekeken. Een mooi platform voor het sociaal contact met en tussen hun leden. Met de mantelzorgers. Bijzonder geschikt vonden ook zij voor het verbeteren van het sociaal contact. Er werd zelfs gesproken over gezamenlijke activiteiten via de tablet. Ook met algemeen manager Ad van Boxmeer van Catharinahof is al contact geweest. Het Zorgmaatje viel ook bij hem in de smaak om bijvoorbeeld contacten tussen cliënten, mantelzorgers, verpleegkundigen, thuiszorg e.d. te verbreden”. Shirley Sniekers wordt steeds enthousiaster: “Het is nu zover om het definitief door te zetten. Ook met wethouder Anja Henisch is contact geweest. Zij is ook een voorvechter voor sociaal welzijn. Het maken van verbinding via dit platform. Je kunt de eenzaamheid ermee aanpakken. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid. Ook wie al een computer of tablet heeft kan meedoen. Zij hoeven alleen maar een account aan te maken en aan te melden. En zo kan er één groot netwerk ontstaan. Waar mensen met elkaar verbonden kunnen worden en verbinding kunnen zoeken. We moeten nu met elkaar stappen zetten. Taal en vooral communicatie zijn zo belangrijk”.

Wie ook enthousiast is geworden kan voor meer informatie contact opnemen met Fysiotherapie Grave. Telefoon 0486-474753.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties