Grave

Dieren en beesten - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

De week begon met een rekensom. Een lastige. Een hele koe is een halve koe. Een hele koe met een kalf is een hele koe. Een hele koe met meerdere kalfjes is een hele koe. Voor niet-landbouwers een hele opgave. Voor het boerenverstand een makkie. Kalfje van moeder wisselen en klaar is Kees. Na het mestschandaal en het “kantjesbedrog” nu de derde miskleun van onze dierenhouders.

Vrolijke beelden uit China. Twee aapjes gekloond. Dartelend over elkaar heen, vormden ze een levendig gezicht. Maar ja, gekloond. Dat is andere koek. Meteen rees de vraag of de volgende stap naar het klonen van mensen ging. Dus kijken wat de Nederlandse autoriteit op dit gebied te melden had. Prof.dr. S. Repping, hoofd van de afdeling voortplantingsgeneeskunde in het AMC, waar dagelijks ivf-behandelingen worden uitgevoerd. Oud-leerling van me. Dus ik mag Sjoerd zeggen. Leuke jongen destijds trouwens. Sjoerd: “Ik acht de kans zeer klein. Al was het maar omdat het nog altijd plezierig is een kind te verwekken in de slaapkamer. En de meeste vrouwen ervaren de zwangerschap als heel bijzonder en heel fijn. Bij ons in het AMC wordt het nooit zo leuk als thuis. Bovendien zijn zulke technieken mega-intensief en mega-kostbaar”. Wetenschap, met een snufje humor, een lepelvol menselijkheid en veel deskundigheid. Want hij zou het best kunnen. Klonen.

Andere aapjes hadden het minder getroffen. Die werkten voor Volkswagen. Ze mochten in kooien de dieseluitstoot van de trots van het autobedrijf ondergaan. Een gaskamer dus. Ook mensen werden misbruikt. In 2018 ontdekt. Al sinds 2014 bezig. De auto van de President van de VS heet “The Beast”. De ontwikkelaars bij Volkswagen zijn gewoon beesten. Daar is geen woord Engels voor nodig.

Nu ik het toch over criminelen heb, in Afrikaanse landen is de ezel een onmisbaar dier. Ze nemen zowel in de steden als op het platteland heel wat last van de inwoners op hun rug. Helaas verdwijnen er de laatste tijd heel veel ezels. In Afrika dus. Waarom? In China heeft men ezelshuiden nodig. Die worden er gekookt tot een gelei dat een belangrijk ingrediënt is voor geneesmiddelen en cosmetica. De ezelmaffia is inmiddels volop in bedrijf. Het dier en het beest.
We hebben ook één gelukkig dier in Nederland. Hermien, de koe, die het slachthuis voor schut wist te zetten en nu een beetje aan het huppelen is in een Overijssels bos. Signalement; Kort en breed voorhoofd. Fors gebouwd. Roodbruin van kleur (mag ik dit zo opschrijven?). Genderneutraalhoog op de poten. Rug is breed en gespierd. De billen zijn zwaar en rond. Geliefd in de gastronomie. Merk: Limousin. Een delicate discussie is al aan de gang. Jagers: doodschieten. Niet door de kop, maar direct achter de voorpoten en dan dwars door de borstkas. Partij voor de Dieren: Het opvangcentrum heeft zich inmiddels met boer Jansen in verbinding gesteld. In het rijtje “beesten” hebben zich ook de producenten van Spinraza geschaard. Zij laten spierzieke kinderen ziek blijven en dood gaan. Hun medicijn is niet te betalen. Gek dat ik nu plotseling aan jagers denk.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties