Grave

'Deze zomer meer burenruzies verwacht'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LAND VAN CUIJK - Buurtbemiddeling Land van Cuijk verwacht deze zomer een flinke stijging in het aantal overlastmeldingen. Dit is gebaseerd op de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Uit een enquête onder gemeenten, woningcorporaties en hulpverlening kwam eveneens naar voren dat zestig procent van de respondenten een toename aan overlastmeldingen verwacht.

Een warme zomer leidt meestal tot meer ruzies tussen buren. In deze periode lopen de meldingen van geluidsoverlast en klachten over barbecues, vuurkorven en dieren op. Bovendien verwacht Buurtbemiddeling Land van Cuijk dat door de coronamaatregelen veel mensen deze zomer nog steeds thuis werken én ook vakantievieren. Ze adviseert buren om de spanningen snel in de kiem te smoren en op tijd aan de bel te trekken.
Froukje Drent, coördinator buurtbemiddeling in het Land van Cuijk: “Je viert vakantie in je eigen achtertuin, met wat meer barbecues en rumoer. Je buren genieten daar al snel wat minder van dan jij, want zij moeten misschien werken terwijl jij vakantie viert… en dat kan ergernissen oproepen. Houd dus wat meer rekening met de buren deze zomer. Ontstaan er irritaties, probeer het dan samen op te lossen. Schakel op tijd de hulp van buurtbemiddeling in en zorg dat de ruzie niet escaleert.”

Onmisbaar in coronatijd
Buurtbemiddeling Land van Cuijk werkt in deze coronatijd ook op afstand, dus zonder fysieke ontmoetingen. De Buurtbemiddelaars hebben inmiddels veel ervaring met telefonische intakes en telefonisch coachen. Froukje: “Ook deze zomer staan we telefonisch paraat en kunnen we buren helpen. In de coronaperiode zijn de bemiddelaars soms ook op huisbezoek gegaan en vonden er geregeld bemiddelingsgesprekken plaats op vaste coronaproof locaties.”

Duurzaam blijven investeren
Het afgelopen jaar zijn zeven van de tien behandelde zaken naar tevredenheid van bewoners opgelost. Dit zijn oplossingen die standhouden omdat buren ze samen hebben bedacht. Ook in de coronaperiode worden veel bewoners geholpen bij het voorkomen en oplossen van burenruzies.
Uit de landelijke cijfers blijkt dat het aantal meldingen van burenoverlast in 2019 met zes procent is gestegen tot 18.000. Inwoners die problemen met hun buren ervaren kunnen zelf - en kosteloos - naar buurtbemiddeling stappen. Goed opgeleide buurtbemiddelaars gaan met buren in gesprek zodat verdere escalatie wordt voorkomen. Die inspanning van buurtbemiddeling bespaart heel veel tijd en geld bij gemeenten, politie en woningcorporaties. Een snelle win-win situatie die laat zien dat buurtbemiddeling voor deze partijen ook een groot economisch belang heeft en een waardevolle bijdrage levert aan de leefbaarheid.

Vragen of advies?
Neem bij een (advies)vraag contact op met Buurtbemiddeling Land Van Cuijk, Coördinator Froukje Drent via 0485-700 500, info@buurtbemiddelinglvc.nl of kijk op www.buurtbemiddelinglvc.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties