Grave

Scouting Grave verzorgt wandeltochten op 11 mei

'Deze activiteit past bij onze wekelijkse opkomsten'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Aan tafel deze keer twee heel enthousiaste leden van Scouting Grave. Officieel is de naam Stichting Scoutinggroep Mgr. De la Geneste. Het clubhuis, waar veel verenigingen best jaloers op zullen zijn, is een verbouwde boerderij aan de Mgr. Borretweg in Grave. De groep is opgericht op 1 september 1939. Een goed rekenaar zal snel opmerken dat de Scouting dit jaar 80 jaar bestaat. Nog steeds zijn er wekelijks 'opkomsten', waarin aan de vijf verschillende groepen diverse activiteiten worden aangeboden. Oplopend in leeftijd van 5 tot en met 23 jaar houden de Bevers, Welpen, Scouts, SheRoMa’s en Stam zich met uiteenlopende opdrachten bezig.

Elkaar respecteren en samenwerken zijn de paraplu’s waaraan de middagactiviteiten zijn opgehangen. Eenmaal in het jaar staan de Scouts extra in het zonnetje, als ze langs alle deuren in Grave langsgaan om speelgoed en een kleine bijdrage voor het onderhoud van hun materialen bijeen te brengen. De speelgoedmarkt wordt jaarlijks enorm bezocht. En nu is er een werkgroep bezig met de voorbereidingen van een nieuwe activiteit: het organiseren van wandeltochten op 11 mei. Een activiteit die past bij de wekelijkse opkomsten.

De tochten
Van de commissie zijn deze middag Amy Hendriks en Jolanda van den Tillart bij het gesprek aanwezig. Amy: “Onze commissie bestaat verder uit Igor Verbruggen, Marcel Vervoort en Bas Odijk. We organiseren deze wandeltochten voor het eerst. Het doel is simpel: het spekken van de kas. Ja, we krijgen natuurlijk subsidie van de gemeente en ook de speelgoedactie levert best wat op, maar we gebruiken tijdens onze wekelijkse zaterdagmiddagbijeenkomsten natuurlijk best veel materiaal”.

Jolanda: “Op 11 mei organiseren we wandeltochten van 5, 10, 30 en 40 kilometer. De 5 en de 10 km zijn specifiek voor kinderen, alhoewel we er van uitgaan dat de kinderen niet alleen, maar onder begeleiding zullen lopen. We verwachten zelfs hele gezinnen. Deze wandeltochten voor de jeugd tot 14 jaar hebben een wat “speurtochtachtig” karakter. Bij iedere kruising geven getekende aapjes op de routekaart de juiste richting aan. We hebben ook foto’s die de straat waar je inloopt aangeeft. De aapjes geven het al aan, het is een Jungletocht. Eigenlijk een soort hiking waarbij we diverse oefentechnieken gebruiken om de juiste weg te vinden. We geven met deze wandeltochten een soort kijkje in de keuken van de scouting”.

Is er bij die twee tochten van 5 en 10 km gedacht aan vooral ontspanning, dan zijn de tochten van 30 en 40 km toch wel straffe kost. Amy: “Het is bijvoorbeeld bedoeld voor wandelaars die al oefenen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Zonder routetechnieken, maar met eenvoudige bewegwijzering, zodat de wandelaars kunnen doorlopen. Maar, ook bij deze tochten staat het genieten voorop. Je loopt door prachtige natuurgebieden, afgewisseld door plotseling opdoemende historie, zoals het kasteel Tongelaar”. Ook het stukje libertyroute in Mill is heel speciaal. Het is een historische natuurtocht”.

Amy Hendriks heeft de scouting met de paplepel ingegoten gekregen: “Mijn vader is jarenlang betrokken geweest. Meestal op de achtergrond. Ik ben sinds mijn achtste jaar lid en geef al 11 jaar leiding. Ik steek al mijn vrije tijd in de scouting. Je krijgt er van de kinderen zoveel voor terug. Ik vind het leuk om dingen te organiseren en activiteiten te bedenken. Je ziet vaak het samenwerken langzaam groeien. Bij een kamp bijvoorbeeld. Van individuen aan het begint tot een hechte groep aan het eind. Ik blijf dit nog wel even doen”. Ook Jolanda is op haar achtste bij de scouting begonnen: “Ik ben lang bij de begeleiding geweest. Nu ben ik lid van het bestuur en zorg ik dat de kinderen en de leiding kunnen doen wat ze willen doen. Ik vind organiseren van activiteiten zoals deze wandeltochten leuk. Je doet het ergens voor. Ik krijg daar enorme energie van. Zeker als je straks na de wandeltochten hoort dat mensen hebben genoten en we met de opbrengst leuke dingen kunnen doen. Ik heb zelf meerdere keren de Vierdaagse gelopen”. Amy: “Ik heb vorig jaar de 50 km nog gelopen”. Enthousiaste dames.

Feitjes
De inschrijving/afmelding is bij het clubhuis, de boerderij, Mgr. Borretweg 10a Grave. Voor de 30 en 40 km historische natuurtocht tussen 7.30 en 9 uur. Voor de Kids Jungletocht van 5 of 10 km is de inschrijving tussen 10 en 12 uur.
Inschrijfgeld 3,50. Voor de kinderen is er onderweg gratis ranja. Koffie en thee zijn te koop. Amy: “Dit is de eerste editie. Wie wil er later nou niet kunnen zeggen “Daar heb ik aan meegedaan”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties