Grave

De tekening - Column Carla Wijnhoven

Door Carla Wijnhoven van Penitentiaire Inrichting Grave

Een postzegel op een brief met de afbeelding van de heer Olivier B. Bommel van de tekenfilm serie Tom Poes. De spreuk van deze heer en of beer en de titel van de bijbehorende film is: “Als je begrijpt wat ik bedoel!” En uitgerekend deze zin stond ook op de postzegel.

Nou, dat was wel een hele gemakkelijke hint voor onze medewerkers van het bureau inlichtingen en veiligheid. De post wordt dagelijks door deze medewerkers gecontroleerd voordat de brieven doorgezet worden naar de gedetineerde mannen.
Toen er ook nog een verdikking onder de postzegel te voelen was, werd de conclusie dat er iets niet in de haak was, al snel getrokken. Het bleek inderdaad dat onder de postzegel een heel klein dun laagje synthetische drugs verstopt zat. Toen het verder onderzocht werd bleek het om een stukje verwerkte XTC te gaan.
Wij zien in PI Grave steeds vaker dat het netwerk van onze gedetineerde mannen innovatiever wordt en “slimme ”dingen probeert te bedenken om drugs binnen de muren te kunnen smokkelen.
Door de toegenomen creativiteit van buitenstaanders en gedetineerden zijn de medewerkers nog alerter normaal. Dit heeft te maken met de manier waarop pogingen om drugs binnen te brengen soms wel heel erg ver gaan.
Zo is er recentelijk een kindertekening onderschept. Het papier van de kindertekening is voor of nadat er door een onschuldig kind op is getekend, doordrenkt met synthetische drugs. Daarna is de tekening gedroogd en door een onbekende opgestuurd naar pappa.
De bedoeling hiervan was waarschijnlijk dat de gedetineerde de tekening in stukjes zou knippen, zou vermengen in zijn shagje en het mengsel dan zou oproken. Of misschien wilde deze gedetineerde wellicht een handeltje binnen zijn afdeling opzetten met deze drugstekening?
Hoe dan ook: onze medewerkers blijven alert om de enkeling die zich hiermee bezighoudt buiten de muren op te merken en op die manier drugs in de gevangeis te weren.

En om met de woorden van de heer Olivier B. Bommel af te sluiten: Wij begrijpen vaak heel goed wat de gedetineerden soms bedoelen!

 

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties