Grave

Gravenaar Tjieu Maas co-auteur Eigen Kracht

'De sporter helpen zijn/haar persoonlijke fitnessdoelen te bereiken'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Tjieu Maas is geboren in Oss, getogen in Schaijk en sinds 2005 inwoner van Grave. Een doorzetter. Gestart met Mavo en vervolgens een lange en gevarieerde studieweg afgelegd. Een sporter: “Ik heb bij wijze van spreken van sport mijn werk gemaakt. Eerst een studieweg die steeds grotere raakvlakken had met sportbeoefening. In 2001 studeerde ik af op de HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek. Vervolgens deed ik de Master Bewegingswetenschappen in Maastricht (2003) en in 2006 voltooide ik de studie Fysiotherapie. Tot slot heb ik in 2007 de cursus Sportdiëtetiek gedaan. Sinds 2003 werk ik voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor de afdeling Sport en Bewegen (SenB). Ik verzorg voor de HAN SenB onderwijs in de minoren Sportvoeding, Voeding- en Beweegcoach en de cursus Sportdiëtetiek. Ik richt me voornamelijk op de thema’s inspanningsfysiologie, trainingsleer en metabolisme en energiegebruik.” Zo, dat is een hele mondvol. Maar het is nog niet alles.

De bescheiden en vriendelijke Brabander schrijft ook nieuwsberichten voor de website www.eigenkracht.nl: “Dit is een initiatief van de Nederlandse dopingautoriteit om fitnessers te informeren dat je op een gezonde manier op eigen kracht sterker, slanker en fitter kunt worden en een indrukwekkende fysiek kunt opbouwen. Deze maand is er een nieuwe editie van het boek Eigen Kracht verschenen. Daarvan heb ik vier van de vijf hoofdstukken geschreven. Ook dit boek richt zich op beginnende en ervaren fitnessers om op een gezonde manier sterker, slanker en fitter te worden.”

Eigen Kracht
De titel van het boek en de initiatiefnemer, de dopingautoriteit, geven duidelijk de richting aan. De goede richting. Op eigen kracht, zonder bedenkelijke supplementen en doping. Het is daarnaast een prachtige handleiding geworden voor iedereen die zich doelen heeft gesteld voor sport, fitness, gezondheid, er goed uitzien, maar door de bomen het bos niet meer ziet. De namen van de hoofdstukken spreken al voor zichzelf. 'Aan het ijzer', met een volledig jaarprogramma voor de opbouw van spiermassa. 'Aan tafel', het voedingshoofdstuk met een gezonde blik op basisvoeding. 'Supplementen en doping' spreekt voor zichzelf, hoewel de scheidingslijn vaak heel grijs is. Verder wordt er uitgebreid geschreven over conditietraining en afvallen en uitgebreide workouts.
Tjieu Maas schreef de eerste vier hoofdstukken: “Je vindt er geen belerend vingertje. Wel hulp om met een gezonde, verantwoorde levensstijl ook tot een indrukwekkende prestatie te komen. En er goed uit te zien. Die doelgroep proberen we te bereiken. Het is geen verzameling van holle uitspraken, maar een praktische handleiding, waarin voeding en trainen hand in hand gaan. Als het gaat over gezonde voeding, gaat het ook over gezond gewicht. En de vraag wat nu eigenlijk gezond gewicht is. De weegschaal is ook niet alles. Ruw gezegd bestaat onze doelgroep uit mannen en vrouwen tussen 20 en 35 jaar, die werken aan een goed lichaam. Van iemand die pas begint tot iemand die het al goed doet.”

Opschonen en opzouten
Naast allerlei schema’s wordt ook in zeer begrijpelijke taal, met humor bepaalde gewoonten afgeraden. Een voorbeeld uit het boek van een bezoek aan een supermarkt, geschreven door Tjieu Maas: “Schone voeding is een bodybuilding/fitnessterm voor zo’n beetje alles dat niet bijdraagt aan een slanker en gespierder lichaam. En daar staat de buurtsuper stampvol mee. Junkfood blijkt ook goedkoper dan volwaardige voeding. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.” En dan volgen enkele adviezen, in het boek skills genoemd: “Stap nooit met honger de buurtsuper binnen. Houd je boodschappenbriefje in de aanslag. Koop geen junkfood en zo min mogelijk bewerkte voeding. Niet beppen met de buuf. Verblijf niet langer in het pand dan strikt noodzakelijk. Eenmaal in de rij voor de kassa, niks meer kopen. Opzouten met die handel.” Ook over de bonuskaart is Tjieu glashelder: “Bonuskaart: de ware bonus is buiten, niet binnen.” Over gezond afvallen is het boek helder en wordt bioloog Midas Dekkers geciteerd: “Afvallen is simpel, maar niet eenvoudig.” Met een duidelijk leesbare uitleg. En, nogmaals, geen belerend vingertje.

Tot slot
Eigen Kracht is een uitgebreid boek met niet alleen een pleidooi voor krachttraining, maar ook een afrekening met diverse mythes. Het wil sporters bewust maken van hun eigen mogelijkheden. Zonder gebruik van dopingmiddelen, vage supplementen of rare diëten. Geschreven met humor, leuke woordspelingen en de nodige relativeringen. Met kennis van zaken, zonder dat daarmee opgeschept wordt. Met fitness als een gezond onderdeel van een leven dat verder kijkt dan het leven in de sportschool of het fitnesscentrum.

In de komende maanden, met de zomer in aantocht, zal ik Tjieu nog een paar keer spreken over bepaalde hoofdstukken uit Eigen Kracht, zodat u allemaal met een gerust en goed hart op vakantie kunt.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties