Grave

0486tv van Peter en Jolanda Linders levert honderdste film af

'De omroep van ons stadje'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Op mijn vraag waarom een drukbezet iemand zoveel tijd besteedt aan het radio- en tv-werk, is het antwoord van de 54-jarige Peter Linders verbluffend eenvoudig: “Een ander wordt grensrechter bij zijn voetbalclub en ik doe dit. Het is mijn hobby, mijn vrijwilligersbijdrage aan de samenleving”. Sinds 16 april 2016 verzorgen Peter en Jolanda Linders een eigen Graafs tv-kanaal. 0486tv, met een knipoog naar het Graafs kengetal, bloeide uit. In twee jaar tijd is het niet meer uit het Graafse straatbeeld weg te denken.

Praat aan de Maas met van links naar rechts: Mieke Janssen, Quirijn van den Berk, Peter Linders en Maurice de Greef

Tijdens een ontspannen glaasje wijn, kregen Peter en vrouwlief Jolanda het over lokale en streekomroepen in het Land van Cuijk. “We kregen het over het zichtbaar maken van die grote evenementen waar Grave en zijn kerkdorpen inmiddels bekend om is. Alles wat onder 0486 viel. Dit was eigenlijk echt iets voor ons. Niet meer discussiëren maar gewoon doen. Gewoon voor de lol. Als hobby. Op die avond is 0486tv geboren”, vertelt een enthousiaste Peter Linders.

Het duo startte met het opnemen en uitzenden van filmpjes die het wel en wee van de Graafse bevolking tijdens evenementen en festiviteiten vastlegden. “Vanaf het begin was het concept “niet moeilijk doen”, gewoon gezellig” en “een tv-kanaal van ons allen”, gaat Peter verder. De filmpjes vielen op door de dynamische montage, die professioneel verzorgd werd door het mannelijk deel van het duo. De wederhelft viel op door de spontane presentatie. Langzaam maar zeker groeide het team vrijwilligers. Lou Kruisbergen kwam erbij, net als Alex Op den Buijsch. Ank Bannink werd een graag geziene presentatrice. Esther Smits voegde zich bij het dolenthousiast groepje. Iedereen bracht zijn /haar kwaliteiten mee naar reportages over de inkomst van Sinterklaas of live-reacties tijdens de Vierdaagse. Het netwerk groeide uit. Net als de bekendheid. Peter: “Als er iets te doen is en ik laat mijn neus zien is er altijd wel iemand die roept: “Heb je je camera niet bij je?” Ik denk dat het komt door de hoge aaibaarheidsfactor die we hebben. We zijn er voor iedereen. Elke leeftijd, iedere inwoner van 0486. Ik ben geen journalist, maar als er iets gebeurt ga ik de burgemeester of de wethouder ophalen. Een andere manier van nieuws verzorgen. Ook op het gebied van filmen en monteren ben ik autodidact. Wat heb ik in het begin urenlang zitten prutsen op één klein filmpje. Bij wat ik doe, ga ik op mijn gevoel af”.

Tv en radio
Peter Linders is in het dagelijks leven business-developer in de wereld van de energietransitie. Zelf gebruikt hij liever de term kwartiermaker naar een beter leven, zonder aardgas en minimale CO2-uitstoot. Zodra hij de grenzen van het kengetal 0486 nadert, gaat zijn professioneel tarief naar nul-op-de-meter en is hij samen met echtgenote Jolanda actief als vrijwilliger bij “hun” lokale radio en televisie. Jawel, ook radio: “Sinds de samenvoeging van alle lokale omroepen in het Land van Cuijk tot één grote streekomroep is 0486tv ook gaan uitzenden via Omroep Land van Cuijk. We zijn via Ziggo en KPN en ook via streaming dagelijks te zien. Eens per maand ben ik co-host bij de talkshow “Praat aan de Maas”, met gasten uit de streek. Op de radio is het ook nogal gegroeid. Elke werkdag draait mijn Love Radioshow non-stop tussen 22.00 en 23.00 uur. Op woensdagavond ben ik er live met rustige muziek en ook live presentatie. Op vrijdag- en zaterdagavond is er tussen 18 en 19 uur live De avondclub. Met van alles en nog wat. Nieuws met een glimlach, met een steeds groeiende crew. Kathelijne van Dongen komt vaak langs met gezonde voedingtips. Alex Op den Buijsch is onze vliegende reporter. Oscar Knoop weet alles over Formule I en deelt dat graag met de luisteraars. Voor popdossiers en een in memoriam van artiesten komt Christan Leenders langs. Harm van Haren is onze sportdeskundige met nieuws over wielrennen en Europees voetbal. En zo groeien we. Met veel onderling plezier”.

Nog grappig om te vermelden. Omroep Land van Cuijk zendt uit vanuit de studio in St. Anthonis. Dat kost tijd, vond Peter: “Ik heb thuis zelf een studio gemaakt. Van daaruit kan ik verbinding maken met de hoofdstudio en kan ik mijn radio-uitzendingen maken. Is ook gezelliger”.

Drijfveer
Wat de drijfveer is voor Peter en Jolanda Linders? Daar hoeft Peter niet lang over na te denken: “Liefde voor mijn stadje. Net zoals dat bij het project Duurzaam Grave het geval is. Daarvoor doe ik ook in stad en land ervaringen op tijdens mijn werk, maar help ik als vrijwilliger mee om Grave duurzaam te maken. Zo wil ik met de radio en 0486tv Grave nog een stukje leuker maken. Dat is ons aandeel in de burgerparticipatie. Samen met alle andere vrijwilligers. De streekomroep heeft een publieke taak en wordt publiekelijk gefinancierd door de vijf gemeenten, aangevuld met nu nog magere advertentie-inkomsten. Let wel dat er ruim 40 vrijwilligers dagelijks bezig zijn. Ik hoop dat de verschillende gemeenten en haar bestuurders de streekomroep meer gaan zien als een verlengstuk van hun communicatie. Tenslotte zijn zij de belangrijke stakeholders en de inwoners de belangrijkste doelgroep”.

En weg is Peter weer. Met een hoofd vol plannen. We horen nog van hem. Iets met een stoel. Maar dat moet nog uitgewerkt worden. Op naar de volgende honderd filmpjes.

Peter Linders.

Interview met wethouder Rick Joosten. (foto: Jean Dubois)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties