Grave

De Luegen van Zondag* - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Een mooie eigenschap van een democratisch systeem is om kritiek te mogen leveren op dat eigen systeem. De exponent hiervan zijn satirische televisieprogramma’s waar met een grap en een grol de sores van alledag tegen een ander daglicht wordt gehouden. Zondagavond zitten bijkans 1,3 miljoen Nederlanders voor de buis om de kwinkslagenparade van Arjen Lubach te bewonderen.

Op het eerste gezicht een prima programma, een VPRO’er van middelbare leeftijd die met gespeelde verontwaardiging een paar bladzijden auto-cue voorleest. Superknap. Grensverleggend. Vooral zijn haargrens in dit geval, maar goed. Allerlei interessante feitjes over politici worden verzameld en achter elkaar gemonteerd, zodat de ‘ware aard’ van die persoon naar buiten komt. Toch? Nou, ik was er in elk geval bijna ingetrapt, want wat blijkt nu… de meeste feiten zijn ofwel gemanipuleerd ofwel uit de mouw geschud! Ik zal eens een paar aapjes uit die mouw schudden. Leest u even mee? Mijnheertje Lubach stelt dat Mark Rutte vaak de feiten niet meer weet, en daarmee selectief vergeetachtig is. Maar wat ze niet erbij vertellen is dat het gaat over Rutte’s aanwezigheid bij een raadsvergadering van januari 2015. Dat is hetzelfde als iemand jou vraagt of je 23 april 2016 een rode auto in de buurt van de lokale basisschool hebt gezien. Dan zeg je “weet ik veel” en drie jaar later wordt je antwoord geciteerd met de conclusie dat je dementerend bent. Lekker dan.

Of deze dan, de aflevering over het lerarentekort in het basisonderwijs stelt dat er steeds minder mannelijke leraren zijn vanwege de invoering van de PABO. Dat wordt super interessant uitgelegd door meester Arjen, waarbij hij stelt dat stad en land is afgebeld voor moeilijke grafiekjes en cijfertjes om deze conclusie te onderbouwen. Misschien moeten we hem eens een lesje Googlen voor beginners geven, want na 5 minuten zoeken had ik alle gegevens op mijn scherm. En wat blijkt? Het aantal mannelijke leraren is toen helemaal niet gedaald. Sterker nog, dat is licht gestegen. Maar ja, dat zou zijn hele theorie en 15 leuke grapjes onderuit halen.

Laatste voorbeeld, het gedoe over de kosten van het koningshuis waar de vrienden van de VPRO zogenaamd elke koninklijke euro naar boven hebben getoverd. Tientallen tabellen worden in noodgang voorbij geschoven alsof ze het echt allemaal weten. Ook hier hoef je maar de officiële rapporten door te scrollen om te zien dat die getallen niet kloppen. Die 6 miljoen onkostenvergoeding die ze ontelbaar keer noemen, blijkt 2,9 miljoen te zijn en de vermeende 1,1 miljoen euro is slechts 300.000 euro. Ja, zo kan ik ook een satirisch programma maken.

Dus, Verwarjen Lubach, het zou je sieren als je een programma maakt waarbij je jezelf eens tegen het licht houdt. Hup, boxershort naar benee en billetjes bloot. Zal in elk geval qua presentatie niet veel uitmaken.

*) Ben je verontwaardigd over Arjen Lubach? Niet doen. De bovenstaande column is namelijk COMPLETE onzin en de feiten zijn volledig uit mijn fantasierijke duim gezogen! Ze zijn bedoeld om te laten zien hoe makkelijk mensen op het verkeerde been te zetten zijn. Desalniettemin zou het een puike actie zijn van mijnheer Lubach om zelfspot te tonen aan het publiek. Dat zou het prima programma alleen maar meer credits geven.

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties