Theater

Huiskamertheaterke in de Rogstraat geopend

'De kers op de muzikale taart voor Christine Termonia'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een leven lang zwierf Christine Termonia door muziekland. De geboren Vlaamse deed ervaring op in theaters en zalen. Gaf les in zang en kwam nogal onverwacht in Grave terecht. Daar ging ze gewoon verder met haar roeping: muziek en theater. Als kroon op haar werk kon ze onlangs haar eigen theater openen. Het Theaterke. 25 plaatsen groot. Nu al heeft ze uit haar enorme kennissenkring enkele optredens gepland. De eerste optredens waren snel uitverkocht.

“Ik ben een muzieknoot”, begint Christine het gesprek. Ze streelt daarbij één van haar hondjes liefdevol over de bol. Muziek en huisdieren, haar leven is hiermee getekend. Ze is geboren in Ronsse, volgde daar ook de Muziekschool en ging naar het Conservatorium in Brussel. Zang. Klassieke zang. Dat was haar vak. Haar passie. Na een verhuizing naar Gent maakte ze daar het Conservatorium af. Ondertussen had ze ook buiten de studies niet stil gezeten: “Ik heb nog meegedaan aan het Vlaamse tv-programma “Ontdek de Ster. Een vroege versie van “The Voice”. Een kijkcijferhit tussen 1955 en 1975 in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Presentator Toni Corsari kon na het eerste seizoen niet meer alleen over straat. Veel Vlaamse zangers en zangeressen werden erdoor bekend. Anny Andersen, Hugo Raspoet, Ann Soetaert, de onlangs overleden Rita Deneve, Mary Porcelijn, Johan Verminnen. Veel mensen met prachtige teksten. Francis Bay, die de Belgische deelnemers aan het Eurovisie Songfestival begeleidde, was toen de muzikale leider van het programma. Ik ben er twee keer tweede geworden. Trots ben ik op het feit dat niemand minder dan Toon Hermans mij een beker uitreikte. Na het Conservatorium heb ik drie jaar les gehad in zang van de Engelse bas Malcolm King. Ik moest er weer vanaf nul beginnen. Maar wat heb ik veel van die man geleerd. Hij vormde mijn stem opnieuw. Hij gaf les op ontspanning: alles ontstaat uit het niets. Ook de klank. De Alexander methode. Daar werk ik bij mijn zanglessen nog steeds mee”.

Christine ging ook met een eigen programma met kinderen door de theaters van heel Vlaanderen: “We zongen aria’s uit diverse opera’s. In de taal zoals het geschreven was. In de kostuums die daarbij hoorden. Er zat een enorme energie in. Maar dat moet in het theater. Het moet boeien”. Tijdens haar solo-optredens stond ze samen in programma’s met Louis Neefs en Liesbeth List, om er maar een paar te noemen.

Een collega van toen, Jean-Guy Devienne treedt op 18 maart om 15.00 uur op in haar Theaterke in de Rogstraat 14. Hij zingt “Winterreise van Schubert. Je moet er wel snel bij zijn om een plaatsje in het Theaterke te bemachtigen. Voor een kaartje kun je Christine bellen op 06-3030 1300.

Bezige bij
Christine was niet van het stilzitten. Als er een idee in haar hoofd borrelt, gaat ze aan de slag. Zo gaf ze les aan de Rijks Muziek Academie in Gent, begon met het zingen van Sefardische liederen: “Dat zijn middeleeuwse Spaanse liederen, beïnvloed door Arabische, westerse en zigeunermuziek. Dat lesgeven was heel bijzonder. Ik stak er al mijn enthousiasme in, leerde ook “brommers” zingen. Mooie herinneringen heb ik aan die tijd. Trouwens, binnenkort ga ik in Grave aan de slag met lessen in notenleer. Op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur. Wie wil kan zich op eerder genoemd telefoonnummer aanmelden”. Ze speelde mee in de film Pauline et Paulette van Lieven de Brouwer: “Ook iemand die naar Het Theaterke gaat komen”. Ach wat is ze enthousiast, Christine. Ze durft alles aan. “Ik ben heel impulsief. Als er plotseling iets in mijn hoofd zit, dan doe ik dat”.

Samen met Hans Kievits
“Een Belgische vriendin van mij had een Nederlandse vriendin. Samen vonden zij dat Hans Kievits uit Nijmegen en ik, prima bij elkaar zouden passen. Ze organiseerden samen een feest waarbij Hans en ik waren uitgenodigd”. “En?” vraag ik snel. “We zagen elkaar en er was niets meer aan te doen. Sindsdien zijn we samen. In Grave. Leuk is dat Hans helemaal niet kon zingen. Nu treedt hij ook op in het Theaterke, met liedjes van Toon Hermans en Herman van Veen. Ook Graafse zangers en zangeressen zijn al in Het Theaterke geweest. Net als muzikaal begeleider Albert van Woerden”. Ook Suzanne Menheere zag ik op een foto in het Theaterke voorbij komen. “Het moet allemaal ontspannen gaan. Gewoon lekker muziek maken”.

De hond krijgt weer een aai over de bol: “Weet je dat ik in Gent een emoe als huisdier had? Daarmee wandelde ik door de tuin. Die heb ik ingeruild voor Hans, en nog geen seconde spijt van gehad”. Haar lach weerklinkt in het hele theater.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties