Grave

'De Hampoort scheurt in alle windrichtingen'

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Gruis valt op de vitrine met archeologische vondsten in Stadsmuseum Grave. Oorzaak zijn scheuren. De scheuren, dwars door stenen heen, zijn overal te zien in de Hampoort; voor, achter links en rechts, in de zaal van de Cloveniersgilde en in het Stadsmuseum. Onderzoek naar de oorzaak is al jaren bezig. Bureau Delfgou doet in opdracht van de gemeente Grave onderzoek naar de staat van het monumentale gebouw. De vraag ligt voor hoe ernstig de scheuren in de gewelven zijn, wat de oorzaak is en welke mogelijkheden er zijn om het gebouw te redden.

Op aanwijzing van Martien Koolen, archeoloog verbonden aan het museum, heeft Bureau Delfgou vorige week op twee plekken grondboringen gedaan in de onderaardse gangen van de Hampoort. Koolen kon aan de hand van plattegronden de plaatsen aangeven waar de fundering van het gebouw is aangebracht. Koolen: "De Hampoort scheurt op dit moment in alle windrichtingen."

Rotte fundering
Voorheen werd gedacht aan het zware vrachtverkeer over de Elisabethstraat (N324), maar Koolen stelde al eerder dat de scheuren in de Hampoort veroorzaakt zijn door rotte fundering. "De Hampoort is gebouwd op palen, daarboven liggen planken", legt hij uit. "Alle Graafse vestingwerken van 1674 zijn op palen gebouwd, dus waarom zouden ze zijn gestopt bij de Hampoort die ook deel uitmaakt van de vesting? Ze moesten boren om te weten hoe de fundering eruitziet. Eerder is dat gedaan met een boor van twee centimeter. En toen al kon je ruiken dat ze in hout boorden. Nu zijn de onderzoekers gekomen met een diamantboor van zestig centimeter doorsnee! De eerste dertig centimeter bestaat uit stenen en beton. Op dertig centimeter diepte kwamen ze terecht op houten planken van schotten, waaronder zeer waarschijnlijk houten palen zitten."
De plek waar gedrild is, laat inderdaad een groot gat zien. Er is een plaat overheen gelegd zodat bezoekers aan de onderaardse gangen geen gevaar lopen. Een staaf hout is uit de houten fundering gehaald. Het onderste gedeelte van het monster ziet er nog behoorlijk onaangetast uit, maar het bovenste gedeelte is ernstig verrot. Volgens Koolen komt dit door droogte van de palen. "In heel Nederland is het grondwaterpeil lager. Daar komt bij dat Grave op moerasachtige grond is gebouwd. Alleen het Kasteel stond hoog op een stroomrug van de Maas. De palen staan niet meer volledig in het water, de balken en palen rotten en het gebouw valt uiteen als je niets doet."

Schadebeeld
Directeur Nico Willigenburg van Delfgou volgt de ontwikkeling van de Hampoort al enige jaren: "We monitoren de scheuren, hebben onderzoek gedaan naar het vrachtverkeer langs de Hampoort en hebben naar de kap gekeken. Nu doen we onderzoek naar de paalfundering. Wat is de kwaliteit van het hout en welke schimmels bevinden zich op het hout? We maken een schadebeeld en geven advies over wat er moet gebeuren. Ik kom al jaren bij de Hampoort en vind het een parel! Hoe ernstig de situatie is, kan Willigenburg niet zeggen; laboratoriumonderzoek is nog gaande. De conclusies volgen over ongeveer drie weken. En dan aan de slag. Het is moeilijk, maar er is wel een plan te maken", verzekert Willigenburg tegenover de Arena.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties