Grave

'Hebbe jullie ’t noar oe zin gehad?'

De Graafse Mok

Door Freddy Klooté

GRAVE - Het begon allemaal als een aardigheidje. De ouders van Suzanne Menheere wonen sinds eind september in Catharinahof waar ze een appartement hebben gekocht. Om dat te vieren bood Suzanne bij wijze van ‘housewarming’ een optreden voor alle bewoners aan. Suzanne: “Een van mijn acts is ‘Suzy’s Zangsalon’. Dit programma, waarin ik voornamelijk Nederlandstalige nummers ten gehore breng, heb ik speciaal voor senioren samengesteld. Het bestaat uit herkenbare liedjes die uitnodigen tot meezingen en waarmee ik samen met het publiek herinneringen ophaal aan die goeie ouwe tijd.”

V.l.n.r.: Suzanne Menheere, Princes Titia II (Cindy van Kuppeveld) en Edith van Spreeuwel.

Suzanne zingt niet alleen, ze deelt ook kleine cadeautjes uit die ze het liefst zelf maakt. Veel mensen die ze ontmoet tijdens de zangsalon kennen het handwerken nog van vroeger. Daarom heeft ze inmiddels al honderden sterretjes gehaakt om uit te delen tijdens kerstoptredens. “Het is maar een kleinigheidje om in de boom te hangen, maar het brengt altijd herinneringen naar boven en daar gaat het om. Een mevrouw vertelde honderduit over alle poppenjurkjes die ze voor haar kleindochters haakte terwijl haar buurvrouw juist blij was dat ze het niet meer hoeft te doen.”

Ook voor de zangsalon in Catharinahof maakte Suzanne cadeautjes. “Na een verhuizing komen mensen op bezoek en drink je een kopje koffie en met iets lekkers erbij. Zo kwam ik op het idee van een (koffie)mok. Mijn vader heeft veel liedjes geschreven waaronder ‘Efkes in de Graaf zien’. Dat vond ik een toepasselijke tekst en daarmee heb ik een ontwerp gemaakt. Edith van Spreeuwel van De Lekkernij vulde de mokken met chocolade en pakte de mokken feestelijk in.”

Op zaterdag 4 november was het zover. Sommige gasten waren al een uur voor aanvang aanwezig om een goed plekje te bemachtigen en bij het eerste nummer waren bijna alle stoelen in het restaurant van Catharinahof bezet. De stemming zat er al snel in en alle aanwezigen kregen een gratis lootje voor de tombola. Suzanne overhandigde de eerste mok aan haar ouders waarna ze lootjes uit de hoge hoed haalde en nog drie mensen blij maakte met een mok. “Na afloop kreeg ik van diverse mensen de vraag of ze de mok konden kopen. Daar had ik niet op gerekend, ik had alleen mokken voor de zangsalon besteld, dus ik moest ze teleurstellen.”

Toen ook Edith van meerdere mensen de vraag kreeg of ze een mok konden kopen is het balletje gaan rollen. Suzanne bestelde extra mokken en twee weken later startte de verkoop in De Lekkernij. Ze gingen als warme broodjes over de toonbank en binnen zes weken waren alle 100 mokken verkocht. “Er bleef vraag naar de mok en Edith vroeg of ik een nieuw ontwerp wilde maken. Dat doe ik met veel plezier dus ben ik opnieuw achter de tekentafel gekropen. Ik wilde weer een tekst van mijn vader gebruiken en aangezien de pronkzittingen voor de deur staan heb ik deze keer het slotlied van de pronkzittingen gebruikt.”

De mok ‘Hebbe jullie ’t noar oe zin gehad’ is uitgevoerd in de kleuren rood en geel. Edith en Suzanne hebben het eerste exemplaar inmiddels aangeboden aan Princes Titia II (Cindy van Kuppeveld). Een deel van haar gevolg was aanwezig bij de uitreiking en de Nar (Cindy’s vader) begon het lied spontaan te zingen. Ook tijdens de pronkzittingen op 27 en 28 januari zal dit lied weer klinken.

De nieuwe Graafse Mok is verkrijgbaar vanaf zaterdag 27 januari bij De Lekkernij. Op die dag is Suzanne tussen 10 en 12 uur aanwezig in de winkel en als je een mok koopt maak je ook nog eens kans op een A3-poster met dezelfde tekst. Kijk voor nieuws en updates op www.facebook.com/lekkernij.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties