Grave

De Gouden BitcoinBerg - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Er staat een boot met gouden munten voor de haven. Je mag mee als je 1000 euro hebt betaald. Mogelijk mag je de gouden munten houden, maar als de boot zinkt dan ben je alles kwijt. Wat doe je? Waarschijnlijk vind je het hele verhaal ongeloofwaardig en blijf je lekker thuis. Maar wat als iedereen om je heen als makke lammetjes die 1000 euro voor de neus van de schipper neerlegt. En ze vanaf de boot roepen hoeveel gouden munten ze hebben. Wat dan?

Mogelijk krijg je last van FOMO, Fear Of Missing Out, oftewel angst voor het mislopen. Precies wat er is gebeurd na al die berichten over Bitcoins en cryptomunten. Als het nieuws aangeeft dat de Bitcoin 1.000 procent gestegen is en vervolgens de zoveelste Bitcoinmiljonair interviewt, dan komt de gelukszoeker in ons naar boven en denkt “Waarom heb ik dat niet gedaan?”

“Maar het is nog niet te laat”, zegt de glunderende Bitcoinbobo op de televisie. Dus hup, instappen met zijn allen. Om vervolgens in het digitale Wild Westen te belanden. Een wereld vol met duizenden digitale munten en evenzoveel zogenaamde experts. De ene quasi-kenner roept dat de koersen tot de maan vliegen en de andere roept dat het allemaal een leugen is en dat de bubbel ieder moment kan barsten. Wat is waar? Is die waarde van Bitcoin terecht? Tja. Is de waarde van goud terecht? Goud is een metaal net als ijzer, lood en koper. Toch betalen we duizenden keren meer voor een kilo goud dan een kilo lood. Het is niet omdat het zeldzamer is. Over 20 jaar zijn de loodmijnen uitgeput, maar ik zie niemand alvast loodklompen inslaan. Goede geleider? Kan zijn, maar dat is koper ook.

Nee dat is het niet. Mensen zijn als raven en houden van alles wat blinkt. Goud glanst zo mooi en met die sieraden kunnen wijfjes worden verleid, zodat ons nageslacht veiliggesteld wordt. En dat is precies waarom die cryptomunten het zo goed doen. Kans op knaken is kans op kindjes maken. Bitcoins en andere cryptocurrency bieden een veel groter deel van de bevolking kans om digitaal goud binnen te hengelen. Maar wacht, dat hengelen trekt ook phishers aan. Oplichters. Ze doen zich voor als veelbelovende start-ups, doen iets met blockchain (de techniek achter cryptomunten) en beloven gouden bergen. Het zijn de zogenaamde ICO’s oftewel Initial Coin Offerings. Als iedereen het geld heeft overgemaakt, zitten ze binnen een week cocktails te drinken onder de noorderzon. Maar goed, die blockchain-techniek zou wel de wereld kunnen veranderen. Het heeft ongekende, Amerika-achtige mogelijkheden, maar zit nog in de cowboy- en indianenfase. Maar het komt goed. Ooit. De cryptowereld is als een ondergrondse vulkaan die ieder moment kan barsten. Na de verwoestende uitbarsting zullen mooie dingen groeien en zal iedereen de vruchten kunnen plukken. Amen.

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties