Grave

Afscheid wethouder Anja Henisch na 16 jaar dienstbaarheid

'De eerste en enige vrouwelijke wethouder van Grave'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Burgemeester Toon van Asseldonk noemde wethouder Anja Henisch in zijn afscheidsspeech tijdens de historische laatste raadsbijeenkomst van de zelfstandige gemeente Grave 'de burgermoeder'. En: “Een stevige bestuurder, met duidelijke standpunten, met een enorme betrokkenheid met de burger. Iedereen kent jou en jij kent iedereen. Een professioneel bestuurder. Grave mag jou dankbaar zijn. En die dank is ook in de kernen aanwezig”.

Anja Henisch: “In 2003 ben ik bij de Lokale Partij Grave gekomen. Een partij, opgericht door Piet Vollenberg en Jan Verhaaren. Ontstaan door krachten te bundelen van twee naamlijsten. In 2005 kwam ik in de gemeenteraad, in plaats van Jan Verhaaren. Sinds 2014 ben ik wethouder”.

Anja Henisch was dan wel wethouder, maar ze bleef voor iedereen gewoon Anja: “Als wethouder kun je het verschil maken. Door korte lijnen met de inwoners, weten wat er leeft en vooral laagdrempelig werken. Grappig vind ik dat ik de eerste en enige vrouwelijke wethouder van de gemeente Grave ben en altijd zal blijven. Ja, het contact met de mensen is het mooiste van dit vak. Je kunt je beleid daarop afstemmen. Dat is het voordeel van een kleinere gemeente dat je de mogelijkheid hebt om dicht bij de mensen te staan. En daar te helpen waar nodig is. Informatie verzamelen en daar mijn werk en plannen op afstemmen. Klaarstaan voor onze burgers. Corona is daar zeker een lastige factor in geweest. Je merkt het aan allerlei dingen waar mensen samen waren en dat niet meer konden. Aan financieel helpen, waar we als gemeente en ik als wethouder nauw bij betrokken zijn geweest. Maar meer nog de emotionele drama’s waar ook onze burgers onder geleden hebben”.

Sociaal betrokken
Anja Henisch was en is een sociaal betrokken mens. Een verenigingsmens. Betrokken bij de Stichting Kinderfolklore, de oprichting van tennisvereniging Escharen. Enthousiast lid van watersportvereniging De Stuw. Van VVE Parkhave. “In al die verenigingen heb ik mijn bewondering voor die vele vrijwilligers opgedaan. Mensen die een gemeenschap in stand houden”.

Door de werkzaamheden van haar man heeft Anja veel levenservaring opgedaan: “We hebben in Noord- en Zuid-Amerika gewoond. Ik heb vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis op Hawaï mogen doen. Heb Spaanse les gegeven aan Amerikanen in de Dominicaanse Republiek. Heb cabaretvoorstellingen gegeven met kinderen van Amerikaanse families in Venezuela. Dit alles heeft me heel erg verrijkt. Leuk om in die landen met de inwoners te praten. Ik heb er niet alleen Spaans, Frans en Engels van geleerd. We hebben ook nog twee jaar in Marokko gewoond. En ook daar geleerd hoe mensen leven, wonen en werken. Die nieuwsgierigheid naar andere mensen, gekoppeld aan de vraag of en hoe ik iemand kon helpen, is me in mijn wethouderschap goed van pas gekomen. Zestien jaar Graafse politiek heeft me ook veel levenswijsheid opgeleverd. Met als hoogtepunt de onvoorstelbaar grote verkiezingsoverwinning van de LPG in 2018 met maar liefst zes van de vijftien zetels. Het dieptepunt was de manier waarop de herindeling tot stand is gekomen. Maar ik vond het een prettig om voor Grave dingen te kunnen verwezenlijken. Samen met al die mensen met wie ik heb mogen samenwerken. In het stadhuis en op straat”.

Toekomst
“Ik ga eerst even uitbollen. Meer tijd voor mijn familie nemen. Nog even kijken wat er in mijn werkkamer allemaal weg kan. Er meer zijn voor mijn echtgenoot. Voor mijn zus, die weduwe is geworden. Ik ga veel lezen. Ja, ook over Grave en zijn rijke geschiedenis. Ik ben een nieuwsgierig mens, dus als ik ergens iets lees wat me raakt, dan wil ik er ook alles van weten. Ja en lach nou niet, ik blijf lid van de LPG en zit in het bestuur van de Lokale Partij Grave. Ik laat Grave echt nog niet los. Ik zal me blijven inzetten voor ons mooie stadje. En af en toe zal ik er ook een stukje over schrijven. We hebben twee raadsleden uit Grave in de raad van de nieuwe gemeente Land van Cuijk zitten. Die ga ik uiteraard volgen. Zeg maar, de politiek van de zijkant bekijken. Dat lijkt me best relaxed. En als ze me nodig hebben, dan ben ik er”.

|Doorsturen

Louis Sparidans

2021-12-25 13:39:58


Hoe dan ook, de vermelding van mijn laatste reactie in dit rijtje is komen te vervallen.
Niettemin is de reactie zélf nog wel leesbaar!

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties