Grave

Indië-herdenking Grave op 14 augustus

'De dag dat heel Nederland bevrijd was' (+ VIDEO)

Door Freddy Klooté

GRAVE - “We hebben heel veel reacties op het eerste artikel in de Arena gekregen”, zegt Willem van den Berg. Hij is samen met Fred Hulsman aangeschoven om over het definitieve programma van de eerste Indië-herdenking in Grave te praten. “Nogmaals”, zegt Fred, “de echte bevrijding was op 15 augustus met de bommen op Hiroshima en Nagasaki. Toen gaf de Japanse bezetter van Nederlands-Indië zich over. Wij herdenken het een dag vroeger omdat veel Gravenaren met Indisch-Nederlandse (voor)ouders graag bij de Nationale Herdenking op 15 augustus in Den Haag willen zijn”. (video: 0486TV)


In Nederland wordt de bevrijding jaarlijks op 5 mei gevierd. Willem: “Ik heb jarenlang gedacht dat op die dag ook echt de bevrijding was. Tot je ouder wordt en je je meer in de geschiedenis van het land van je ouders gaat verdiepen. En dat viel niet echt mee. Je ouders waren niet zo van het vertellen. Ze zwegen. Waarom?” Fred valt hem bij: “Dat was ook bij mijn ouders het geval. Over de oorlog werd niet gesproken. Wel was duidelijk dat de bevrijding van heel Nederland eigenlijk op 15 augustus plaatsvond”.

Oorlog en vrede
“Terwijl in Nederland volop de vrede werd gevierd, wat ook wel logisch was, ging de oorlog in Nederlands-Indië op volle kracht door. Een vreselijke oorlog. Met martelingen, overvallen, beschietingen, doden. Veel doden. Een verschrikkelijke tijd was het, tot de capitulatie van Japan. Misschien was de pijn van onze ouders te groot om er veel over te praten”, vertelt Fred.

De tweede generatie Nederlanders met een Indische achtergrond, die in Grave rijkelijk is vertegenwoordigd, is tevreden met de herdenking in Grave. Dat hebben Willem en Fred inmiddels wel gemerkt. Willem: “We hebben een platform opgericht om die Indië-herdenking in Grave te organiseren: Charley Woesthoff, Rob Reinewald, Louis Lefeu, Fred en ik hebben onze schouders er onder gestoken. Gesterkt door de vele verschrikkelijke verhalen die we in de loop der jaren hebben gehoord. We weten dat in Nederland 4 en 5 mei de dagen zijn van herdenken, maar de activiteiten blijken toch niet genoeg bij de behoeften van de mensen met een Indische oorlogsachtergrond aan te sluiten”.
“Herdenken doet iedereen natuurlijk op zijn eigen manier. Net zoals de beleving van de oorlog in die jaren voor iedereen anders was. Velen geven er de voorkeur aan om samen met anderen te herdenken, anderen doen het liever in de beslotenheid van de eigen omgeving. Wij hebben voor deze vorm van herdenking in Grave gekozen. Een herdenking voor iedereen. Met of zonder Indische achtergrond. Samen herdenken, omdat we in Grave ook samen leven, dat is onze bedoeling”, vertelt Fred.

Programma 14 augustus
Om 18.30 uur zal op het Torenplein een ontvangst plaatsvinden. Met Indische muziek. Na een welkomstwoord van Willem van den Berg volgt muziek door Abdulla Baadilla. Om 19.15 uur houdt de burgemeester van Grave, Lex Roolvink, een toespraak. Vervolgens wordt de Last Post gespeeld. Charley Woesthoff draagt een gedicht voor en er worden bloemen gelegd door het Graafs College en het Platform. Rob Reinewald vertelt over Gravenaren in Nederlands-Indië. Na twee coupletten van het Wilhelmus en een klein defilé langs de plaquette wordt het officiële gedeelte afgesloten.

Natuurlijk kan er nagepraat worden. Met een koffie en een spekkoekje. “Hopelijk gaat iedereen met een goed gevoel weer naar huis. Volgend jaar komen we zeker weer bij elkaar. Op 14 augustus. Dat staat vast”, besluit Fred Hulsman. Willem knikt: “Ik heb er alle vertrouwen in”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties