Grave

Ad van Boxmeer nieuwe 'baas' van Catharinahof

'De buitenwereld binnen halen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Officieel is Ad van Boxmeer de nieuwe regiomanager van de regio Uden van Brabantzorg. Daar valt ook Catharinahof inclusief de Thuiszorg, Compostella in Zeeland en de Kruisherenkapel en het klooster in Uden onder. Regiomanager van Catharinahof klinkt volgens mij niet, dus gaat Ad, met een brede glimlach akkoord, dat ik hem baas van Catharinahof noem. Die glimlach zal tijdens het gesprek meermaals te voorschijn komen. Ad van Boxmeer is een positief mens. Met gevoel voor humor. 

Ad van Boxmeer.

Sinds zes weken zwaait hij de scepter in Catharinahof, na een leven lang in diverse functies voor verschillende groepen mensen gewerkt te hebben. Het begrip “zorg” is wel aan hem besteed. Evenals “emancipatie”. Eén van zijn doelen om mensen met een achterstand of mensen op leeftijd een gevoel van waarde te geven. Ze laten beseffen dat ze er nog toe doen. Dat kan bijvoorbeeld door de buitenwereld binnen te halen. Ad heeft er positieve ervaringen mee en voelt zich in Catharinahof nu al als een vis in het water.

Ad van Boxmeer
“Ik ben geboren op de boerderij van mijn ouders in Veghel. De jongste, met vijf broers en één zus. Na het voortgezet onderwijs wist ik nog niet precies wat ik wilde. Mijn vader vond die twijfel maar niks en zei dat ik maar meteen aan de slag moest gaan. Ik kwam terecht in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Veghel. Als groepsleider. Meteen begon mijn studie ook. Iets wat de rest van mijn leven zou blijven duren. Blijven studeren. Blijven ontdekken. Blijven kijken naar mogelijkheden. Een opleiding pedagogisch-agogisch werker bracht me werk in de arbeidsbemiddeling voor mensen met een verstandelijke beperking. Van daaruit kwam ik in het management terecht. Weer studies. Ik werd hoofd van een gezinsvervangend tehuis voor jong-volwassenen. Mensen die zelfstandig gaan wonen. En ook als groep functioneren. Dat was geweldig leuk werk. Ik bleef opleidingen volgen. Ik deed de masteropleiding aan de Han en werkte totaal zo’n twintig jaar in diverse groepen. Hierna kwam ik weer in de sociaal-pedagogische zorg terecht in Uden. Werken met mensen met beperkingen op lichamelijk of verstandelijk gebied. Ik bleef ook aan management denken. Daar had ik immers ook al van gesnoept. Ik werd in 1994 clustermanager bij de Binckhorst, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik werd verantwoordelijk voor enkele afdeling en de buitenhuizen in de wijk. Dat heb ik twee jaar gedaan. Toen haalde een oud-manager van de SPD me daar weg voor een baan als manager van de Sociale Dienst in Uden. Daar ben ik twaalf jaar met plezier gebleven”. Tijd voor een slokje water. “Ga je dit allemaal vermelden?” vraagt Ad. “De mensen willen hier graag weten welk vlees ze in de kuip hebben”, antwoord ik. Ad kan er wel om lachen.

In 2005 is Ad bij de ouderenzorg gekomen: “Ik solliciteerde en werd aangenomen als locatiemanager bij Compostella in Zeeland. Dat maakte mijn carrière in de zorg compleet. Alle werkvelden had ik daarmee gehad. Omdat ik vond dat de ouderenzorg zonder het onderdeel emancipatie niet goed tot zijn recht kan komen, startte ik daarmee. Bij de SPD had ik er ervaring mee opgedaan. Ik vind dat ouderen respect en waardering moeten krijgen voor wat ze hebben gedaan en betekend in deze wereld. Ik denk aan de manier waarop mijn ouders mij hebben gesteund. Mensen moeten weer trots worden. Zich gerespecteerd voelen. Weten dat ze er toe doen. Ouderen gingen destijds nog snel naar een tehuis. Dan was het leven bijna voorbij, want ze hoorden niet meer bij de maatschappij. Dat gevoel wilde en wil ik wegnemen”.

Ouderenzorg
Sinds die tijd is Ad van Boxmeer in de ouderenzorg blijven werken. “Compostella kwam bij BrabantZorg. Er werd gestart met het werken in locatiegroepen en ik koos voor Uden. Moest wel weer opnieuw solliciteren. Tien jaar heb ik gaar gewerkt. Hele leuke dingen gedaan. Ik kom uit een ander werkveld en werkte vanuit een andere invalshoek. Meer naar buiten gericht. Al mijn ervaringen in het sociaal pedagogisch werk heb ik toegepast in de ouderenzorg. Mijn uitgebreid netwerk ten volle gebruikt. Veel georganiseerd. Fitness, bewegingstuin, muzikale evenementen en in Volkel bijvoorbeeld een midzomeravondfeest. De maatschappij naar binnen laten komen. In Muzerijk in Uden zaten twee basisscholen in het gebouw, een kinderopvang, een gezondheids- en wijkcentrum, er werd aan volleybal gedaan in de sporthal. Samen met 32 mensen met dementie die er woonden was het een bruisend wijkgebouw. Nu Brabantzorg in vier regio’s is gaan werken stuur ik de Regio Uden aan. In Catharinahof kwam ik als opvolger van Janneke Pander. Een geweldige collega. Een prachtig mens, voor wie ik veel bewondering heb. Er is in Catharinahof een MFC (multifunctionele ruimte), die onderdeel is van de stad Grave. Met veel ontmoetingsmomenten. Je moet ondernemer zijn om de mensen in Grave en omgeving bewust te maken van de mogelijkheden van Catharinahof. Wat ik altijd heb gedaan, past nu in Catharinahof. Daarom ga ik een uitgebreid rondje kennismaken met de Graafse ondernemers, het Centrummanagement, de cultuurinstellingen, Visio, het Huis van Bewaring en het Merlet College.
Als wij ervoor zorgen dat de ouderen die hier wonen een fijne oude dag hebben dan hebben wij dat goed gedaan. Ik noem het expres “wij”, omdat we het samen moeten doen. Iedereen die hier werkt, vanuit zijn functie. Wij doen het samen. De receptie, de technische dienst, de verzorgenden, de mensen van het restaurant, de keuken, het management, de administratie, de ondersteunende diensten. Maar ook de families. De vrijwilligers. Prachtig dat een vrijwilliger het belang van deze groep naar buiten heeft gebracht, toen hij afgelopen woensdag een Koninklijke Onderscheiding opgespeld kreeg. Ignaas Pennings stond voor alle mensen die in Catharinahof hulp bieden aan onze bewoners. Hij was de ideale vrijwilliger, volgens burgemeester Roolvink.

Naast het samen werken hoort ook het luisteren naar wat de oudere medemens belangrijk vindt. Als we dat goed doen dan heeft de oudere mens het hier goed naar de zin. En iedereen die hier woont, in koop- of huurwoning, of als bewoner van de verzorgings- of verpleegafdeling, maakt onderdeel uit van onze gemeenschap. Een gemeenschap die zijn deuren wijd open zet voor allerlei activiteiten vanuit Grave en omgeving. Programma’s, presentaties, recepties of lezingen, we hebben alle faciliteiten in huis. Ik wil me sterk maken om het multifunctioneel centrum voor iedereen open te maken. Ik wil de buitenwereld binnenhalen. Uitnodigend zijn. En er gebeurt al veel. We hebben de Rabobank binnen, de KBO, een congrescentrum, een kapper, educatieve en gezondheidscentra, kinderopvang, ruimte voor flexwerkplaatsen of kantoren. Noem maar op. Ik ben er klaar voor”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties