Grave

De boer op - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Net als velen in Nederland ben ik en mijn gezin uit ‘veiligheidsoverwegingen’ dit jaar niet in het buitenland op vakantie gegaan. Het risico om in een ver land in tijdelijke lockdown te moeten of onverwachte quarantaineperikelen te ondergaan, wilden wij niet lopen. Dus hup, laarzen aan en de boer op. Op naar de Achterhoek.

Provinciale wegen golfden langs groene zeeën van gras, regelmatig onderbroken door robuuste stallen en sierlijke boerderijen. Om poëtisch van te worden dus. Onze eindbestemming was een melkveehouderij met een camping, aangesloten bij een landelijke keten waar ik de naam niet van zal noemen. In elk geval rijmende op Armcamps. De boer en boerin stonden beiden behoorlijk ontspannen in het leven. Dat er een konijntje te weinig was voor één van de gasten, was geen probleem. ‘Ohh dat gaot goed komm’n, ik zal er wel ientje vang’n voor oew’. Nadat het een paar dagen stil bleef, kwam hij ineens op z’n antieke fiets met een konijntje in een grote boodschappentas het veld op gehobbeld, slalommend tussen het kinderspeelgoed door. Tuurlijk kwam dat goed. De boer kent altijd iemand die iemand kent. Samen lossen ze dat op.

Toch hoef je het nieuws maar op te zetten en ludieke boerenprotesten en wilde acties zijn aan de orde van de dag. Veevoerrestricties en stikstofregimes draaien de natte theedoek verder droog. Zo lekker gaat het dus niet. Toch viel er heel de vakantie geen onvertogen woord. Bij deze boerenfamilie bevatten de dagelijkse beslommeringen genoeg zorgen om de weken te vullen. Koeien, pony’s, varkens, kippen, loslopende toeristen, puberende kinderen en bijbaantjes en de dag is om. Toch hebben de protesten iets kroms. Want waarom moet een beroepsgroep met een dergelijke omvang zoveel moeite doen om gehoord te worden? Ik bedoel, kijk wat de vliegtuigbranche voor elkaar krijgt. Het lijkt alsof die maar in de vingers hoeven te knippen en hun tafeltje staat gedekt. Terwijl ondernemingen als de Royal Schiphol Group of de KLM qua werknemers en zeker qua oppervlakte in de schaduw staan van de gigantische boerenbedrijven.

Misschien zorgen die drukke vierkante meters van de luchthaven wel voor een hechte band, iets wat de boeren door hun versnipperde postzegelvelden lastig voor elkaar krijgen. Of is het hun strakke organisatie wat de boeren ontbeert? Zonde eigenlijk. Ze zouden samen zo sterk kunnen zijn.

Weet je wat? Ze moeten anders gewoon de Royal Boeren Group oprichten waar alle landbouwbedrijven onder vallen, met een duidelijke organisatiestructuur. Dan is er een strakke hand met een duidelijke leider en zaken zoals CAO, OR, MR, HR, HSE zijn piekfijn geregeld. En mocht je dan een konijntje nodig hebben, dan hoef je alleen de Directie van Knaagdieren te mailen, die gaan naar de lokale Knaagdierenmanager en die zal kijken of hij een gaatje heeft in de agenda. Gaot goed komm’n.

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties