Grave

Trijntje Kleijbeuker ruim 20 jaar werkzaam in Graafse bieb

'De bieb is in beweging'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Trijntje Kleijbeuker is helemaal vergroeid met het bibliotheekwerk. “In 1998 ben ik in Grave begonnen. Nu werk ik er weer tien uur per week. Als klantenadviseur. Ik ben nog niet helemaal gewend aan deze naam, maar het betekent gewoon dat ik mensen met vragen zoveel mogelijk probeer te helpen. Verder help ik instellingen die met vragen komen over het gebruik maken van de bibliotheek. Onze Graafse bieb is onderdeel van Biblioplus, dat vestigingen heeft in de vijf gemeenten van het Land van Cuijk plus Gennep en Bergen (Maasduinen). In Grave werkt ook nog een vrijwilliger voor de activiteiten en hebben we ongeveer achttien vrijwilligers. Op dit moment hebben we één stagiaire. De bibliotheek is in de twintig jaar dat ik hier werk veranderd van een plaats waar je boeken kon lenen, tot een centrum waar je naast boeken lenen ook van allerlei activiteiten kunt genieten en van diverse faciliteiten gebruik kunt maken”.

Trijntje Kleijbeuker

Trijntje is zelf een enthousiast lezer: “Een echt boek, geen boek op een e-reader. Ik wil een boek kunnen ruiken en voelen. Een guilty pleasure is het wekelijks lezen van de Donald Duck en de Tina. Nostalgie en vooral leuk. In de loop der jaren heb ik in de bieb heel wat veranderingen meegemaakt. Waar de maatschappij veranderde, was ook de bibliotheek snel van de partij. Zo heb ik de opkomst en ondergang van cd’s, dvd’s en videobanden meegemaakt. Allemaal hypes die door weer nieuwe dingen werden vervangen. En ook de digitale wereld kwam hier door de voordeur binnen. Je ziet hier op diverse plekken computers staan. Het hele uitleenbestand werd gedigitaliseerd. Maar, de boeken bleven belangrijk en de catalogus verouderde nooit. Het is helaas waar dat er steeds minder wordt gelezen en de bieb kan niet meer alleen bestaan van alleen boeken uitlenen. Omdat de gemeente Grave ons subsidieert heeft zij ons werk onderzocht en is ze tot de bevinding gekomen dat we midden in de samenleving staan. Ik zeg het maar even met mijn eigen woorden. We richten ons op kennis en vaardigheden. Voor alle leeftijden. We zijn er voor ontspanning en voor kennisdeling en ontmoeten. Dat betekende dat we de afgelopen jaren intensief bezig zijn geweest met het initiëren van een grote diversiteit van activiteiten. Dat bracht de bieb in beweging. Het is ook de leden van de Graafse raad niet ontgaan en vorige maand kregen we weer bevestiging dat we op de goede weg zijn, door het verlengen van de subsidie”.

Vernieuwingen
“Laat ik beginnen met het verdwijnen van de jeugdafdeling uit de bieb naar de scholen. Dat gaat best goed, maar ik ben geweldig blij dat die afdeling weer terug in de bieb is. We hebben nu én op school, én in de bieb”, vertelt een enthousiaste Trijntje. Achter haar op de wand prijken foto’s van literaire grootheden die in de Graafse bieb te gast waren en graag met Trijntje op de foto wilden: “Dat is al één van de vernieuwingen. Gasten in de bibliotheek die over hun werk komen vertellen. Laatst was hier Carolijn Visser, de schrijfster van reisverhalen. Uitverkocht. Dat geeft echt een lekker gevoel. We hebben sinds vorig jaar het Mamacafé van Marieke van de Bovenkamp. Loopt goed. Veel belangstelling van aanstaande moeders en moeders die al kinderen hebben. Elke eerste vrijdag van de maand. We hebben het Taalcafé, voor mensen die het Nederlands nog niet beheersen. De vrijwilligers doen dat helemaal zelf. Ook het Taalhuis voor laaggeletterden is bij ons in de bieb. Walk & Talk hebben we voor werkzoekenden. Ja, zelfs een Escaperoom is er. “Positieve Gezondheid, er is geen escape. De volgende bijeenkomst hiervan is op donderdag 2 mei van 10.00 tot 11.00 uur. Gewoon komen. En dat zeg ik ook tegen iedereen die gewoon even de bieb in wil komen om een krantje of tijdschrift te lezen. Om even iets op de computer op te zoeken. Je hoeft er niet eens lid voor te zijn. Er zijn studiecabines. Monica Boschman houdt binnenkort een poëzie-ontbijt. We hebben avonden met mensen die iets over hun beroep komen vertellen. Er is een bibliotheektuin waar je heerlijk rustig kunt zitten lezen. Zo zijn we gegroeid. Zijn we een plaats geworden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Is het een multi-actief centrum geworden”.

Enkele cijfers
In 2018 telde de Graafse bieb 3380 leden. Samen met de vestigingen op de scholen werden zo’n 65 duizend boeken uitgeleend. In de cluster Kennis & Vaardigheden werden er 63 activiteiten georganiseerd. Bij Kennis & Vaardigheden waren er dat 30. Ontspanning & Inspiratie organiseerde 34 evenementen. Voor Kennisdeling & Ontmoeting kon men 10 keer in de bieb terecht. Total kwamen hier zo’n 3200 bezoekers op af.

Trijntje: “En we zijn nog lang niet klaar hoor”.

Trijntje met stagiaire.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties