Grave

Logopedie Grave voor jong en oud

'De behandeling is op maat'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Bij binnenkomst in de praktijkruimte van Logopedie Grave, in het Medisch Centrum de Raampoort aan de Hengel, wordt een gesprek met een Irakese man net afgerond. Ik mag een foto maken van behandelaar en cliënt en tijdens een afscheidsgesprek hoor ik van hem één van de specialiteiten van deze praktijk: “Ik kom hier met problemen met het slikken. Door de behandeling zijn we erachter gekomen dat dit te maken heeft met de oorlogservaringen die ik in Irak heb opgedaan. Ik voel me al veel beter”. Christel Mulder, die de leiding over de praktijk heeft, is ook counselor/coach: “Mensen zoals deze man, met onderliggende klachten en problemen, kan ik dus extra helpen. Ik kan ze net dat extra zetje in de rug geven. Een combinatie van logopedie en counseling/coaching heeft inmiddels zijn waarde meer dan bewezen”.

De vier andere allround logopedisten in de praktijk van Logopedie Grave hebben zich ook gespecialiseerd in één of meer behandelwijzen voor speciale aandoeningen. Christel: “ Zo is er Luciënne Theunissen die zich gespecialiseerd heeft in preverbale logopedie en spraak-taal-communicatieproblemen door neurologische aandoeningen. Zij behandelt eet- en drinkproblemen bij kinderen tot twee jaar. Daarnaast helpt zij specifiek mensen die een CVA, een beroerte, hebben gehad, Alzheimerpatiënten en mensen met MS. Ook mensen met een verstandelijke beperking horen tot haar specialisaties. Loes Verschuuren heeft zich toegelegd op spraak- en taalproblematiek, slikken, mondmotoriek en logopedische interventies bij lees- en spellingsproblemen, bij kinderen maar ook bij volwassenen. Aan de hand van een screening kan zij vaststellen of er een mogelijke kans is op dyslexie. Bij kinderen beneden acht jaar kunnen we bij vastgestelde dyslexie begeleiden, en dat wordt vergoed door de verzekering. Fleur Hezemans heeft ervaring opgedaan in het speciaal basisonderwijs (cluster 2) met kinderen die ernstige taal- en spraakproblemen of gehoorstoornissen hadden. Ze heeft verder gewerkt in Zuid-Afrika in een tehuis voor chronisch zieke kinderen. Daar maakte ze dagelijks de diversiteit van cliënten en de problemen van spraak en taal mee. Zij gaat zich verder specialiseren in preverbale logopedie, beelddenken en meertaligheid. Ook Pia Melssen deed ervaring op in het speciaal basisonderwijs. Zij weet veel over kind en omgeving en heeft een studie over hulp aan mensen met een verstandelijke beperking gevolgd. Deze brede doelgroepen helpen bij taal en spraak in de communicatie is haar uitdaging. Zij is nu bezig met een studie over behandeling van kinderen met dyslexie”.

Christel Mulder vindt dat op alle basisscholen een logopedist bereikbaar moet zijn bij spraak- en taalproblemen. Sinds enige tijd is de vaste screening door logopedisten op veel basisscholen verdwenen. Bezuinigingen gaan hier duidelijk vóór noodzakelijke behoeften van kinderen.

Behandeling 
Het opnoemen van alle gecertificeerde therapievormen zou het hele artikel in beslag nemen. Daarom een kleine greep: ademtherapie, bijvoorbeeld bij hyperventilatie. afasiebehandeling, stotterbehandeling, neurolinguïstisch programmeren (NLP), logopedie bij autisme en het syndroom van Down, autogene training en sensorische integratie. Christel maakt me opmerkzaam op hun site www.logopediegrave.nl waar u ook een contactformulier kunt downloaden of het telefoonnummer vindt.

“Laat ik een paar behandelingen wat uitgebreider uitleggen. We hebben hier de larynx-manipulatietherapie en –massage. Die gebruiken we bij stem-, adem- en slikstoornissen. Deze therapie gaat uit van teveel spanning van diverse spieren en de invloed hiervan op het strottenhoofd. De ervaringen die we met deze behandeling hebben zijn zeer succesvol. Het gaat soms om “gewone” verschijnselen als hoesten, braakneigingen en braken bij het opstaan. De larynx-therapie bood een oplossing. Een andere methode die we gebruiken en waarmee we goede resultaten behalen is de oro-myofunctionele therapie (OMFT), waarbij we problemen met de articulatie, het slikken en de mondmotoriek behandelen. Afwijkende mondgewoonten zoals een verkeerde positie van de tong kunnen leiden tot gebitsproblemen. Corrigeren op jonge leeftijd kan het gebruik van een beugel op latere leeftijd vermijden of in ieder geval de draagtijd van de beugel aanzienlijk verminderen”. Het enthousiasme van Christel is net zo groot als de behandelmethoden die ze in haar praktijk heeft. Ze besluit met het voornaamste: “We kijken naar de hele mens. Van daaruit bepalen we de methode van behandelen. We houden rekening met motivatie en gewoontes. Zo hebben we een jongen met articulatieproblemen weten te raken door met hem te gaan rappen. Dat was het helemaal voor hem. We waren dan ook niet verbaasd dat het hielp. We begeleiden ook de ouders. We kijken wat zij nodig hebben om hun kind te begeleiden in de transfer naar het dagelijks leven”.

Deze behandelingen op maat zijn een succes. Christel: “Onze cliënten komen niet alleen uit het Land van Cuijk, Landerd of Nijmegen, maar uit het hele land. Zelfs vanuit Duitsland weet men ons in onze vestigingen in Grave en Overasselt te vinden”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties