Grave

Vrijwilligers Catharinahof in het zonnetje gezet

'De ballen in de soep'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Afgelopen maandag was het weer feest in Catharinahof. De theaterzaal was keurig opgedist en danste in het licht. Leidinggevenden Mieke Naber, Anke Liefrink, Yvonne Geraets en de ideale gastheer, gérant Jos Somers hadden zich een dienende rol toebemeten. Langzaam druppelde de fraaie zaal vol. Blije mensen. Met een sociaal hart. Dienende mensen, voor wie de ander telt. De avond voor de vrijwilligers kon starten.

Een theaterzaal vol vrijwilligers.

“Welkom op de Brabantse happen- en stappenavond”, klonk het uit de monden van de presentatrices Mieke en Anke, “Jullie zijn de mensen die zich al jarenlang inzetten. Trouw zijn jullie. Daarom zetten we jullie met alle liefde en plezier in het zonnetje”. De nieuwe regiomanager Ad van Boxmeer stelde zich voor: “Vrijwilligers zijn onmisbaar. Catharina draait op vrijwilligers. Zonder jullie zou het hier niet zo gezellig zijn”. Binnenkort in de Arena een uitgebreid interview met Ad van Boxmeer, de man die trots vertelde: “Ik ben op een boerderij grootgebracht. Ik ben de boerenzoon die gaat werken in de stad”. Met het daaropvolgend applaus hadden de vrijwilligers hem meteen in de armen gesloten.

Gevarieerd programma
De stemming zat er al snel in. Tijd voor wat korte gesprekken. Ignace Pennings rolde er als vanzelf in: “Ik hielp mee met het maken van het huisblad “Het Havenbrugske”. Als DTP-er bij een krant was dat voor mij gesneden koek. Dat is ruim 20 jaar geleden. Daarnaast begon ik mee te helpen met het sjouwen van allerlei dingen voor gezellige avonden. Het toneel moest worden opgezet. Maaszicht moest in carnavalssfeer gebracht worden. Dat ging in Catharinahof gewoon door. We zijn met een groepje van vijf. Henk Schuhhard is onze coördinator. Hij regelt alles en maakt de afspraken”. Maria van Kuppevelt: “Na 25 jaar in het onderwijs was ik ineens overbodig. Ik ben meteen in Maaszicht vrijwilligerswerk gaan doen. En dat doe ik nog steeds met een enorm plezier. Een ander helpen. dat doe je gewoon”.

Tijd voor de soep. Het wordt even wat stiller in de feestzaal. Ook het buffet blijkt een enorme aantrekkingskracht te hebben. De obers Mieke, Anne, Yvonne en Jos rennen met volle bladen drank van tafel naar tafel. Er volgt een optreden van de dames Tok. Als reuzenkippen waggelen ze het podium op. Tijdens hun geweldige sketch komen meteen ook alle activiteiten van de vrijwilligers aan bod. knap gedaan van Marga Brinkman en Annie Maas. Ze bespraken op hun kippige wijze de huiswinkel, de digitale vrijwilligers, het maatjesproject, de beweegtuin, het rolstoel- en volksdansen, handwerken, barakken sjoelen en biljarten. “Jullie zijn de ballen in de soep”. Lachen was dat. De postbodes kwamen nog aan de beurt, net als de makers van het buukske, de natuurclub, het wandelen, de Catharinaronde. “Alle vrijwilligers moeten vort een badge dragen, anders krijgen ze geen koffie”. Dat ging er wel in.

Jubilarissen
“Catharinahof heeft 160 vrijwilligers”, vertelt Mieke Naber. “Ze vinden het echt leuk om te doen. Daarom hebben we elk jaar wel jubilarissen die we in het zonnetje mogen zetten”. Onder applaus kwamen ze naar voren. Astrid Hermans. Vijf jaar behulpzaam op kleinschalig wonen. Meegedaan met het project “ophalen herinneringen”. Marianne Stam was afwezig. Zij is al vijf jaar vrijwillig bezig met yogalessen. Martien Kuijpers is van de muziek. Al tien jaar. Een verzoekplatenprogramma gedaan: “Met Hollandse hits”, glunderde hij. Ook Kitty Adriaans helpt al tien jaar bij BrabantZorg. Zij is de vrouw van het huiswinkeltje, speciaal van de warme broodjes en de lekkere koekjes. Hedwig Arts is al twaalf en een half jaar vrijwilliger. In het huiswinkeltje, in de muziek en met het uitserveren van de maaltijden. Mieke Bens en Ria Wilinsen verzorgen al twintig jaar het dansen op kleinschalig wonen. Ze zijn ook van de muziek en ijverige zangeressen bij het koor Eigenwijs. Natuurlijk is daar ook Riet Opsteeg. Altijd vriendelijk, altijd een praatje. Al twintig jaar is zij de dame van het handwerken. En verder pakt ze alles aan waarvoor ze gevraagd wordt. De zilveren jubilaris was Riet van Wijnsbergen. 25 jaar in de winkel, de geestelijke zorg de Ontmoeting, de cliëntenraad, gespreksgroepen en nog veel meer. Zilver voor een gouden hart.

De toetjes waren meer dan overheerlijk. Allereerst het frambozen-met-slagroom-en chocolade-schaaltje. En als allerlaatste lekkernij een geweldig optreden van Jeanny Gremmen. Al 19 jaar in de zorg werkzaam. Daar schijn je een prachtige stem van te krijgen. Wat een spetterend optreden gaf ze. Wat een stem. Ritmisch perfect, volumineus en loepzuiver. In een mum van tijd waagden de vrijwilligers zich op de ruimtes tussen de tafeltjes. Het kersje op de slagroomtaart. Jeanny Gremmen, de waardige afsluiter van een grandioze vrijwilligersavond. Voor mensen die dit voor 200% verdiend hebben.

Anke Liefrink (links), Ad van Boxmeer en Mieke Naber.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties