Grave

Catharinahof zoekt gastheren en –vrouwen

'Dankbaarheid en voldoening'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Sinds enige tijd is op Catharinahof een enthousiaste groep vrijwilligers bezig als gastvrouw/heer. Dat vrijwilligerswerk gebeurde overdag. “Dagtoppers zijn het", vertelt Mieke Naber, hoofd vrijwilligers van Catharinahof. “Nu zoeken we er ook 'avondtoppers' bij.”

Nino en Mieke.

Het is op Catharinahof allemaal groter en drukker geworden, geeft Mieke aan. “Het huis is een wooncentrum met multifunctionele ruimtes . Het gaat niet meer alleen om de zorg, maar er gebeurt van alles. Van een gitaarclub tot een kapper, van een kinderdagverblijf tot een biljartclub. Op diverse plekken in het huis wordt dagelijks een grote variatie aan cursussen en lessen gegeven. Het bloeit en bruist in Catharinahof”. Omdat ik altijd dacht dat Jos Somers de gastheer, het gezicht van Catharinahof was en is, wil Mieke daar wel een correctie op geven: “Jos is gérant. Hij is de floormanager en stuurt het activiteitenteam aan. Catharinahof is volop bezig met zoveel activiteiten dat Jos handen te kort komt. En omdat we gastvrijheid hoog in het vaandel hebben, zoeken we mensen, jong of oud, die ons daarbij een handje willen helpen”.

Nino Nas
Een voorbeeld van een nieuwe, jonge gastheer is de 18-jarige Nino Nas: “Ik ben in Nijmegen geboren en snel weer in Grave naar huis gekomen. Na basisschool Hartenaas heb ik aan Notre Dame des Anges het voortgezet onderwijs gevolgd. Nu doe ik HBO-V aan de HAN in Nijmegen. Als kind was ik al onder de indruk van wat verpleegkundigen in een ziekenhuis allemaal deden. Dat wilde ik later ook. Vandaar mijn studie. Mijn oma doet hier in Catharinahof vrijwilligerswerk bij kleinschalig wonen. Ze kan daar zo mooi over vertellen. Toen heb ik contact opgenomen met Mieke. Ik vind dit werk prima passen bij mijn opleiding. In de afgelopen vakantie ben ik begonnen. Mijn werk bestaat uit het wegbrengen van bewoners naar het eten of naar de koffie. En het weer terugbrengen natuurlijk. Ook ben ik vaak in de buurt van de receptie te vinden. Als het daar druk is vraag ik of ik iemand kan helpen met het zoeken naar de juiste plek. Want het is best een groot gebouw. Van mij wordt verwacht dat ik met een glimlach en een vriendelijk woordje het leven van de bewoners wat opfleur. Nou, dat vind ik heerlijk om te doen. De mensen zijn ook altijd blij als ze me zien. Ze vinden een praatje zó gezellig. Dankbaarheid en voldoening, voel ik dan. Heerlijk om te doen”.

Tijden en regelingen
Mieke Naber is blij met Nino: “We zijn natuurlijk blij met iedere vrijwilliger, maar het is fijn om ook wat jongeren er bij te hebben. We hebben nu vrijwilligers voor de ochtenddienst, die duurt van 9.30 tot 13.30 uur. We zoeken representatieve mensen die makkelijk contact maken en een groot hart voor de oudere medemens hebben. Wij kunnen daar ook wat tegenover stellen. Elke vrijwilliger is verzekerd. Hij of zij krijgt korting bij bedrijfsfitnessonline. Tijdens de dienst is er gratis koffie en thee en tijdens etenstijd zijn er broodjes. Wil je gebruik maken van het personeelsbuffet dan krijg je korting. Natuurlijk bieden we jou de mogelijkheid om mensen te ontmoeten. Voor studenten die een stageplaats zoeken op dit terrein bieden we een passende taak, zodat iedereen hier kan leren en zich verder ontwikkelen. We gaan ook starten met avondtoppers. Vrijwilligers die de bewoners komen helpen tussen 16.30 en 19 uur. Ook daarvoor vragen we mensen zoals bijvoorbeeld Nino. Je moet het leuk vinden om met ouderen om te gaan. Ze met een gesprekje en een glimlach op te fleuren. Sommige mensen hebben geen familie meer en dan ben je als aanspreekpunt van grote waarde. De communicatie hebben we geregeld met een groepsapp. Als er iemand wat later gehaald moet worden komt dat in die app. Ook als er een vrijwilliger wegens ziekte of anderszins afwezig is. Dan wordt via die app afgesproken wie er de betrokken bewoners ophaalt en terug brengt. Nieuwe vrijwilligers worden door de ervaren vrijwilligers ingewerkt. Wie belangstelling heeft om ochtend- of avondtopper te worden kan dat via de receptie doen op nummer 0486-477900 of via de mail naar mieke.naber@brabantzorg.eu. Bovendien is er op 17 oktober om 19 uur een informatieavond in het restaurant van Catharinahof. Daar kunt u met alle vragen terecht”. Voor deze vrijwilligersfuncties moet u minimaal eenmaal per week doordeweeks beschikbaar zijn.

Het laatste woord is voor Nino: “Als ik iemand op ga halen, en dan die glimlach zie. Daar word ik blij van”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties