Grave

Dag vakantie - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het zit er weer op. De zomervakantie, die dit jaar de naam “zomer” glansrijk verdiende. Een zomer die voldeed aan de herinneringen van de oudere medemens. Pratend over vroeger komen er altijd warme zomers aan de orde. Een maand lang. Met ’s avonds hevig onweer, waarbij het hele gezin bibberend aan tafel zat, met al het zilverwerk. Het was toen vakantie in de maand augustus. Gewoon augustus.

Voor iedereen. Dat kon gewoon, zonder drukte, een overspannen Schiphol of Zwarte Zaterdagen. De gewone mens bleef thuis en maakte af en toe een fietsuitstapje naar een nabijgelegen attractiepunt. Een jeugdorganisatie organiseerde een busreis waarbij de kinderen iets verder werden meegenomen. Opgewonden kinderen, met gespannen gezichtjes. In de bus. Een hele dag weg. Met een liter spuitlimonade van de firma Wemco en een stapel boterhammen. Een kleine onzekerheid voelend als de bus in beweging kwam en je moeder heftig zwaaiend achterbleef. Echt een hoogtepuntje in je vakantie. De rest van de vier weken niet naar school werd voetballend of vissend doorgebracht. De boerenkinderen hielpen hun ouders. Op 1 september ging je gewoon weer naar school. Punt.

De hedendaagse vakanties verdienen in het drukke dagelijkse leven een bijzondere plaats. Eindelijk tijd voor elkaar. En die tijd moet zover mogelijk van huis worden doorgebracht. Volgens de ook in ons land nog steeds geldende kastenverdeling gaat de opperkaste buiten het werelddeel uitrusten. De tweede kaste zoekt een rustplaats in Europa en de lagere kaste blijft in Nederland. Klinkt raar, maar is vaak de realiteit. Wie in Nederland bleef had het ditmaal ofwel uitbundig getroffen of voelde zich zwaar oververhit. De hitte zorgde voor een tweedeling. Als het Nationaal Hitteplan in werking treedt kun je beter toch maar in Schotland zitten.

In onze huidige vakanties wordt het vertrek naar het buitenland opgevangen door mensen uit het buitenland die naar hier komen. En dat levert soms problemen op. Sommige attracties raken vol. Het vliegverkeer draait het heen en weer, alsof er nooit een klimaatoverleg is geweest. We sjouwen als bevolking van deze bol heel wat rond. Regio zuid is weer aan het werk. De twee andere regio’s hebben nog even. Daar is nog sprake van de gaande en komende man. Over twee weken kunnen we met z’n allen de foto’s en filmpjes bekijken. Veel plezier daarbij. En geduld.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties