Grave

Boudewijn Schaveling en Marion Wierda stellen zich voor

D66 debuteert bij Graafse Gemeenteraadsverkiezingen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Boudewijn Schaveling heeft zijn vuurdoop al achter de rug. Tijdens het Gelderlander Verkiezingsdebat vorige week kwam hij voor het eerst in de schijnwerpers te staan. In het goede en inhoudelijke debat deed hij mee alsof hij dit soort moeilijke onderdelen van het politieke leven, onder het kritisch oog van de kiezer, al jarenlang had gedaan. Na afloop mocht hij de waardering van zijn politieke opponenten in ontvangst nemen. D66, tot dan steeds onder de paraplu van VPGrave droog gehouden, stond ineens op eigen benen en de kaart.

“Ik ben geboren en getogen in Eindhoven. Dacht aan werken in de horeca, omdat ik servicegericht ben ingesteld. Na het economisch onderwijs in een voormalig klooster in Eindhoven was het in een tijd van jeugdwerkloosheid nog flink zoeken naar een baan. Die vond ik op de reclameafdeling van de Jumbo. Daar vond ik de liefde voor retail. Ik werd vervolgens vertegenwoordiger bij Knorr Conimex, waarbij het contact met mensen me op het lijf gesneden was. Het behartigen van bedrijfsbelangen en het ondernemersbelang zijn me toen met sloten tegelijk ingegoten. Ook de rest van mijn arbeidzame leven heb ik in deze sector doorgebracht. Bij diverse bedrijven heb ik als interim-manager de zaak mogen aansturen. Altijd verkoop-gerelateerd gewerkt. Ook in het vrijwilligerswerk heb ik mijn best gedaan. Ik ben nu acht jaar voorzitter van de Scoutingregio. Met 39 scoutinggroepen, 2800 jeugdleden, 1000 kaderleden. Opleidingen verzorgd. En nu dan D66, waar ik met hart en ziel voor ga. Ik ben voorzitter van de afdeling Grave en fractievoorzitter”.

Marion Wierda
“Ik kom uit Leeuwarden. Daar het Stedelijk Gymnasium gevolgd. Een school met 500 leerlingen. Leuk. Niet te groot. De menselijke maat. Ik heb een fijne jeugd gehad, met een opa en oma die op een boerderij woonden en waar ik me naar hartenlust kon uitleven. Buiten in de natuur, binnen in de liefde van mijn grootouders. Na het gym ben ik een jaar naar Griekenland geweest. Nu noemen ze dat een tussenjaar. Na een studie Culturele Antropologie in Amsterdam, die ik niet afmaakte omdat het allemaal te academisch was, kwam ik bij een meer praktische opleiding. De Hogeschool Larenstein in Velp. Daar heb ik land-, water- en milieubeheer gedaan. Vooral waterbeheer. Die opleiding was ook al in een voormalig klooster gevestigd. Dat is onze verbinding, Boudewijn”, schatert Marion het uit. Binnen D66 mag hartelijk gelachen worden. Marion kwam bij een Waterschap terecht: “Je doet iets wat er toe doet. Water gaat ergens over. Zonder waterbeheer kun je hier niet wonen. Via diverse Waterschappen die door fusies steeds groter werden, werk ik nu voor Waterschap Rivierenland. Van de Duitse grens tot Kinderdijk. Tijdens mijn werkzaamheden heb ik nog een studie Bestuurskunde gevolgd aan de Universiteit van Twente. En nu een nieuwe uitdaging gevonden in D66”.

D66 afdeling Grave
“Na wat gesprekken en veel koffie met D66-leden uit Cuijk hebben we met enthousiaste leden uit de gemeente Grave onze eigen afdeling opgericht. Gerard Friesen vertegenwoordigde ons al in de raad, maar deed dat onder de vlag van VPGrave. Nu gaan we met onze eigen lijst de verkiezingen in. Met naast ons beiden ook Hanneke Jacobs, Erik van den Ouwelant, Leon Culikers en Han Schaars”, vertelt Boudewijn. En dan natuurlijk het programma. Dat staat uitgebreid en overzichtelijk compleet op www.d66.nl Op de flyer staat: “Het is fijn wonen in Grave, dat willen we zo houden”. Waarom dan gaan voor opheffing van het fijne Grave? Marion: “Het is inderdaad heel fijn wonen in Grave. Maar dat willen we op termijn ook zo houden. Je hebt hier prachtige dingen die je in de rest van Nederland niet hebt. Daarom kiezen we voor een grote gemeente, die een luidere stem kan laten horen. Het gaat om de leefbaarheid en daarom moet onze stem naar buiten luid klinken. Daar heb je moderne bestuursvormen voor nodig. In een grotere gemeente kun je de dienstbaarheid beter vormgeven. De wetgeving die op ons afkomt vraagt om grotere kwaliteit qua ambtenaren. De professionaliteit van de gemeente moet omhoog. Een zekere mate van vergroting leidt tot betere kwaliteit”. Over dit standpunt is D66 Grave heel zeker. Net als andere speerpunten, waarover de ruimte tot uitweiden hier ontbreekt: Grave koploper inclusieve stad. Een nieuw cultureel centrum. Geen verkeersoverlast. Toeristische trekpleister aan de Maas. Nieuwe ambachtelijke bedrijvigheid. Investeren in jeugd. Fijn wonen in je eigen wijk of dorp. Klimaatbestendig en energieneutraal. Zorg die bij je past.
Een hele rij. Bij het afscheid kan ik niet nalaten om ze veel succes toe te wensen: “Voor vele jaren in de Graafse raad”. Als ik bij mijn auto kom hoor ik beiden nog hard lachen.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties