Grave

Crimineel - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Vorige week zaterdag. Tien voor zeven. De avond is nog vers. Ik mag kleindochter Veerle wegbrengen en dien daardoor nog even een bezoek te brengen aan de flappentapper op de Markt in Grave. Het apparaat weigert mijn verzoek tot een bijdrage aan kleindochters uitgaansleven. Niet meer in gebruik ’s avonds. Ach ja. De plofkraken in andere pinapparaten in het land heeft de banken doen buigen voor de crimineel.

De nieuwe partijvoorzitter van de PvdA wilde het weer gezellig maken in de partij. Ze had niet op de heer Moorlag gerekend. Vers lid van de Tweede Kamer. Iets gedaan met financiën van gehandicapten. Mocht niet van de rechter. Ruzie in alle geledingen van de minipartij. Meningen veranderden als het weerbericht. Conclusie: Moorlag mag blijven. Er wordt gebogen voor de criminaliteit, want: “Er zijn nog smeriger zaken gebeurd in deze sector”.

Een man uit de straat trotseert storm en regen en loopt voorbij. Af en toe een trekje aan de sigaret. Als de sigaret is opgerookt gaat de peuk op straat. Dat is straatvervuiling. Crimineel. De staatssecretaris denkt aan tabakstaks. Crimineel gedrag. Van de roker of van de staatssecretaris? Dat laat ik aan jullie over.
Er is een alarm uitgegaan wegens de vele pc-fraude. Wie gaat daar iets aan doen? De criminelen zitten in landen als India. Als ik Trump was wist ik wel raad met de benaming van dit land. De 26-jarige zuurgooier in het IJsselland ziekenhuis die drie collega’s met zijn zuur verwondde is psychisch gestoord. Je zou het ook een crimineel kunnen noemen.

Bovenstaande voorbeelden heb ik op één bladzijde van een krant gevonden. De criminaliteit begint steeds meer grip op onze maatschappij te krijgen. Eigenlijk niet zo raar als je ziet dat de afgelopen jaren alleen maar bezuinigd en met schaalvergroting aangeklooid is. De pakkans verkleint met de dag. De criminelen vertonen steeds meer het gedrag van “Gepakt? Pech gehad. Tot later. Ben zo terug”. Een strafje wordt fluitend uitgezeten. Ik zag het gevangenismenu voor de afgelopen feestdagen in de Belgische gevangenissen. Om te watertanden. Zo lekker. Daar zou je een moord voor doen.

De Nederlandse jeugd groeit op met allerlei waarschuwingen. Waar ze zich niets van aantrekken. Roken is slecht. Oja? Dat moet ik eens proberen. Lachgas klinkt leuk maar is slecht. Goh, dat wil ik ook wel eens. Je moet gezond eten. Op school, de voorbeeldplaats, wordt het aanbod van gezond voedsel steeds groter. Oh, dan gaan we wel naar de Mac. De laatste waarschuwing zag ik gisteren op tv. Energiedrankjes. Die zijn echt niet goed voor je, hoor. Een reactie van een scholier: “Ontbijten doe ik met een energiedrankje. Anders is school niet te doen”. Excuses, maar dit vind ik nou crimineel geweldig. Ik lig in een deuk. Daar is mijn dag weer mee te doen.

Conclusie: de maatschappij verliest het van iedereen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties