Grave

Correct - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

We zijn op één of andere manier in een tijd gerold waarin alles correct moet verlopen. We mogen niemand meer uitsluiten. We moeten uitgaan van allemaal gelijke rechten en plichten. Dat geldt voor allochtonen, kansarmen en mensen die vallen onder de noemer lgbtq+.

Dit laatste heb ik even moeten opzoeken. Waarschijnlijk omdat ik gewoon een man ben. Die van een vrouw houdt. Maar er zijn dus meer smaken. En die moeten ook benoemd worden. Onder genoemde afkorting vallen mensen/wezens: lesbian, gay, bisexual, transgender, transsexual, two-spirited, queer, questioning, intersex, asexual en ally. Het lijkt of de lijst steeds langer wordt. Je zou denken dat het veel fijner zou zijn als al die namen achterwege zouden blijven. Als iedereen gewoon het schepsel dat hij/zij/het lief vindt in zijn /haar/het leven zou verwelkomen en men dan gewoon samen en heel lang gelukkig zou worden.

Ik opperde dat laatst aan iemand die bij één van bovenstaande groepen hoort. “Lastig”, zei het. “Als iemand niet weet of het man of vrouw is, moet het dat in het paspoort kunnen laten zetten. Zodat er niemand per ongeluk “dag meneer” zegt” tegen iemand die nog niet weet wat het is. Lastig hoor. Maar goed, inclusiviteit draagt ertoe bij dat mensen oog hebben voor elkaar en elkaar zien staan en zitten. Zo las ik. Al blijf ik de gedachte houden dat veel van dit “oog hebben voor elkaar” van één kant moet komen.

En zo is het met meer maatschappelijke correcte zaken. Alles moet volgens het niet bestaande boekje. Het boekje dat door drammende medemensen steeds verder wordt ingevuld. Alsof de goedwillende, maar toevallig witte man van 50+, een voorbeeld van alles wat fout is belichaamt.

Voorbeelden uit het recente verleden zagen we in discussies over de hulpdiensten van Sinterklaas, standbeelden van personen uit vroeger tijden die binnenkort echt omver gaan. En vandaag las ik een artikel over de Herengracht. Die naam kon echt niet meer. Ik had echt de kracht niet meer om te lezen waarom niet, omdat ik een ander stuk onder ogen kreeg waarin alle straatnamen van wezens uit vroeger tijden, die toen blijkbaar heel dapper waren, of zo, maar dat, gelet op hedendaagse verhoudingen dat nu niet meer zouden zijn, andere namen moeten krijgen. Hele wijken komen straks met een naamswijziging te zitten. Zee- en oorlogshelden, eertijdse zakenlieden die middels foutieve geldwinning rijk en beroemd zijn geworden, foute schrijvers, koningen, prinsen, premiers, voetballers, filmsterren, etc. zullen hun naam niet meer op een straatnaambord zien.

De tijd van bloemetjes- en vogeltjesstraten breekt aan.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties