Grave

Corona vertraagt vernieuwing water- en gasleidingen Grave

Door Annelies Graafsma

GRAVE – Er waren goede afspraken over de planning van de vernieuwing van de water- en gasleidingen en de aanleg van glasvezel in het centrum van Grave. De vele evenementen in Grave moesten doorgang vinden en in november zou alles klaar zijn. Eén keer de straat open en dan alles in één keer aanpakken, dat was het idee. Een straffe regie door Brabant Water en BGM, dat alles coördineert. En toen gooide de coronacrisis roet in het eten.

Brabant Water en Enexis volgen de richtlijnen van het RIVM. Niemand mag bij de bewoners naar binnen. De aansluiting van het gas in de huizen gaat in deze periode niet lukken. De waterleidingen kunnen we wel vervangen”, zegt Edward Habraken, omgevingsmanager van BGMinfra. “De winkels zijn en blijven altijd gewoon bereikbaar, daar zorgen we ook echt goed voor. We proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan hun wensen, de bloemenwinkel wil bijvoorbeeld toch graag de plantjes op de stoep hebben staan en dat kan gewoon”.

Het water- en gasleidingnet in het centrum van Grave is in de jaren vijftig aangelegd. De gietijzeren buizen, toen heel gebruikelijk, zijn schadelijk voor het milieu. Ze moeten eruit en vervangen worden. In Grave-centrum zijn de  leidingen niet naast elkaar gelegd, maar tegenover elkaar aan weerszijden van de straat. Zo liggen de waterleidingen in de Klinkerstraat aan de even zijde, daar zijn ze bijna klaar.
Habraken: “Het gaat werkelijk in tempo. De eerste ploeg legt de straat over ongeveer 25 meter open. De dag erna wordt de grond eruit gehaald met een enorme zuiger. We gebruiken de zuiger omdat er nogal wat puin in de straten van het historische stadje ligt. De leidingploeg gaat aan het werk en daarna komen de stratenmakers die alles weer dichtleggen”.

Elke dag komt archeoloog Johan van Kampen (VUhbs archeologen) kijken. “De grond is al eerder verstoord, we vinden wel bakstenen brokken maar geen gebruiksvoorwerpen. Op de hoek Klinkerstraat-Hamstraat hebben we resten van een beerput gevonden. Wel volgestort met puin”, zegt hij.

Omdat Enexis van hogerhand bepaald heeft dat er tijdens de coronauitbraak beperkt gewerkt mag worden, moet de straat later op een aantal plekken toch weer open. Op de website van BGM-infra staan de omleidingsroutes, planning en vinden inwoners concrete informatie over hun straat. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties