Grave

Nader Bekeken door Carla Wijnhoven

Corona en de avondklok…

Door Carla Wijnhoven van Penitentiaire Inrichting Grave

Coronatijd in de gevangenis betekent net als buiten de gevangenis: het dragen van mondkapjes, quarantainemaatregelen, minimaal anderhalve meter afstand houden, in je elle boog niezen en hoesten, bij klachten testen voor zowel gedetineerden als medewerkers en je handen heel erg veel wassen. Maar het betekent in sommige gevallen voor de gedetineerden ook nog meer eenzaamheid dan normaal.

Als iemand binnenkomt in PI Grave gaat hij eerst 8 dagen in quarantaine. Dit betekent dat hij op een inkomstenafdeling wordt geplaatst waar hij een apart dagprogramma volgt. Op deze manier houden we in de gaten of iemand coronaklachten ontwikkelt. Hiermee voorkomen we dat een mogelijke met het Coronavirus besmette gedetineerde, de rest van de afdeling kan besmetten. Na deze quarantaineperiode gaat hij naar een reguliere afdeling waar hij dan het normale dagprogramma kan volgen.

Sinds enkele weken geldt, net als voor onze medewerkers en het bezoek, ook voor de gedetineerden zelf een mondkapjesplicht. Daar waar ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden en zich verplaatsen, is het voor eenieder verplicht een mondkapje te dragen. De medewerkers dragen bij hun uniform passende blauwe mondkapjes en de gedetineerden dragen witte mondkapjes.
De gedetineerden begrijpen de verschillende maatregelen meestal wel en zijn zelfs, hoe gek het klinkt, blij met de meeste (voorzorgen)maatregelen. Want niemand wil ziek worden. Ingeval van besmetting van een gedetineerde moet namelijk de hele afdeling conform de RIVM-richtlijn in quarantaine.

De nieuwe bezoekbeperking blijft voor de mannen wel nog steeds een grote teleurstelling. Het periodieke vader en kind bezoek is vanwege de aangescherpte maatregelen niet meer mogelijk. En het is momenteel nog maar 1 uur per week toegestaan om 1 bezoeker met eventueel een kind jonger dan 13 jaar te ontvangen. Dit bezoek vindt dan ook nog achter glas plaats om de kans op besmetting te voorkomen. Voor de gedetineerden is het al heel lang niet meer mogelijk om het bezoek van partner of kind even met de handen aan te raken of hun kind te omhelzen. Dit is voor de mannen lastig en maakt ze op sommige momenten boos en verdrietig.

Ondanks alle maatregelen was er echter geen enkele discussie of wanklank over de avondklok… Immers, voor hen veranderde er niets, want zij moesten toch al binnen blijven!

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties