Grave

Corona en andere misverstanden - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ach, laat ik ook maar meedoen met een mening over het coronavirus. Als columnist kun je eigenlijk niet achterblijven. Bovendien is het wel weer bijzonder om rond te kijken en te zien hoe allerlei fabeltjes over handcrême of -gel, mondkapjes, handen schudden, kussen, niezen, hoesten en andere handelingen hun weg banen door de oncontroleerbare nevel van feiten en fabels.

Er wordt weer veel gewezen op de Nederlandse (in de Randstad: Hollandse) nuchterheid. Ik moet zeggen dat die ons toegekende “staat van zijn” steeds meer verdwijnt. Nuchterheid heeft in veel gevallen al plaats gemaakt voor opgewonden standjes. Over diverse zaken in onze samenleving ontstaan, als paddenstoelen uit de grond, groepen voor- en tegenstanders, met daarnaast een groep die zijn eigen koers vaart.

Nu ook bij het coronavirus. Nogal wat mensen zetten het weg als een soort griepje waarover veel onnodige heisa is ontstaan. Anderen zijn driftig aan het hamsteren geslagen en zijn bang dat het uit de hand loopt. Deze groep heeft al een naam gekregen: preppers. De derde groep trekt zich nergens wat van aan en doet gewoon zijn ding.

Een volgend hoofdstuk zijn de mondkapjes. Ik haal die uit het inmiddels dikke boek, omdat dit, naast de handgel, inmiddels niet meer te koop blijkt te zijn. Met het gevolg dat tandartsen, ziekenhuizen, zelfs de verzorgers van je voeten zonder kapjes komen te zitten. Het gerucht gaat dat er in ziekenhuizen meer kapjes zomaar weg zijn dan dat er officieel gebruikt zijn.

Wat zorgt voor misverstanden is het feit dan binnen enkele minuten een situatie in een land of streek totaal kan veranderen. Ik denk dat juist die onvoorspelbaarheid zorgt voor een gevoel van onveiligheid. En dat gevoel wint het van de nuchterheid als het virus in je eigen omgeving toeslaat.

Twee weken geleden schreef ik over de mogelijkheid dat de Olympische Spelen dit jaar misschien niet door zouden gaan. Ik hoorde van diverse kanten dat ik niet zo pessimistisch moest zijn. Zojuist keek ik nog even op teletekst naar de laatste aantallen en de nieuwste plaatsen waar het virus is neergestreken en zag op maar liefst drie pagina’s rijen met grote sportevenementen die al zijn afgelast. Daar waren ook al kampioenschappen in april bij. De Italiaanse wielerklassiekers gaan nog wel door, hoewel ze wel heel erg dicht in het Noord-Italiaanse rampgebied komen. Terwijl ik dit schrijf kan het goed al afgelast zijn.
De regering heeft al een plan klaarliggen om bij een grote uitbraak in Nederland het leger in te zetten. Kazernes moeten worden ingezet, net als verpleegtenten en –containers. Jeetje, ik mag er niet aan denken. Vraagt er iemand aan een kleindochter van me waar opa is. “Tja, die ligt in een verpleegcontainer”. Benieuwd waar dan de Nederlandse nuchterheid blijft.

We gaan nuchtere tijden tegemoet, met hier en daar een buitje spanning.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties