Grave

Clubgebouw EGS ’20 opgeleverd: 'Moderne, duurzame en multifunctionele sportaccommodatie'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Jan Nuijen (beterschap Jan) zal nooit vermoed hebben dat zijn idee om de jeugd van alle voetbalclubs in de gemeente samen te laten spelen, in verband met de toekomst van de clubs, tot zoiets moois heeft geleid. Een sportaccommodatie die modern, duurzaam en multifunctioneel is. Samen met Arthur Brussaard en Edwin van Kraaij werden plannen uitgezet en uiteindelijk ook in daden omgezet. Een enorm karwei, dat door vele vrijwillige schouders is gedragen. Er werden leden gezocht die door hun werk geschikt waren een dergelijk project in goede banen te leiden. Arthur vond in 2017 Jurgen Verhallen en Pascal Kersten (foto) bereid om 'af en toe eens mee te kijken'. Pascal kan er nog om lachen: “Het werd wel iets meer”. Hij is projectmanager bij Brink Management, Jurgen is projectmanager bij Planon Building Management. Beiden geknipt voor dit karwei. (foto's: Matt Gerrits)

Pascal: “We hebben werkgroepen samengesteld uit de 3 verenigingen. Vrijwilligers. In het begin was het wat onwennig, maar al snel kwamen we tot een positieve en enthousiaste samenwerking. Met die werkgroep hebben we een programma van eisen geschreven. Hiermee is een architectenselectie gedaan. Het gekozen ontwerp is samen met Harrie Veekens van het gelijknamig Teken- en Adviesbureau verder ontwikkeld. Bij elke stap die we zetten werden de werkgroepen betrokken. Daarna zijn we gesprekken aangegaan met de gemeente. Met wethouder Joon en het ambtelijk apparaat. Over financiën en draagvlak. Jeroen Joon beklemtoonde dat de gemeente reactief zou zijn, maar wij 'in the lead' waren. Na intensief overleg is het plan in 2019 door de Graafse raad goedgekeurd. De financiën waren dus rond. De aanbestedingen konden beginnen. We zijn met de aannemers en het bouwteam gestart met het bekijken van het ontwerp. Je neemt de uitvoerderskennis mee in het ontwerp en je kunt ook heel goed de risico’s beheersen. Elke 2 weken had ik met Jurgen nog een bespreking. Een intensieve periode. Er waren aannemers voor het gebouw (BCP Cuijk), voor de installaties (van Dorp) en voor de buitenruimte (Topsport en Groen). De vergunningen werden bij de gemeente aangevraagd. In juni 2020 konden we echt de mouwen opstropen en starten”.

Handen uit de mouwen
“2e Pinksterdag 2020. Bloedheet. De start van de bouw. Op weg naar een moderne, duurzame en multifunctionele sportaccommodatie. Er begonnen diverse onderzoeken. Archeologische, militaire en flora- en faunaonderzoeken. Er werd van alles gevonden. Tot explosieven toe. In juni begonnen wij”, vertelt een enthousiaste Pascal Kersten. “Het moest een multifunctionele accommodatie worden. Dus niet alleen voor voetbal. Maar er moest ook plaats zijn voor hockey, biljarten, atletiek, wielrennen, sporten voor de BSO, een power hill, geschikt zijn voor bootcamp, aantrekkingskracht hebben. Verder is duurzaamheid altijd een uitgangspunt geweest. We hebben het clubgebouw zo gepositioneerd dat er in de zomer veel schaduw en in de winter veel zon is. Daarom is er ook een dak met een helling gemaakt. Op de begane grond, met grondwallen er tegenaan, liggen de kleedkamers, koel in de zomer en warm in de winter. Voor de energie die we nodig hebben liggen er zonnepanelen op het dak en gebruiken we een waterpomp. Het gebouw is dusdanig geïsoleerd dat de warmtevraag relatief laag zal zijn. Wat het moderne betreft, het gebouw is van alle gemakken voorzien. De keuzes van de materialen maken de onderhoudskosten zo laag mogelijk, zodat de kosten voor de verenigingen zo laag mogelijk zijn. De velden zijn voorzien van automatische beregeningsinstallaties en er zijn robots om het gras te maaien. Ook is gedacht aan een goed communicatie- en beveiligingssysteem in het gebouw. Er komt een zeer professionele geluidsinstallatie binnen en buiten, uitgevoerd in een multizone-systeem, gekoppeld aan een video-installatie in diverse ruimtes, waarop, naast digitale tv, per individueel scherm ook voetbalassist weergegeven kan worden. Het clubgebouw wordt ook uitgevoerd met een moderne alarminstallatie, een uitgebreid camerabeveiligingssysteem en een toegangscontrolesysteem. We hebben kwaliteit kunnen leveren, en alles kunnen realiseren binnen het budget en binnen de planning. Het gebouw is nu opgeleverd, maar nog niet helemaal klaar”.

Terugblik
“We hebben de juiste vrijwilligers op de juiste plaats kunnen vinden”, vertelt Pascal. “De juiste mensen met heel veel deskundigheid. Mensen die bereid waren om hier heel wat vrije tijd in te steken. Met al die mensen zijn we gekomen tot dit unieke resultaat. Het gemeentebestuur zei destijds dat dit een burgerinitiatief was, en dat is het zeker geworden”. 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties