Grave

Vincie Gijsbers en Eva Leeman willen een bijdrage leveren

Clean-up Grave: 'Hart voor de natuur'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Vincie Gijsbers en Eva Leeman zijn op het Merletcollege in Grave al vriendinnen geworden. Vincie: "We wandelden nogal eens door Grave en irriteerden ons aan het vele zwerfafval. We zijn eigenlijk altijd al bezig geweest met duurzaamheid. Met verbetering van het milieu. "We gaan dit afval zelf eens opruimen", dachten we. "Dat deden we en we kregen veel leuke, positieve reacties. Dat gaf ons de inspiratie om door te gaan", vertelt een enthousiaste en vlot pratende Vincie. Ook haar vriendin Eva moet niet voor haar onderdoen: "We zijn een Facebookpagina opgestart, in de hoop nog meer mensen warm te maken voor onze opruimacties. Als mensen zich ergens bij aan kunnen sluiten loopt de start wat makkelijker. We vertelden ook dat niet alleen het opruimen telt, maar dat het ook nog eens gezellig is. We zorgen altijd voor iets te drinken".

Vincie Gijsbers is geboren in Nijmegen en meteen terug gegaan naar Grave. Ze bezocht de St. Jozefschool in Velp, het Merletcollege en het VWO in Nijmegen. Sinds twee jaar is ze student aan de Radboud Universiteit in de Communicatiewetenschappen.
Eva Leeman deed na haar geboorte in Nijmegen precies het zelfde. Snel terug naar Grave. Na de Sprankel en de Zevenster ging ze naar het Merletcollege, waar ze Vincie ontmoette. Na 1 jaar HBO en het VWO in Nijmegen studeert ze nu aan de Universiteit van Wageningen. Internationale Ontwikkelingsstudies.

Ze zijn allebei twintig en hebben beiden een groot hart voor de natuur. Vincie: "We kunnen de prikkers en de vuilniszakken lenen van de gemeente Grave en het Land van Cuijk. De volle afvalzakken worden door de gemeente opgehaald of we brengen ze zelf naar de gemeentewerf. Elke laatste zaterdag van de maand gaan we in een ander deel van de gemeente Grave op zoek naar zwerfafval. We willen vanaf nu nog meer en op een andere manier informatie verspreiden zodat mensen meer bewust worden van de situatie. En vooral ook wat hiervan de gevolgen zullen zijn. Denk maar eens als het in de Maas terecht komt of de bodem aantast. Kleine dingen maken het grote verschil".

Eva heeft het ook over de leuke reacties: "Mensen stappen van hun fiets af en geven complimenten. "Goed bezig", is wat we veel horen. En dat inspireert die mensen ook om aan de slag te gaan. Een mevrouw kwam ook op een zaterdag meelopen. Ze vroeg zich pessimistisch af waarom wij dat nu moesten opruimen. Na afloop van de ochtend was ze blij en een beetje trots op de reacties van onderweg". Iedere maand gaat de groep dus naar een andere plek in de gemeente Grave. Vincie: "Een week van te voren maken we op onze Facebooksite (Clean-up Grave) bekend waar dat is. Iedereen kan daar op reageren en mag meedoen. Liefst aanmelden in verband met het aantal prikkers dat we mee moeten nemen. Je begrijpt dat we nu door het coronavirus stilliggen". Waarom spannen twee jonge vrouwen zich in om met een prikker andermans vuil op te ruimen? Eva: "We voelen ons verantwoordelijk voor wat we hier straks achterlaten. We moeten een bijdrage leveren, juist nu, nu je nog jong bent en de tijd hebt. We zijn hier met zijn allen en ieder levert zijn bijdrage. Elke maand weer, om zo andere mensen te inspireren zodat die ook aan de slag gaan. Ons uiteindelijke doel is natuurlijk dat zwerfafval de wereld uit is. Vervolgens anderen inspireren en bewust maken. We zijn positief ingesteld en we gaan langzamerhand het verschil zien. We willen het onderste uit de kan halen. Dat is ons ideaal. We zijn in Grave begonnen, we zijn nog steeds in Grave bezig, en het gaat de goede kant op".

Het initiatief van beide studenten is ook bij het gemeentebestuur van Grave niet onopgemerkt gebleven. Op de Motiemarkt 2019, een actie om burgers met goede ideeën in de schijnwerpers te zetten, werden Vincie en Eva tweede.

Een stel om goed in de gaten te houden. Goede ideeën, veel enthousiasme en een steeds groter bereik in Grave.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties