Grave

Circus - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Circus Europa heeft zijn tenten weer opgeruimd. Het zeer geëerd publiek is weer in minderheid komen opdraven om instemming te betuigen. Of om zijn ontevredenheid te tonen. Of…. Ach eigenlijk maakt het helemaal niks uit waarom. Na een bepaalde tijd moet het volk weer stemmen. Zo staat het in de map die in één van de vele kamertjes met afspraken ligt.

Ik ben niet wezen stemmen. Ik heb de kandidatenlijst bekeken en ken er nauwelijks iemand van. Ik weet ook niet meer wat ze allemaal in Brussel en Straatsburg uitvreten dan wat de kranten mondjesmaat vermelden. Alleen wat schandaaltjes over reis- en verblijfkosten, de al dan niet aanwezigheid van “onze” vertegenwoordigers, en dan heb je het wel gehad.

Ja, ze hebben het vooral over de toppers. Nee, niet onze toppers die allerlei Songfestivalwaardige gebouwen vol doen lopen voor een avond gezelligheid, maar de kanshebbers om Juncker, onze altijd dorstlustige buurman uit Luxemburg, op te volgen als de baas. Voorzitter van de Europese Commissie. En als het eenmaal geregeld is, trekt het circus gewoon verder. Als een tweeklauwig monster. Met de ene arm miljarden grijpen en met de andere miljarden uitgeven.
Een wat kleinere circustent was deze week opgeslagen bij de verdeling van de zetels van de Eerste Kamer. Het gevolg van de Provinciale verkiezingen. Wat een toestand. Zetels veranderden van partij als Zsa Zsa Gabor destijds van echtgenoot. “Elkaar een beetje helpen” heet dat. Jullie snappen het niet? Ik ook niet. En ik had/heb ook geen zin om me erin te verdiepen.

Voor Nederland was de staking van het openbaar vervoer (OV) afgelopen dinsdag wel de attractie van de week. Met vette letters op de reclameborden van het circus geschreven. Om pensioenen ging het. De leeftijd. “Een plaagstoot van de vakbonden” las ik in het AD. Nou, met plagen had het inderdaad veel te maken. Mensen zaten muurvast. Leerlingen misten tentamens. Klassen hun juf. Wie een auto bezat ging met bibberende benen achter het stuur. Luchtvervuiling was even niet aan de orde. Maar staken is een recht. Tja. Als iedereen die zijn zin niet krijgt, gaat staken, wordt heel Nederland een circus. Weet je wat ik pikant vond? Het vervoer naar Schiphol moest van de rechter wel doorgaan. Naar Schiphol. De meest vervuilende plek van ons land. Die moest bereikbaar blijven. Waarom? Ik heb er geen antwoord op. Net zo min als op de Europese verkiezingen. Of de samenstelling van de Eerste Kamer. Allemaal acts die passen bij een circusoptreden van Hans Klok. Je ziet dingen die er niet zijn. En omgekeerd.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties