Grave

Chaos - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

We hebben deze tijden nogal eens last van chaos. Overal. Op de weg, in de Bijbel/bijbel, bij het kaartspel, in de politiek, bij een pandemie en in ons hoofd. Geen wonder, want elke dag gebeurt er wel weer iets dat ons denken te boven gaat.

Over corona is al zoveel geschreven, dat feiten en fakenieuws door elkaar beginnen te lopen. Elke maatregel wordt uitgebreid besproken door alle 17 miljoen Nederlanders. Allemaal deskundig tot op het bot. Ook door enkele duizenden wappies die vooral opereren vanuit complottheorieën dat er een nieuwe Wereldorde op komst is, waarbij de pandemie als dekmantel gebruikt wordt. Dat leidt tot chaos. Iets waarvan die wappies smullen. Dinsdagavond kende opperwappie Willem Engel zijn moment of fame toen een lagere rechtbank hem en de zijnen gelijk gaf over de onrechtmatigheid van de avondklok. De dictatuur waartegen hij zo vocht had hem gelijk gegeven. Een paar uur later was de chaos compleet toen een hoger gerechtshof die eerdere beslissing in de koelkast parkeerde.

Als de stoep en de binnenweggetjes glad zijn, komt code zwart tevoorschijn. Een paar honderd meter verder is het code rood. Een uur later is het in het zuiden geel. In het noorden nog even oranje. Prettige reis.

Ook de Bijbel is niet meer chaosvrij. Daar waar onze Schepper gedurende lange tijd met Hij werd beschreven, kan dat nu niet meer. "Een klap in het gezicht van de vrouwen”. Dus schrijven we over Hem/hem voortaan als "hij”. Zelfs bij vrouwlief Ria, in haar jeugd trouw bezoekster van de Zondagsschool, was er even lichte chaos. Toen ik haar uitlegde dat dit voor een patriarchaal Godsbeeld zorgde, keek ze me vol medelijden aan en vroeg: "Heb je straks liever spruitjes of rode kool?”
Ook de mevrouw die ons kaartspel heeft geanalyseerd heeft waarschijnlijk te maken met verlate emancipatiechaos. Het feit dat een Heer meer waard is in het kaartspel dan een Vrouw kan volgens haar echt niet meer. Dat de Boer dan weer minder waard is dan de Vrouw, daar hoor je haar niet over. Maar ook dit zorgt weer dat er na de eerste lachbui, plaats is voor een lichte chaos in je hoofd.

Er zijn ook groepen mensen die chaos bewust gebruiken om een doel te bereiken. In de bescheiden Graafse politiek is de oppositie al bijna twee jaar bezig om de frustratie van de nederlaag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen om te zetten in het creëren van chaos. De wel of geen herindeling met het LvC, waarover in maart voor de tweede keer een volksraadpleging wordt gehouden, geeft alle aanleiding om de huidige coalitie, en met name de LPG, die bij de vorige verkiezingen met als thema "Grave moet zelfstandig blijven”, maar liefst 6 van de 15 zetels haalde, op chaos te trakteren. Het CDA, dat vóór herindelen was, trok die keutel in en regeerde mee. Toen Mill besloot om alsnog met de herindeling mee te gaan, spatte de CDA-keutel er in volle hevigheid er alsnog uit. De rest is chaos kweken. Met rode kaarten, die getrokken werden toen twee leden van de oppositie wegens overlijden van hun vader de vergadering niet konden bezoeken en de oppositie daardoor de meerderheid had. Met wegvluchten uit een vergadering en daarna de anderen daarvan de schuld geven. Met het mondeling en schriftelijk de oren wassen van iedereen die gewoon zijn eigen keuze wil maken en vóór zelfstandigheid kiest.

Chaos. Binnenkort als boek. Chaos en de kunst van Zen. Zou mooi zijn.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Inwoner

2021-02-18 18:47:12

Typisch dat ik hier niets lees over de Graafse coalitie die er een financiële chaos van maakt door een rammelende begroting op te stellen, en vervolgens de provincie de schuld geeft dat Grave daardoor onder toezicht is komen staan. Met raadsleden de mond snoeren door belangrijke agendapunten van de raadsvergadering af te voeren omdat men geen tegenspraak duldt. Met het traineren van een volksraadpleging zodat (eventueel) op tijd aansluiten niet meer mogelijk is.
Met het mondeling en schriftelijk de oren wassen van iedereen die gewoon zijn eigen keuze wil maken en vóór aansluiting bij LvC kiest.

Gemiste kans in deze column, of zou het mischien niet helemaal in het LPG-straatje van Freddy passen?

Roland Eijbersen

2021-02-18 23:16:00

In tijden van chaos is de waarheid altijd kwetsbaar en broos. Ik wil graag reageren op het laatste deel van deze column waarin de Graafse lokale dorpspolitiek aan de orde komt.

De heer Klooté herhaalt het opvallende mantra van de LPG dat het de oppositie is die chaos veroorzaakt. Met géén ene letter wordt aangehaald dat sinds begin 2020 de LPG werkelijk aan álle bestuurlijke knoppen heeft gedraaid en hij reduceert de oorzaak van de politieke wanorde tot ‘herindelen ja of nee’. Maar wie trakteert er nu wie op chaos? Ik noem er een paar.

- (1A) De heer Klooté schrijft: “(…) geeft alle aanleiding om de huidige coalitie, en met name de LPG, die bij de vorige verkiezingen met als thema "Grave moet zelfstandig blijven”, maar liefst 6 van de 15 zetels haalde, op chaos te trakteren.”
- (1B) Het is juist de LPG die sinds begin 2020 aan werkelijke alle knoppen op het stadhuis draait. En we kunnen zien hoe dat uitpakt. Een LPG-wethouder (Busser) die de allerslechtste begroting ooit - trots! - met de provincie deelt en die de onafhankelijke toets door de provincie niet doorstaat, waardoor de gemeente Grave onder preventief financieel toezicht is geplaatst, als ENIGE gemeente van Noord-Brabant.
Een LPG-wethouder (Henisch) die ruzie maakt met de buren over de ambtenaren, waarbij het zelfs nu zover is dat de provincie een bemiddelaar gaat aanstellen en er nog steeds geen akkoord ligt terwijl die er al voor 31 december 2020 had moeten liggen. De LPG-fractie, getalsmatig inderdaad sterkste kracht, die kritiekloos een begroting accordeert met onrealistische en niet gespecificeerde bezuinigingen. We weten het ‘wat’, maar niet het ‘hoe’ en ‘wie’ (zoals: subsidies Graafse verenigingen e.d. minus 30% per jaar vanaf 2022, zorgdomein 250.000 euro per jaar minder, 750.000 euro per jaar eraf voor de ambtenaren zonder erbij te zeggen op wie en hoe). O ja, en ik vergeet de 19% OZB-stijging die eraan gaat komen vanaf 2022. O ja nummer 2, de provincie wil dat de gemeente Grave dit jaar nog eens EXTRA op zoek moet naar 1,7 miljoen euro aan lastenverzwaringen en bezuinigingen (dat zijn voor de beeldvorming +/- 5 bibliotheken). Dus die 19% OZB erbij is nog niet eens de bovengrens, er komt nog meer aan.

Geen ene letter van dit alles in de column.

- (2A) De heer Klooté schrijft: “Met rode kaarten, die getrokken werden toen twee leden van de oppositie wegens overlijden van hun vader de vergadering niet konden bezoeken en de oppositie daardoor de meerderheid had.”
- (2B) De feiten: De koppeling tussen het trekken van de rode kaart door de oppositie en twee leden van de coalitie (Klooté schrijft per ongeluk 2x oppositie in die zin) die te maken hadden met een triest familiegeval, is een onjuiste. Dat laatste speelde in september. De oppositie trok in die raadsvergadering helemaal géén rode kaart. Dat was pas in november, na die bizarre begrotingsbehandeling (u weet wel, die slechte begroting die de provincie afkeurde), waarbij een motie van wantrouwen tegen het héle college van B&W werd ingediend.
https://www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-land-van-cuijk/grave/oppositiepartijen-grave-geven-college-rode-kaart-trumpiaanse-toestanden

- (3A) De heer Klooté schrijft: “Met wegvluchten uit een vergadering en daarna de anderen daarvan de schuld geven.”
- (3B) De feiten: de oppositiepartijen vroegen rond de kerstvakantie om een extra raadsvergadering op 5 januari, immers er was het nodige gaande. De onderhandelingen over de DVO (ambtenaren inzet vanaf 2022) was nog steeds niet rond (en nu nog steeds niet!) en de provincie greep in. Lijkt me volkomen logisch om daar een debat over te voeren, immers er gebeurde nogal wat. Maar als een konijn uit de hoge hoed blokkeert de LPG, met steun van VVD en Ben Litjens, het democratische debat bij het vaststellen van de agenda. Zij wilden geen debat. Wie denkt dat democratie ‘de meerderheid plus 1’ is, heeft een arm begrip van democratie. Omdat het democratische debat werd geblokkeerd, heeft het niet zoveel zin om door te vergaderen en als ‘gekkie Henkie’ in een ZOOM-vergadering te blijven hangen. Daarom verlieten wij allen het debat.

- (4A) De heer Klooté schrijft: “Met het mondeling en schriftelijk de oren wassen van iedereen die gewoon zijn eigen keuze wil maken en vóór zelfstandigheid kiest.”
- (4B) In een open en democratisch debat hoort uitwisseling van standpunten en argumenten te zijn. Nu is de Graafse raad daar zelf geen goed voorbeeld van, de stemming staat toch vooraf vast met 8 tegen 7, maar hoezo mag een ander zijn eigen geluid in het geheel niet laten horen? We hebben toch geen 1-partij stelsel?

Als je dit geheel ziet, tsja wie creert nu de chaos? 

Dat de heer Klooté geen fan is van het CDA weten we nu wel, maar dat wij als partij ondertussen met menselijke uitwerpselen worden omschreven zegt veel over de manier van denken van deze schrijver.

Ik vraag me zo langzamerhand toch af hoe deze politieke journalist van de Arena aan zijn inspiratie voor zijn columns en verslaglegging komt, kennelijk loopt er ergens een lijntje? In ieder geval volgt hij niet nauwkeurig de politieke ontwikkelingen, laat staan dat een accurate beschrijving van gebeurtenissen wordt beschreven.

Tot slot. Ik bied aan jou Freddy bij deze nu alvast mijn excuses aan namens het CDA voor wat er de komende 20 jaar gaat gebeuren. Dan hebben we dat alvast gehad.

Roland Eijbersen
Raadslid CDA Grave

Bezorgde inwoner

2021-02-18 23:45:30

Wat jammer dat de Arena niet meer in staat is om objectieve journalistiek te bedrijven. Jammer dat de heer Kloote in dit gremium keer op keer prominent op pagina drie bewijst de lokale partij een warm hart toe te dragen en daarmee eenzijdige journalistiek te bedrijven en zijn ogen te sluiten voor de realiteit. 

Neelie

2021-02-19 09:45:07

Velen zullen denken: het staat in de krant, dus het moet wel waar zijn. De vaste collumnist zou zich inderdaad best wat kunnnen inhouden wat betreft het ventileren van zijn eigen mening...

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties